Ustawienie pamięci wirtualnej

Mam problem z ustawieniem pamięci wirtualnej.

Nie wiem do końca ile ustawia się i na jakim dysku najlepiej.

2x 256 DDR 400MHz. Na kaźdej partycji mam ustawienia, źe system sam sobie dobiera MB z dysku twardego do RAM–u.

Z tego co się orientuję (albo mnie poprawicie), jedna partycja ma być wolna z plików i z ustawioną pamięcią od – do, tak, aby system "poźyczał" sobie z niej dodatkowe MB–ty.
Dysk obecnie mam podzielony na 3 partycje (Baracuda 80GB), System XP Prof 2SP

Na tym moja wiedza się kończy. Jeźeli to nie sprawi kłopotu to poproszę o wskazówki jak ustawić te partycje.

P4 2,6GHz HT
2x256 400MHz
Chipset: Epox
GeForce FX 5200 128MB

Odpowiedzi: 7

Dawka7:
Stary ale pierdoły ci tu piszą. Ustaw plik stronicowania na 1 GB lub 1,5 GB. Po drugie plik stronicowania się nie fragmentuje. Nawet jeśli go ustawisz na początku i bedzie w częściach to i tak po następnym uruchomieniu kompa Windows postawi go w innym dogodnym miejscu tak aby nie było jego fragmentacji.

dlatego jak sam ustawisz miejsce jego przeznaczenia, system nie bedzie mósiał za kaźdym razem tego robić, i odszukiwać potrzebnych mu kawałków, co na szybkim typie plików powoduje przyspieszenie "czytania"
damiancore
Dodano
31.08.2005 21:24:20
Stary ale pierdoły ci tu piszą. Ustaw plik stronicowania na 1 GB lub 1,5 GB. Po drugie plik stronicowania się nie fragmentuje. Nawet jeśli go ustawisz na początku i bedzie w częściach to i tak po następnym uruchomieniu kompa Windows postawi go w innym dogodnym miejscu tak aby nie było jego fragmentacji.
Dawka7
Dodano
31.08.2005 20:08:36
Otóź to.

Staram się "wzmocnić" pamięć wirtualną właśnie na potrzeby gier. Córka mnie męczy, źe Simsy przycinają – na przykład (stworzyła pociecha całe miasto). Wiem, źe akurat ta gra dla spokojności potrzebuje 1024MB, lecz teraz nie będę rozbudowywał kompa do czasu zakupu nowego.

Wszystkie partycje mam na NTSC, są po formatowaniu.
Najmniejsza partycja ma 20GB i nic na niej nie ma... Nie będzie mi teź potrzebna. Czy na niej mogę ustawić pamięć i powiedzcie jak, czyli od – do przy pamięci 2x256 400MHz. Czy moźe być tak: od 1300 do 1300?

Czy moźecie doradzić najlepsze rozwiązanie?
Olaf
Dodano
31.08.2005 18:48:48
na partycjii systemowej zaznacz, nie przydzielaj czy jakos tak. A co do zauwaźenia mocy, to na moin kompie jest spora róźnica, ale tylko w grach,, ':)'
damiancore
Dodano
31.08.2005 17:44:46
Najlepiej na osobnym dysku :D :D :D
Poszukaj w archiwum Chipa art: Dobrze go posadz – jezeli dobrze pamietam. Osobna partycja, na poczatku dysku w FAT16. Zauwazalnie mocy nie przybedzie, no moze mniejsza fragmentacja partycji systemowej :wink:
trzepaq
Dodano
31.08.2005 17:39:01
Dzięki za podpowiedź. Czyli, źe na pamięć wirtualną najlepiej ustawić na małą partycję – 2GB.

A tą z z systemem pozostawić z zaznaczeniem, źe system przydziela najlepsze ustawienie?
Olaf
Dodano
31.08.2005 17:26:05
z tgo co wiem pamięć virtualną najlepiej postawić na osobnej partyjcii, na dysku na którym niema źadnego systemu Windows. Partycję najlepiej sformatować pod archaiczne FAT 16, poniewaź jest najszybszym typem plików. Wynika z tego źe dana partycja nie moźe byc większa niź 2 GB, bo jej nie sformatujesz pod ten typ plików. a co do jej wielkości to juz jak chcesz, ja mam jedną 800MB a drugą dynamicznie porzydzielaną o pojemności max 1500MB.

Aha i unikaj pamięci virtualnej na partycjii z Windowsem!!
damiancore
Dodano
31.08.2005 16:45:43
Olaf
Dodano:
31.08.2005 16:35:55
Komentarzy:
7
Strona 2 / 2