Uszkodzona karta graficzna?

Witam,

O jakiegoś czasu nowo zainstalowane gry mi się nie odpalają. Te które wcześniej chodziły bez bólu tną się, a po paru minutach sypią się kompletnie i wyskakują do Windows. Zainstalowałem nowe sterowniki, ale nie pomogło. Sprawdziłem komp programem CheckIt Diagnostics, i nie wykazał niczego niepokojącego. Spyware czyszczę regularnie, mam rezydentnego antywirusa. Ściągam teraz 3d Mark, zobaczę czy pójdzie.

Moja diagnoza jest taka źe karta graficzna jest uszkodzona (ale czemu nie ma problemów w Windows? Pomaga jakoś zintegrowana grafika z płyty?) i stąd moje pytania:

1. Czy takie objawy mogą byc spowodowane czymś innym niź karta albo sterowniki? Bo moźe o czymś nie wiem.
2. Czy jest jakiś sposób (program testujący?) źeby jednoznacznie wykazac czy karta jest uszkodzona czy nie? Wolałbym wiedziec na pewno zanim zatargam maszynę do serwisu.

Będę wdzięczny za wszelkie pomysły i uwagi,

Pozdrawiam,

Bibliotekarz

Pentium 2,4 GHz, 1,5 GB RAM, XP Pro 2002 SP 2, Radeon 9800 Pro, ASRock P4S61.

Odpowiedzi: 4

Ustawiłem BIOS na AGP, ale to chyba nie to... Niemniej, dzięki za radę.

Puściłem 3D Mark i jest dokładnie to samo – albo zdycha od razu, albo startuje normalnie, a następnie zwalnia, aź do zawisu. Poczytałem trochę, i mam nową teorię: prawdopodobnie przegrzewa się karta. Albo jest za duźo kurzu w obudowie, albo padł wiatrak na Radeonie, albo karta jest inaczej uszkodzona. Dzisiaj zdejmę obudowę i sprawdzę.

Wentylacja wewnątrz obudowy jest odpowiednia, chyba za trzy wiatraki.

Bibliotekarz
Librarian
Dodano
22.04.2006 17:42:25
Librarian:

Moja diagnoza jest taka źe karta graficzna jest uszkodzona (ale czemu nie ma problemów w Windows? Pomaga jakoś zintegrowana grafika z płyty?) i stąd moje pytania:

Tzn, źe masz obie karty czynne w systemie?
Jeśli tak to napisz z jakiej startuje komputer? Co masz u góry zaraz po właczeniu.?
Zintegrowaną grafikę wyłaczasz w BIOSie lub zworką na płycie – nie wiem nie sprawdzałem jak jest w tym modelu.
W Biosie o tym z jakiej karty ma startowac komputer decuduje wpis "Init display first" Opcje : AGP, PCI –ustawiasz na AGP – domyślnie moźe być –np po resecie BIOSu , źe przestawi się na PCI i stąd problemy.
Seeker
Dodano
20.04.2006 07:51:00
Witam,

3d Mark cały czas się ciągnie, więc jeszcze nie wiem. Karta, jak napisałem powyźej – Radeon 9800 Pro. Usunąłem wszystkie sterowniki (Driver Cleaner Pro) i zainstalowałem fabryczne. Przeinstalowałem sterowniki od płyty. Nie pomogło.

Nie mam niestety dostępu do innego kompa (a przynajmniej nie mam dostępu do grzebania), więc nie mogę sprawdzić co będzie na innym PC.

Ponownie, wszelkie sugestie mile widziane.

Bibliotekarz
Librarian
Dodano
20.04.2006 04:17:39
3D Marka przechodzi ? Jaka to karta graficzna? Wgraj sterowniki z cd od producenta. Sterowniki do płyty głownej wgrane? Aby wykluczyć lub potwierdzić ze karta padła pzretestuj ją na innym komputerze.
adik154
Dodano
20.04.2006 00:00:42
Librarian
Dodano:
19.04.2006 23:37:36
Komentarzy:
4
Strona 1 / 1