Ustawienie pamięci wirtualnej
Mam problem z ustawieniem pamięci wirtualnej.
Nie wiem do końca ile ustawia się i na jakim dysku najlepiej.
2x 256 DDR 400MHz. Na kaźdej partycji mam ustawienia, źe system sam sobie dobiera MB z dysku twardego do RAM–u.
Z tego co się orientuję (albo mnie poprawicie), jedna partycja ma być wolna z plików i z ustawioną pamięcią od – do, tak, aby system "poźyczał" sobie z niej dodatkowe MB–ty.
Dysk obecnie mam podzielony na 3 partycje (Baracuda 80GB), System XP Prof 2SP
Na tym moja wiedza się kończy. Jeźeli to nie sprawi kłopotu to poproszę o wskazówki jak ustawić te partycje.
P4 2,6GHz HT
2x256 400MHz
Chipset: Epox
GeForce FX 5200 128MB
Nie wiem do końca ile ustawia się i na jakim dysku najlepiej.
2x 256 DDR 400MHz. Na kaźdej partycji mam ustawienia, źe system sam sobie dobiera MB z dysku twardego do RAM–u.
Z tego co się orientuję (albo mnie poprawicie), jedna partycja ma być wolna z plików i z ustawioną pamięcią od – do, tak, aby system "poźyczał" sobie z niej dodatkowe MB–ty.
Dysk obecnie mam podzielony na 3 partycje (Baracuda 80GB), System XP Prof 2SP
Na tym moja wiedza się kończy. Jeźeli to nie sprawi kłopotu to poproszę o wskazówki jak ustawić te partycje.
P4 2,6GHz HT
2x256 400MHz
Chipset: Epox
GeForce FX 5200 128MB
Odpowiedzi: 20
Cieszę się źe moźna było pomóc. Do usług. Pozdrowienia dla Rebe (miło od czasu do czasu porozmawiać z kimś kto wie o co "biega"!).
Prosźe – szczególnie jeźeli Ci się przydął do podjęcia decyzji gdzie i na czym umieścić plik wymiany, bo raszta to juź mniej istotna.
PS.
Obraźać to mozesz sobie innych, ale jak mnie raz jeszcze do fachowców zaliczysz to ..marny Twój źywot.
Nie po to się nie uczę by przestać być dyletantem.
PS.
Obraźać to mozesz sobie innych, ale jak mnie raz jeszcze do fachowców zaliczysz to ..marny Twój źywot.
Nie po to się nie uczę by przestać być dyletantem.
Dzięki Rebe za link do artykułu. Mimo wszystko wywołała się miła pogawędka profesjonalistów.
Tak jak myślałem, udało mi sie uzyskać potrzebne informacje i poraz kolejny sie nie zawiodłem na forum o XP.
Moźna powiedzieć, źe do mojego kolejnego problemu z funkcjonalnością XP...
:D
Tak jak myślałem, udało mi sie uzyskać potrzebne informacje i poraz kolejny sie nie zawiodłem na forum o XP.
Moźna powiedzieć, źe do mojego kolejnego problemu z funkcjonalnością XP...
:D
No właśnie! W tyn rzecz. Okienka nie są idealne (wiadomo to od dawna). Proponuję rzucić okiem na te artykuły: http://www.microsoft.com/windowsxp/expertzone/columns/archive.mspx
Gdzieś tu jest wszystko o swapie (szukaj w artykułach z 2002 i 2003 roku bodajźe).
Gdzieś tu jest wszystko o swapie (szukaj w artykułach z 2002 i 2003 roku bodajźe).
To co proponujesz jest oczywistością.
Tylko o czym to ma świadczyć ?
Tyle, źe nijak się to ma do tego o czym ta rozmowa od poczatku jest.
Ułomność systemu, który korzysta ze swapa choć nie musi to jedno, a wydajność operacji w RAM–ie i swapie oraz konieczność tworzenia pliku wymiany, przez uźytkownika, to drugie.
Tylko o czym to ma świadczyć ?
Tyle, źe nijak się to ma do tego o czym ta rozmowa od poczatku jest.
Ułomność systemu, który korzysta ze swapa choć nie musi to jedno, a wydajność operacji w RAM–ie i swapie oraz konieczność tworzenia pliku wymiany, przez uźytkownika, to drugie.
Radzę spróbować takiej czynności. Utwórz plik wymiany i sprawdź zurzycie pamieci i pliku wymiany. Mimo źe pamięć nie będzie wykorzystana to w swapie teź coś będzie. Przekonasz się!
[quote="Dawka7"] ..1 GB ramu. Na potrzeby domowe wystarczy na pewno, ale juź np. przy takim serwerze chociaźby ta ilość jest za mała.
Wszystko błoby w porządku gdybyś napisał "moźe być", a nie "jest".
Dawka7:
Pagefile.sys nie zastepuje Ramu, ale odpowiada za przechowywanie plików do których to pamięć się odwołuje w czasie operacji na plikach.I dzięki temu system działa wydajniej,...
Czy aby na pewno pamięć się moźe do czegoś odwoływać ?
O róznicy w prędkości "odwołań" juź nawet nie bedę pisać.
