Uszkodzony, uszkodzenie bios'u
kolega przyniosl karte graficzna ge force 3 ti, wiec odlaczylem moja ge force 2 mx 200, i podlaczylem "lepsza", zaczely sie problemy, po chwili (dysk) zaczal zgrzytac i trzeszczec co jakis czas, po pewnym czasie [i]zgrzytanie[/i] zamienilo sie w poprzedzajacy zawieszenie komputera symbol, podjalem sie proby zaktualizowania biosu (doszedlem do wniosku, ze byc moze "lepsza" karta graficzna cos zaklocila), chcialem uzyc do tego przetestowanego przezmnie juz programu Award'a, w jednym z pierwszych wersow informacji zawartych na pierwszym ekranie napisane bylo: "Flash type - unknown flash type", oczywiscie nie udalo sie nadpisac biosu, sprobowalem wiec wyczyscic bios z poziomu plyty glownej, wylaczylem komputer, odlaczylem od zasilania i wyczyscilem bios zmieniajac ustawienie zworka (jumpera) z normal na clear, wlaczylem zasilanie komputera, kiedys to robilem i wiem ze teraz powinien bios zmienic sie na fabryczny... lecz to nie nastapilo, bios nadal ten sam, nie moge w zaden spsob go zmienic. moja plyta glowna: ecs k7vza, rev 3.0.
da sie to naprawic, czy wymagane bedzie kupno nowej plyty?
Odpowiedzi: 2
W sieci znajdź program do flashowania BIOSa odpowiadający twojej płycie głównej i dokładnie taki sam BIOS zgraj to na dyskietke . Potrzebna też będzie dyskietka z DOSEM czyli można do tego użyć dysku startowego Windows 98 .Po odpaleniu z DOSA wpisz komęde o nazwie programu do flashowania .EXE , powinno ruszyć i wtedy zaznacz plik swojego BIOSA. Powodzenia !
Tą zworką tylko resetujesz ustawienia BIOS'u, a nie go czyścisz ;)
Nie bardzo jendka rozumiem o co Ci chodzi tak naprawdę. Sprzęt się uruchamia, odpowiedniego pliku uzyłeś do flashowania?!
Strona 1 / 1