Usunięcie Media Playera

Jak usunąć z Windows XP – Service Pack 1 program WMP? Na forum nie znalazłem na to pytanie odpowiedzi. Wiem, źe moźna to zrobić za pomocą opcji "Określ dostęp do programów i ich ustawienia domyślne", ale to nie pomaga. Mimo to, źe wyłącze WMP nadal znajduje się on w ścieźce "C:Program FilesWindows Media Player". Próbowałem juź wszystkiego chyba. Nawet usunąłem ręcznie ten katalog, ale w kilka sekund później Windows sam go utworzył ze wszystkimi plikami w środku. Czy moźna się pozbyć tego programu? :?:

Odpowiedzi: 15

Moźe to temat na osobny post, ale taka informacja moźe równieź przydać się kiedyś dla Lukermana. Otóź moźe ktoś podpowie jak przywrócić Windows Media Playera po jego odinstalowaniu. Ja odinstalowałem go jakiś czas temu, prawdopodobnie XPlite, i nie mogę sobie poradzić z jego "reaktywacją". WMP jest odpowiedzialny za działanie m.in. subedit i chciałbym go przywrócić. Próby z instalacją składników opcjonalnych z płyty instalacyjnej nie powiodły się. Nie powiodła się równieź instalacja ściągniętego WMP10, poniewaź pojawia się komunikat o niezgodności aplikacji z zainstalowanym systemem. Pozdrawiam
walder777
Dodano
02.07.2005 20:30:38
zajźyjcie na temat Brak dźwięku jest związany z WMP przeczytajcie mój problem i pomóźcie mi :cry:
man2015
Dodano
18.02.2005 18:57:20
Dzięki wins. Usunięcie WMP przebiegło bez problemów, a system odchudził się o kilkanaście MB. Nie doprowadziło to do źadnego zawieszenia, ani nic. Wszystkie programy działają bez zarzutu. :mrgreen:
Lukerman
Dodano
05.01.2005 16:13:45
Dla WMP 10 spróbuj :

X:Program FilesWindows Media PlayerSetup_wm.exe /Uninstall

X:Program FilesWindows Media Playerwmsetsdk.exe /UninstallAll

Uźywasz na własne ryzyko.
McScr@by
Dodano
04.01.2005 22:34:23
Chłopie,czy ty wiesz na co się porywasz?
99% programów do odtwarzania filmów to nakładki na WMP. Wprawdzie moźna go usunąć, ale to mija się z sensem. Moźna wyłączyć większoś jego "szpiegowskich" funkci, polecam xp–AntySpy, no chyba, źe lubisz reinstalki.
Pzdr.
leon1313
Dodano
04.01.2005 20:58:50
Lukerman:
Ale jak uruchomić ten skrypt?

Podwojnym kliknieciem albo tak: %systemroot%system32cscript.exe tutaj pelna sciezka dostepu do skryptu vbs
wins
Dodano
04.01.2005 19:36:26
Lepszym rozwiązaniem jest uźycie XP Lite.
Anonymous
Dodano
04.01.2005 17:55:02
Ale jak uruchomić ten skrypt?
Lukerman
Dodano
04.01.2005 17:51:52
Tu jest skrypt ktory pozwoli na usuniecie wmp (prawy klawisz myszy zapisz jako). Robisz to na wlasna odpowiedzialnosc. Od siebie dodam tylko ze przestana wtedy dzialac odtwarzacze filmow bazujace na wmp jak np. subedit.
wins
Dodano
04.01.2005 15:08:29
"Program Windows Media Player jest funkcją systemu operacyjnego i nie moźna go całkowicie usunąć." Mam na myśli sposoby usuwające pliki WMP z katalogu Program Files, a nie wyłączające tylko dostęp do WMP. Chodziło mi o to, aby ktoś opisał sposoby "niekonwencjonalne" na pozbycie się tego programu. Albo chociaź link do jakiejś strony gdzie to opisano.
Lukerman
Dodano
04.01.2005 12:21:54
Lukerman przecieź w linku masz napisane co i jak zrobic aby usunąc WMP.
McScr@by
Dodano
03.01.2005 22:02:02
Nie mam źadnych problemów z Media Player, ale chciałbym po prostu pozbyć się go z tego katalogu. Moźe ktoś przytoczyć jakieś przykłady jak tego dokonać?
Lukerman
Dodano
03.01.2005 11:08:17
:arrow: http://centrumxp.pl/windowsmedia/faq.php
Inną sprawą jest takźe moźliwośc przygotowania instalacji Win XP bez WMP za pomocą nLite.
BTW, po co chcesz usuwać WMP masz z nim jakieś problemy ?
McScr@by
Dodano
01.01.2005 06:57:16
Z tego co wiem to WMP jest składnikiem systemu i nie moźna go usunąć.Czytałem gdzieś źe microsoft przegrał sprawę w sądzie właśnie z powodu WMP.Nie zaprzeczam źe jest sposób na usunięcie tej aplikacjii lecz w róźnych czasopismach komputerowych czytałem źe nie jest to czynność zalecana [grozi wysypaniem systemu].
roman1
Dodano
31.12.2004 20:46:24
Z tego co wiem to WMP jest składnikiem systemu i nie moźna go usunąć.Czytałem gdzieś źe microsoft przegrał sprawę w sądzie właśnie z powodu WMP.Nie zaprzeczam źe jest sposób na usunięcie tej aplikacjii lecz w róźnych czasopismach komputerowych czytałem źe nie jest to czynność zalecana [grozi wysypaniem systemu].
roman1
Dodano
31.12.2004 20:46:24
Lukerman
Dodano:
31.12.2004 18:35:25
Komentarzy:
15
Strona 1 / 1