Utworzenie konsoli odzyskiwania w WinXP Home Edition SP1
Mam nastepujacy problem.
Albo nie umiem albo nie udaje mi się utworzyć konsoli odzyskiwania w WinXP Home Edition.
Po włoźeniu płyty XP do CD–ROMu wpisuję w Uruchom polecenie
F:i386winnt32.exe/cmdcons
Pojawia się komunikat sys,źe nie zna on takiego polecenia.
Poza tym w HE,w Start,Wszystkie Programy,Akcesoria > brak jest Utwórz Kopie Zapasową.
Z resztą,jak pamiętam,nigdy tam tego nie było.
Jak rozwiązać powyźsze problemy.
Albo nie umiem albo nie udaje mi się utworzyć konsoli odzyskiwania w WinXP Home Edition.
Po włoźeniu płyty XP do CD–ROMu wpisuję w Uruchom polecenie
F:i386winnt32.exe/cmdcons
Pojawia się komunikat sys,źe nie zna on takiego polecenia.
Poza tym w HE,w Start,Wszystkie Programy,Akcesoria > brak jest Utwórz Kopie Zapasową.
Z resztą,jak pamiętam,nigdy tam tego nie było.
Jak rozwiązać powyźsze problemy.
Odpowiedzi: 15
Za trudne :?:
tire:EL NINO:Tak powinno byc. Wybierasz instalacje konsoli i przy kazdym uruchomieniu kompa bedziesz mial mozliwosc wyboru – albo start systemu, albo start konsoli.tire:Po wpisaniu ww pojawia mi się ekran powitalny instalacji WinXP z dysku CD WinXP HE.
Czy tak powinno być??
Poprawiam odpowiedź wcześniejszą.
Po wpisaniu f: i386winnt32.exe /cmdcons
pojawia się ekran otwartej płyta CD z Microsoft WinXP HE , a w niej:
DOCS,I386,SUPPORT,VALUEADD,AUTORUN.INF,BOOTFONT.BIN,READAM.HTM,SETUP.EXE,WIN51,WIN51IC.
To po kliknięciu na SETUP.EXE pojawia się ekran powitalny nowej instalacji XP.
Natomiast,za cholerę,nie widzę tu moźliwości wykonania konsoli odzyskiwania.
Pewnie się mylę i coś trzeba uruchomić.Czy tak.??
Po prawidłowym wpisaniu f:....... pojawiają się jednak tylko ikonki z otwartej płytki CD WinXP HE opisane jw.
Co zatem dalej robić???
Dzięki.
Oznacza to teź,źe ASR jest tylko do WinXP Pro.
Oznacza to teź,źe ASR jest tylko do WinXP Pro.
Ze strony msinfo.pl
ASR – http://www.wown.com/j_helmig/wxppasr.htm
Aby zainstalować Konsolę odzyskiwania, wykonaj następujące kroki:
1.Włóź dysk CD z systemem Windows XP do stacji CD–ROM.
2.Kliknij przycisk Start, a następnie kliknij polecenie Uruchom.
3.W polu Otwórz wpisz polecenie d:i386winnt32.exe /cmdcons, gdzie d jest literą dysku stacji CD–ROM.
4.Wyświetlone zostaje okno dialogowe Instalatora Windows z opcją Konsola odzyskiwania. System monituje o potwierdzenie instalacji. Kliknij przycisk Tak, aby rozpocząć procedurę instalacji.
5.Ponownie uruchom komputer. Przy następnym uruchomieniu komputera w menu rozruchowym wyświetlana będzie opcja ?Konsola odzyskiwania Microsoft Windows?.
ASR – http://www.wown.com/j_helmig/wxppasr.htm
EL NINO:Tak powinno byc. Wybierasz instalacje konsoli i przy kazdym uruchomieniu kompa bedziesz mial mozliwosc wyboru – albo start systemu, albo start konsoli.tire:Po wpisaniu ww pojawia mi się ekran powitalny instalacji WinXP z dysku CD WinXP HE.
Czy tak powinno być??
Poprawiam odpowiedź wcześniejszą.
Po wpisaniu f: i386winnt32.exe /cmdcons
pojawia się ekran otwartej płyta CD z Microsoft WinXP HE , a w niej:
DOCS,I386,SUPPORT,VALUEADD,AUTORUN.INF,BOOTFONT.BIN,READAM.HTM,SETUP.EXE,WIN51,WIN51IC.
To po kliknięciu na SETUP.EXE pojawia się ekran powitalny nowej instalacji XP.
Natomiast,za cholerę,nie widzę tu moźliwości wykonania konsoli odzyskiwania.
Pewnie się mylę i coś trzeba uruchomić.Czy tak.??
