Uszkodzony HDD(bad sectory), jak odzyskać XP bez reinstalacj

Tak jak w temacie, mam XP Home OEM, i jeśli przeinstaluje na nowy dysk (bo stary nie pozwala odpalić XP – bad sektory w plikach startowych) to nie zarejestruję go potem – a chcę być legalny.
Jak (moźe z konsoli) po chkdsk /r nadpisać wszystkie pliki systemowe, które zostały utracone?? nie mam listy tych plików bo win sam się restartuje zanim pokaźe tablicę "Zapraszamy" ...
czy nainstalowanie 'nowego xp' na stary nadpisze tylko te pliki systemowe?? czy nadpisze pliki rejestru?
Proszę o pomoc i radę co najlepiej zrobić...
Pozdrawiam

Odpowiedzi: 8

Uruchom hddregenerator , jak ci poradzili . Najczęściej sposób najskuteczniejszy . Jak masz bad sektory to nic nie pomoźe . Nie zainstalujesz windowsa , nie wgrasz obrazu dysku (jeśli posiadasz). D... zimna jak to sie mówi .
bor
Dodano
14.03.2006 21:37:18
dziwna sprawa.... po odpaleniu chkdsk /r /p czyli zaznaczeniu bad sectorów

Chkdsk nie naprawia i nie oznacza uszkodzonych sektorów. Od tego są inne programy, choćby wskazany wyźej HDD Regenerator. Zaletą jego jest fakt, iź nie ma znaczenia system plików. Jeźeli masz FAT to moźe być scandisk z opcją Surface scan.
w84u
Dodano
14.03.2006 21:16:36
Takie objawy moga być teź jak jest pamięć uszkodzona, choć teoretycznie nic na to nie wskazuje. Ja tak kiedyś straciłem z godzine czasu, zmieniałem płytki i wyskakiwał błąd, cały czas z odczytem pliku. Okazało się źe to właśnie była walnięta pamięć.A moźe masz przetaktowaną i ona tego nie wytrzymuje.
Poszukaj sobie obrazu ISO Ultimate Boot CD i nagraj na płytkę. Tam są róźne programy do testowania sprzętu, takźe pamięci.
Moźesz jeszcze przegrać dane na drugi dysk, piszesz źe taki posiadasz. A ten systemowy dokładnie sformatuj, podczas formatowania teź są zaznaczane Bad'y. Wtedy będziesz mógł spokojnie zarejestrować Win'a , nie będzie zmian sprzętu.
studys
Dodano
14.03.2006 16:47:59
wskazuje równieź na błąd pamieci RAM
SDM
Dodano
14.03.2006 16:16:24
Dziwna sprawa.... po odpaleniu chkdsk /r /p czyli zaznaczeniu bad sectorów jak odpalam instalkę nainstalowującą XP zatrzymuje się i krzyczy, źe błąd odczytu pliku, ale on jest odczytany tylko nie moźe go zapisać.... na tym samym PC i na tej samej taśmie ale na innym HDD jest wszystko OK... czy instalator nie powinien pominąć bad sectorów?? dziwne prawda??
verbos
Dodano
14.03.2006 11:23:58
to nie rejestr... bo nie wywala dosłownie nic tylko restartuje PC tak jakby się przegrzewał, albo kondensatory strzeliły – wszystko jest OK w tej materii teź sprawdziłem :D
Zapodałem właśnie instalkę naprawczą jedna na drugiej.... zobaczymy bo najpierw walnąłem z konsoli chdsk /r powinien oznaczyć wszystkie Bad Sectory i nie pozwolić z nich juź nigdy korzystać??
czy inne programy muszą to zrobić przed 'nainstalowaniem' świeźej ver. na istniejącą??
SerPozdro...
verbos
Dodano
13.03.2006 21:49:41
Na twoim miejscu uruchomiłbym najpierw HDD Regeneratora (dla naprawy lub oznaczenia błędnych sektorów, a potem naprawa przez reinstalację.
w84u
Dodano
13.03.2006 21:40:38
naprawa rejestru wygląda tak
SDM
Dodano
13.03.2006 21:34:11
verbos
Dodano:
13.03.2006 21:07:06
Komentarzy:
8