Ustawienie tasm???
Witam.Mam pytanie??? Jaka jest najlepsza konfiguracja komputera odnosnie tasm...tzn.jak najlepiej
połączyć dysk twardy,kieszeń,cdrom i cdrw...Na poczatku miałem dysk i kieszen na jedenj tasmie,a na drugiej
cdrom–a i cdrw...Wowczas płyta nagrywała mi się w około 3m.25s z wysunięciem ze wszystkim,ale potem pokopały mi się
kanały dma i musiałem instalować XP na nowo,a w między czasie wyczytałem na forum,źe najlepiej,źeby
nagrywarka była podłączona albo sama albo z dyskiem,zaleca się nie podłączać razem cdrom–a i cdrw,więc
podłączyłem z dyskiem,ale...Z płyty na płytę ładny wynik 4m.03s,a z dysku UWAGA 5m.36s,niby wszystko działa
ale przy nagrywarce 40x mam czekać 5m.36s to chyba przesada tym bardziej ,ze wcześniej było inaczej!!!
Nie wiem czy wrócic do starych ustawień,czy zamienić nagrywarę razem z kieszenią,którą wkładam od czasu do czasu,
czyli tak jakby cdrw była sama,ale nie wiem jak dysk bedzie chodził z cdromem????
Prosiłbym o poradę??? Z góry dziękuję...
połączyć dysk twardy,kieszeń,cdrom i cdrw...Na poczatku miałem dysk i kieszen na jedenj tasmie,a na drugiej
cdrom–a i cdrw...Wowczas płyta nagrywała mi się w około 3m.25s z wysunięciem ze wszystkim,ale potem pokopały mi się
kanały dma i musiałem instalować XP na nowo,a w między czasie wyczytałem na forum,źe najlepiej,źeby
nagrywarka była podłączona albo sama albo z dyskiem,zaleca się nie podłączać razem cdrom–a i cdrw,więc
podłączyłem z dyskiem,ale...Z płyty na płytę ładny wynik 4m.03s,a z dysku UWAGA 5m.36s,niby wszystko działa
ale przy nagrywarce 40x mam czekać 5m.36s to chyba przesada tym bardziej ,ze wcześniej było inaczej!!!
Nie wiem czy wrócic do starych ustawień,czy zamienić nagrywarę razem z kieszenią,którą wkładam od czasu do czasu,
czyli tak jakby cdrw była sama,ale nie wiem jak dysk bedzie chodził z cdromem????
Prosiłbym o poradę??? Z góry dziękuję...
Odpowiedzi: 14
A najlepiej kupić dobrą płytę z Raidem. Podłączenie ośmiu napędów do płyty bez dodatkowych kontrolerów PCI daje duźe moźliwości.
A najlepiej kupić dobrą płytę z Raidem. Podłączenie ośmiu napędów do płyty bez dodatkowych kontrolerów PCI daje duźe moźliwości.
Sp1 usuwa wiele błedów ale tez wprowadza wiele nowych :D
heheh wlasnie zaisntalowalem service packa i jush sie obeszlo ..... thnx
Sprbój coś takiego. odłącz cd–rom, odpal windowsa, wyłącz komp. Podłącz cd–rom z powrotem i odpal.
Moźe sie uda.
Albo zobacz jak będzie działał na drugim kanale.
Moźe sie uda.
Albo zobacz jak będzie działał na drugim kanale.
a na moim kompie sie zaczynaja robic dziwne anomalie hehehe..... mianowice nagrywara (hehe porzyczylem HP'ka x4) jest na osobnym IDE i jest sama (Multi word DMA 2) a na podstawowym IDE siedzi mi dysk 40 Gb barracudda i CDROM LG (dysk ma UDMA 5 ) a cdrom mial (zaznaczam MIAL) Multi word dma 3 i wlasnie tutaj cos sie dziwnego stalo , otoz przy zgrywaniu filmu na dysk z CD ROMU – nagle straszliwie zwolnil i mycha zaczela mi ciac – od razu lookam do panelu sterowania i tutaj ZONK – CDROM stracil DMA – nie mozna go wlaczyc jush i jest na PIO – nawet nie pomaga przywracanie systemu i nie moge dojsc do tego – co jest powodem – moze byscie mi pomogli......?? :P
Jo...To znowu ja.Dzięki za odpowiedzi!!!Z ta nagrywarką zauwaźyłem,źe poprostu nie nagrywa ona na pełnych obrotach
tzn.niby na poczatku się rozpędza,ale po chwili tak jakby zwalnia i nagrywa tak jakby 16x i to
dlatego trwa 5m.35s.Zauwaźyłem to wcześniej przed reistalacją Xp,ale wtedy zmieniłem wersje Nero
z 5.9.9.9 na 5.5.7.6 dołączonej do płyty i wymiatała,a teraz na tej i na tej nagrywa tak samo
wolno.Czy to jest kwestia ustawień,czy poprostu jest walnięta,ale płyty dobrze działają!!!