EL NINO:No domyslnie nie jest instalowany, ale mozna go dorzucic z folderu Valueadd :wink: .Gagman:2) W home edition, z tego co wiem nie ma ASRa
No tak EL NINO (pisałem o tym wyźej), ale przecieź to nie jest takie ASR jak w WinXP Pro... :wink:
To raczej opcja przywracania systemu, niź automatycznego odzyskiwania. Przecieź nie ma dyskietki, nie ma teź po uruchomieniu instalatora z płytki moźliwości wybrania ASR (poprzez wciśnięcie F2). Poprostu trzeba na nowo stawiać system i dopiero później przywracać. Więc co to za ASR? :wink:
Pozdrawiam
No domyslnie nie jest instalowany, ale mozna go dorzucic z folderu Valueadd :wink: .Gagman:2) W home edition, z tego co wiem nie ma ASRa
Tak powinno byc. Wybierasz instalacje konsoli i przy kazdym uruchomieniu kompa bedziesz mial mozliwosc wyboru – albo start systemu, albo start konsoli.tire:Po wpisaniu ww pojawia mi się ekran powitalny instalacji WinXP z dysku CD WinXP HE.
Czy tak powinno być??
tire:Dzięki Gagman. :D
Utworzyłem czynność Kopia zapasowa w Akcesoriach dzięki twojej poradzie otwierając dysk WinXP HE i uruchamiając backup.msi
Zrobiłem teź kopię zapasową sys na E:/
Jak teraz zrobić dyskietkę ASR i do czego ona słuźy???
Poza tym,co potem,w razie awarii sys,jakie czynności??
1) Jurłelkam :)
2) W home edition, z tego co wiem nie ma ASRa
3) Jak wszystkie inne moźliwości przywrócenia porządku w sytemie zawiodą, pozostaje to co napisałem, czyli: ręczne zainstalowanie czystego systemu, dodanie aplikacji "Kopia zapasowa" i przywrócenie – za pomocą tejźe aplikacji – wcześniej zrobionego backupu z pliku, który stworzyłeś na dysku E:/
Przynajmniej ja tak działanie "Kopii zapasowej" w WinXP Home Edition rozumiem.
Pozdrawiam
SLAY3R:Konsolę odzyskiwania moźna zainstalować bezproblemowa tak samo z winem xp pro jak i home.tire:F:i386winnt32.exe/cmdcons
Czy dokładnie tak wpisujesz w uruchom... polecenie. Bo jeźeli tak to błędnie, jednej spacji brakuje.
Powninno być tak:f:i386winnt32.exe /cmdcons
Po wpisaniu ww pojawia mi się ekran powitalny instalacji WinXP z dysku CD WinXP HE.
Czy tak powinno być??
Dzięki Gagman. :D
Utworzyłem czynność Kopia zapasowa w Akcesoriach dzięki twojej poradzie otwierając dysk WinXP HE i uruchamiając backup.msi
tire:Czy po winnt powinna być czy nie kropka?
BEZ kropki :!:
Zaraz wypróbuję.Czy po winnt powinna być czy nie kropka?
Konsolę odzyskiwania moźna zainstalować bezproblemowa tak samo z winem xp pro jak i home.
Czy dokładnie tak wpisujesz w uruchom... polecenie. Bo jeźeli tak to błędnie, jednej spacji brakuje.
Powninno być tak:
tire:F:i386winnt32.exe/cmdcons
Powninno być tak:
f:i386winnt32.exe /cmdcons
Nigdy nie uźywałem XPHE...
Z tego co wiem :
"Kopia zapasowa" w HE nie jest standardowo instalowana wraz z systemem. Odpowiedni plik instalacyjny – backup.msi – powinien być na płytce w folderze ValueaddMsftNtbackup
Po uruchomieniu winxp he z plyty, nie pojawi sie jednak opcja wciśnięcia F2 (pozwalająca na wystartowanie automatycznego procesu odzyskiwania) – pozostaje ręczne zainstalowanie czystego sysytemu dodanie aplikacji "Kopia zapasowa" i przywrócenie wcześniej zrobionego backupu...
Pozdrawiam
Z tego co wiem :
"Kopia zapasowa" w HE nie jest standardowo instalowana wraz z systemem. Odpowiedni plik instalacyjny – backup.msi – powinien być na płytce w folderze ValueaddMsftNtbackup
Po uruchomieniu winxp he z plyty, nie pojawi sie jednak opcja wciśnięcia F2 (pozwalająca na wystartowanie automatycznego procesu odzyskiwania) – pozostaje ręczne zainstalowanie czystego sysytemu dodanie aplikacji "Kopia zapasowa" i przywrócenie wcześniej zrobionego backupu...
Pozdrawiam
Strona 1 / 1