Utworzenie konsoli odzyskiwania w WinXP Home Edition SP1

Mam nastepujacy problem.
Albo nie umiem albo nie udaje mi się utworzyć konsoli odzyskiwania w WinXP Home Edition.
Po włoźeniu płyty XP do CD–ROMu wpisuję w Uruchom polecenie
F:i386winnt32.exe/cmdcons
Pojawia się komunikat sys,źe nie zna on takiego polecenia.
Poza tym w HE,w Start,Wszystkie Programy,Akcesoria > brak jest Utwórz Kopie Zapasową.
Z resztą,jak pamiętam,nigdy tam tego nie było.

Jak rozwiązać powyźsze problemy.

Odpowiedzi: 15

Za trudne :?:
tire
Dodano
22.12.2003 13:45:32
tire:
EL NINO:
tire:
Po wpisaniu ww pojawia mi się ekran powitalny instalacji WinXP z dysku CD WinXP HE.
Czy tak powinno być??
Tak powinno byc. Wybierasz instalacje konsoli i przy kazdym uruchomieniu kompa bedziesz mial mozliwosc wyboru – albo start systemu, albo start konsoli.

Poprawiam odpowiedź wcześniejszą.
Po wpisaniu f: i386winnt32.exe /cmdcons
pojawia się ekran otwartej płyta CD z Microsoft WinXP HE , a w niej:
DOCS,I386,SUPPORT,VALUEADD,AUTORUN.INF,BOOTFONT.BIN,READAM.HTM,SETUP.EXE,WIN51,WIN51IC.
To po kliknięciu na SETUP.EXE pojawia się ekran powitalny nowej instalacji XP.
Natomiast,za cholerę,nie widzę tu moźliwości wykonania konsoli odzyskiwania.
Pewnie się mylę i coś trzeba uruchomić.Czy tak.??

Po prawidłowym wpisaniu f:....... pojawiają się jednak tylko ikonki z otwartej płytki CD WinXP HE opisane jw.
Co zatem dalej robić???
tire
Dodano
20.12.2003 09:57:55
Dzięki.
Oznacza to teź,źe ASR jest tylko do WinXP Pro.
tire
Dodano
20.12.2003 00:11:37
Ze strony msinfo.pl
Aby zainstalować Konsolę odzyskiwania, wykonaj następujące kroki:

1.Włóź dysk CD z systemem Windows XP do stacji CD–ROM.
2.Kliknij przycisk Start, a następnie kliknij polecenie Uruchom.
3.W polu Otwórz wpisz polecenie d:i386winnt32.exe /cmdcons, gdzie d jest literą dysku stacji CD–ROM.
4.Wyświetlone zostaje okno dialogowe Instalatora Windows z opcją Konsola odzyskiwania. System monituje o potwierdzenie instalacji. Kliknij przycisk Tak, aby rozpocząć procedurę instalacji.
5.Ponownie uruchom komputer. Przy następnym uruchomieniu komputera w menu rozruchowym wyświetlana będzie opcja ?Konsola odzyskiwania Microsoft Windows?.

ASR – http://www.wown.com/j_helmig/wxppasr.htm
EL NINO
Dodano
19.12.2003 13:16:21
EL NINO:
tire:
Po wpisaniu ww pojawia mi się ekran powitalny instalacji WinXP z dysku CD WinXP HE.
Czy tak powinno być??
Tak powinno byc. Wybierasz instalacje konsoli i przy kazdym uruchomieniu kompa bedziesz mial mozliwosc wyboru – albo start systemu, albo start konsoli.

Poprawiam odpowiedź wcześniejszą.
Po wpisaniu f: i386winnt32.exe /cmdcons
pojawia się ekran otwartej płyta CD z Microsoft WinXP HE , a w niej:
DOCS,I386,SUPPORT,VALUEADD,AUTORUN.INF,BOOTFONT.BIN,READAM.HTM,SETUP.EXE,WIN51,WIN51IC.
To po kliknięciu na SETUP.EXE pojawia się ekran powitalny nowej instalacji XP.
Natomiast,za cholerę,nie widzę tu moźliwości wykonania konsoli odzyskiwania.
Pewnie się mylę i coś trzeba uruchomić.Czy tak.??
tire
Dodano
19.12.2003 11:39:26
EL NINO:
Gagman:
2) W home edition, z tego co wiem nie ma ASRa
No domyslnie nie jest instalowany, ale mozna go dorzucic z folderu Valueadd :wink: .

