Usunięcie drugiego systemu...

Witam! Mam dwie partycje dysku: C – fat32, jest na niej Win98 D – ntfs, jest tu WinXP Chcę się pozbyć Windowsa 98. Czy wystarczy sformatować partycję C, czy zrobić to trzeba jakoś inaczej? I, przy okazji, czy dałoby się jakoś zrobić później jedną partycję z tych dwóch, ale nie tracąc danych z partycji D? Z góry dzięki za pomoc!

Odpowiedzi: 8

paweł napisął
. Robię konwersję partycji C do ntfs.
2. Kasuję wszystkie pliki z w/w partycji.
3. Partition Magic.

Najpierw dla swojego bespieczeństwa kasujesz wsyztkie katalog na dysku C (pliki zostaw wspokoju będziesz miał czas im się przyjrzec..)
Potem konwercja
I PartMagic
Pozdrawiam
Anonymous
Dodano
01.05.2004 02:22:21
Tak, chodzi o ten fragment.
EL NINO
Dodano
30.04.2004 23:36:22
Chodzi o ten fragment? "Uruchamiasz kompa odpalajac XP, wchodzisz do Panelu sterowania –> System –> Zaawansowane –> Uruchamianie i odzyskiwanie –> Ustawienia –> i ustaw "Domyslny system ..." jako XP Na dysku C: zostawiasz: Boot.ini Bootsect.dos Ntldr Ntdetect.com i jesli jest: Ntbootdd.sys cala reszte usun recznie. "
p–a–w–e–l
Dodano
30.04.2004 21:38:58
Najpierw mniej wiecej tak http://www.centrumxp.pl/forum/viewtopic.php?p=69845#69845 a dopiero pozniej defragmentacja i convert – nawet z systemu.
EL NINO
Dodano
30.04.2004 21:00:29
To ja, ten "gość". Nie zalogowałem się, cholera :–)! P.S. Nie chcę się bawić konsolą odzyskiwania, fixmbr, fixboot etc. bo juź raz się bawiłem i skończyło się to smutno... – format all!
p–a–w–e–l
Dodano
30.04.2004 20:38:33

Jak sformatujez partycje C: to po sfromatowaniu do źadnego systemu nie wejdziesz bo zostaną usunięte pliki opdpowiedzialne za uruchamianie windows xp..

Z pod system windows Xp mozesz wszytkie katalogi wywalić wraz z sytem windows 98 .
Co do utworzenia jednej partycji jest takowy program Paricipion Magic wesja 8.0 obsługuje windows xp moźna powiększyć partycje bez utraty danych.. Chociaź zawsze istnie moźliwość źe zrobisz coś nie tak. o lepiej potrzebne dokumenty pRZeniść w inne miejsce np. cd–rom.
Przed powiększnie partcji C dokonaj kanwercji partycji do NTFS
Pozdrówka

Czyli tak:
1. Robię konwersję partycji C do ntfs.
2. Kasuję wszystkie pliki z w/w partycji.
3. Partition Magic.

Dobrze będzie?
Anonymous
Dodano
30.04.2004 20:32:21
format c: ,a następnie z konsoli odzyskiwania – po uruchamieniu komputeraz z płyty instalacyjnej – komendy fixmbr, fixboot – opis znajdziesz w pomocy systemu.
W archiwum teź opisywano to "kilka" razy.
Rebe
Dodano
30.04.2004 19:14:05
p–a–w–e–l:
Witam!
Mam dwie partycje dysku:
C – fat32, jest na niej Win98
D – ntfs, jest tu WinXP

Chcę się pozbyć Windowsa 98. Czy wystarczy sformatować partycję C, czy zrobić to trzeba jakoś inaczej?

Jak sformatujez partycje C: to po sfromatowaniu do źadnego systemu nie wejdziesz bo zostaną usunięte pliki opdpowiedzialne za uruchamianie windows xp..

Z pod system windows Xp mozesz wszytkie katalogi wywalić wraz z sytem windows 98 .
Co do utworzenia jednej partycji jest takowy program Paricipion Magic wesja 8.0 obsługuje windows xp moźna powiększyć partycje bez utraty danych.. Chociaź zawsze istnie moźliwość źe zrobisz coś nie tak. o lepiej potrzebne dokumenty pRZeniść w inne miejsce np. cd–rom.
Przed powiększnie partcji C dokonaj kanwercji partycji do NTFS
Pozdrówka
Anonymous
Dodano
30.04.2004 18:50:26
p–a–w–e–l
Dodano:
30.04.2004 18:01:14
Komentarzy:
8
Strona 1 / 1