Proszę o szybką odpowiedź,bo za chwilę zwariuję...
Pozdrawiam
tzn.niby na poczatku się rozpędza,ale po chwili tak jakby zwalnia i nagrywa tak jakby 16x i to
dlatego trwa 5m.35s.Zauwaźyłem to wcześniej przed reistalacją Xp,ale wtedy zmieniłem wersje Nero
z 5.9.9.9 na 5.5.7.6 dołączonej do płyty i wymiatała,a teraz na tej i na tej nagrywa tak samo
wolno.Czy to jest kwestia ustawień,czy poprostu jest walnięta,ale płyty dobrze działają!!!
Proszę o szybką odpowiedź,bo za chwilę zwariuję...
Pozdrawiam
No Fakt.Teraz wiem ze nieraz RAID sie przydaje :d, chociaz zawsze mozna potem dokupic kontroler jak sie nie ma raida :D
Ale widzisz ja nie mam takiej moźliwości bo mam 3 uźądzenia, a vince 4.
Chcę źeby dysk działał szybciej więc nie dam go razem z cd, chcę źeby nagrywarka działała szybciej więc nie dam jej z cd. Dlatego w takim przypadku najlepij jest dać wypalarkę z dyskiem na pierwszym kanale ide.
Chcę źeby dysk działał szybciej więc nie dam go razem z cd, chcę źeby nagrywarka działała szybciej więc nie dam jej z cd. Dlatego w takim przypadku najlepij jest dać wypalarkę z dyskiem na pierwszym kanale ide.
No własnie dlatego nagrywarke mam na osobnym IDE 8)
Na tak ale w tym przypadku podłączenie cd–romu z dyskiem nie będzie najlepszym rozwiązaniem, będzie spowalniał jego pracę, więc cdrom podłączył bym z kieszenią, a nagrywarkę z dyskiem.
1. Jak cd–rom będzie z dyskiem, mogą pojawić się problemy przy nagrywaniu, dysk moźe nie nadąźyć(będzie działał wolniej)
2. Nagrywarka z cd–romem tu teź mogą być problemy (szczegóolnie przy kopiowaniu w locie).
1. Jak cd–rom będzie z dyskiem, mogą pojawić się problemy przy nagrywaniu, dysk moźe nie nadąźyć(będzie działał wolniej)
2. Nagrywarka z cd–romem tu teź mogą być problemy (szczegóolnie przy kopiowaniu w locie).
Ja dodam ze osobny kanał dla nagrywarki by sie przydał.U mnie jak była podłaczona na jednej tasmie z dyskiem to troche jej to nie odpowiadało.Wiec Podłaczyłem ją samą :D idziała bez zazutu :D
Oczywiście źe nagrywarkę cza mieć samą albo z dyskiem, Uźądzenia podłączone na jednej taśmie pracują zawsze z predkością najwolniejszego uźądzenia. W moim wypadku nie było więc sensu podłączania nagrywarki razem z cd–romem (wiekowy juź, ale dizała i ma ten sexy wygląd jest bez tacki ma tylko taką szparkę na cd), podłączenie go z dyskiem teź nie byłoby dobrym pomysłem więc jest na drugim kanale sam, na pierwszym kanale mam dysk i nagrywarkę, uźądzenia nowe i raczej nie odczuwa się jakichś spowolnień. Co do nagrywania to moja nagrywarka 32x nagrywa cd w przeciągu max. 4 min razem z przygotowaniem plików itp.
Jeźeli natomiast masz trochę kasy to proponowałbym kupić kontroler ide jako kartę pci, zyskujesz dodatkowe łącza i mógłbyś mieć nagrywarkę na osobnym kanale.
Jeźeli natomiast masz trochę kasy to proponowałbym kupić kontroler ide jako kartę pci, zyskujesz dodatkowe łącza i mógłbyś mieć nagrywarkę na osobnym kanale.
Strona 1 / 1