No tak EL NINO (pisałem o tym wyźej), ale przecieź to nie jest takie ASR jak w WinXP Pro... :wink:
To raczej opcja przywracania systemu, niź automatycznego odzyskiwania. Przecieź nie ma dyskietki, nie ma teź po uruchomieniu instalatora z płytki moźliwości wybrania ASR (poprzez wciśnięcie F2). Poprostu trzeba na nowo stawiać system i dopiero później przywracać. Więc co to za ASR? :wink:

Pozdrawiam
Gagman
Dodano
19.12.2003 11:06:48
Gagman:
No domyslnie nie jest instalowany, ale mozna go dorzucic z folderu Valueadd :wink: .
EL NINO
Dodano
19.12.2003 10:53:37
tire:
Czy tak powinno być??
EL NINO
Dodano
19.12.2003 10:47:23
tire:
Dzięki Gagman. :D
Utworzyłem czynność Kopia zapasowa w Akcesoriach dzięki twojej poradzie otwierając dysk WinXP HE i uruchamiając backup.msi
Zrobiłem teź kopię zapasową sys na E:/
Jak teraz zrobić dyskietkę ASR i do czego ona słuźy???

Poza tym,co potem,w razie awarii sys,jakie czynności??

1) Jurłelkam :)
3) Jak wszystkie inne moźliwości przywrócenia porządku w sytemie zawiodą, pozostaje to co napisałem, czyli: ręczne zainstalowanie czystego systemu, dodanie aplikacji "Kopia zapasowa" i przywrócenie – za pomocą tejźe aplikacji – wcześniej zrobionego backupu z pliku, który stworzyłeś na dysku E:/

Przynajmniej ja tak działanie "Kopii zapasowej" w WinXP Home Edition rozumiem.

Pozdrawiam
Gagman
Dodano
19.12.2003 10:40:40
SLAY3R:
Konsolę odzyskiwania moźna zainstalować bezproblemowa tak samo z winem xp pro jak i home.
tire:

Czy dokładnie tak wpisujesz w uruchom... polecenie. Bo jeźeli tak to błędnie, jednej spacji brakuje.
Powninno być tak:
f:i386winnt32.exe /cmdcons

Czy tak powinno być??
tire
Dodano
19.12.2003 10:18:57
Dzięki Gagman. :D
Utworzyłem czynność Kopia zapasowa w Akcesoriach dzięki twojej poradzie otwierając dysk WinXP HE i uruchamiając backup.msi
Zrobiłem teź kopię zapasową sys na E:/
Jak teraz zrobić dyskietkę ASR i do czego ona słuźy???

Poza tym,co potem,w razie awarii sys,jakie czynności??
tire
Dodano
19.12.2003 10:15:51
tire:
Czy po winnt powinna być czy nie kropka?

BEZ kropki :!:
Gagman
Dodano
19.12.2003 09:19:55
Zaraz wypróbuję.Czy po winnt powinna być czy nie kropka?
tire
Dodano
19.12.2003 08:36:43
Konsolę odzyskiwania moźna zainstalować bezproblemowa tak samo z winem xp pro jak i home.
tire:

Czy dokładnie tak wpisujesz w uruchom... polecenie. Bo jeźeli tak to błędnie, jednej spacji brakuje.
Powninno być tak:
f:i386winnt32.exe /cmdcons
SLAY3R
Dodano
19.12.2003 02:02:55
Nigdy nie uźywałem XPHE...
Z tego co wiem :
"Kopia zapasowa" w HE nie jest standardowo instalowana wraz z systemem. Odpowiedni plik instalacyjny – backup.msi – powinien być na płytce w folderze ValueaddMsftNtbackup
Po uruchomieniu winxp he z plyty, nie pojawi sie jednak opcja wciśnięcia F2 (pozwalająca na wystartowanie automatycznego procesu odzyskiwania) – pozostaje ręczne zainstalowanie czystego sysytemu dodanie aplikacji "Kopia zapasowa" i przywrócenie wcześniej zrobionego backupu...
Pozdrawiam
Gagman
Dodano
18.12.2003 23:54:13
tire
Dodano:
18.12.2003 23:22:14
Komentarzy:
15
Strona 1 / 1