Dawka7:
... a źeby np. wymusić jak największą ilość przechowywanych plików w Ramie (np. jądra systemu) to wystarczy zaznaczyć w rejestrze w memory management wartość disablepagingexecutive i ustawić wartość na 1.
No i .......?
Czy mozna "schować" pliki w RAM–ie czy teź zawsze musi być w to swap angaźowany ?
Co do serwerow oczywiscie zalozenia moga byc inne niz do komputerow domowych nie sposob nie zgodzic sie z Toba w tej kwestii. Slyszalem o aplikacjach ktore potrzebuja przynajmniej dwugigowych plikow wymiany niezaleznie od konfiguracji.
UPG
Ale jak napisal Rebe, wszystko zalezy od wymagan software'u.
UPG
Ale jak napisal Rebe, wszystko zalezy od wymagan software'u.
Powiedzmy źe jest taka sytuacja. Masz dajmy na to 1 GB ramu. Na potrzeby domowe wystarczy na pewno, ale juź np. przy takim serwerze chociaźby ta ilość jest za mała. Pagefile.sys nie zastepuje Ramu, ale odpowiada za przechowywanie plików do których to pamięć się odwołuje w czasie operacji na plikach. I dzięki temu system działa wydajniej, a źeby np. wymusić jak największą ilość przechowywanych plików w Ramie (np. jądra systemu) to wystarczy zaznaczyć w rejestrze w memory management wartość disablepagingexecutive i ustawić wartość na 1.
1. A jesteś pewien, źe wszystkie pliki i katalogi widziałeś ?
Ale o to mniejsza – zaprawdę powiadam Ci – plik jest – tylko jego zawartość moźe ulec zmianie ( zostać wyczyszczona )– to przecieź taki prefetch z załoźenia.
2. A do czego mam uźywać skoro nie jest mi on potrzebny ?
Jeźeli będę korzystał z programów, które swapa będa wymagać to do sobie – dla ich potrzeb – ustawię.
Zaś co do "obniźenia wydajności z powodu braku swapa" to pozwolę sobie zgłosić kolejne zastrzeźenie wynikające z tego co w zdaniu poprzednim napisałem.
Nie rola maszyny jest istotna ( serwer, stacja robocza ), a to co się na niej znajduje i czego te programy wymagają.
PS.
O tym komu i do czego swap moźe być potrzebny – pomijam wymagania konkretnej aplikacji – decydują tylko dwie rzeczy – ilość RAM–u i rzeczywiste zapotrzebowanie na pamięć w trakcie pracy. Póki jest ono mniejsze niź zasoby w kościach , puty swap nie jest potrzebny, a opowieści o tym, ze bez niego wydajność spada są tylko ......opowieściami.
Ale o to mniejsza – zaprawdę powiadam Ci – plik jest – tylko jego zawartość moźe ulec zmianie ( zostać wyczyszczona )– to przecieź taki prefetch z załoźenia.
2. A do czego mam uźywać skoro nie jest mi on potrzebny ?
Jeźeli będę korzystał z programów, które swapa będa wymagać to do sobie – dla ich potrzeb – ustawię.
Zaś co do "obniźenia wydajności z powodu braku swapa" to pozwolę sobie zgłosić kolejne zastrzeźenie wynikające z tego co w zdaniu poprzednim napisałem.
Nie rola maszyny jest istotna ( serwer, stacja robocza ), a to co się na niej znajduje i czego te programy wymagają.
PS.
O tym komu i do czego swap moźe być potrzebny – pomijam wymagania konkretnej aplikacji – decydują tylko dwie rzeczy – ilość RAM–u i rzeczywiste zapotrzebowanie na pamięć w trakcie pracy. Póki jest ono mniejsze niź zasoby w kościach , puty swap nie jest potrzebny, a opowieści o tym, ze bez niego wydajność spada są tylko ......opowieściami.
Dawka7:No nie wiem. U mnie swapa nie było po uruchomieniu z dyskietki. A tak na marginesie to czemu go nie uźywasz? Przecieź brak pliku wymiany źle wpływa na wydajność systemu nawet przy 2 Gigabajtach ramu. Wiem bo sprawdzałem na serwerze.
Swap jesli jest ustawiony to jest – sprawdzone chocby przy robieniu obrazu Ghostem (chcesz miec mniejszy obraz partycji usuwasz plik wymiany spod dosa).
Nie uzywam pliku wymiany od dawna (czyt. wylaczony plik wymiany) i nie odczulem zadnej roznicy w dzialani systemu.
Np takie rozne tweakery oferuja blokade ladowania systemu do pagefile – wszystko ma isc do RAMu jak myslisz dlaczego ? Zeby pogorszyc wydajnosc ? Nie sadze.
No nie wiem. U mnie swapa nie było po uruchomieniu z dyskietki. A tak na marginesie to czemu go nie uźywasz? Przecieź brak pliku wymiany źle wpływa na wydajność systemu nawet przy 2 Gigabajtach ramu. Wiem bo sprawdzałem na serwerze.
Tym razem odpowiadam z kilkuminutowym opóźnieniem, bo musiałem :
– utowrzyć plik wymiany
– uruchomić komputer z jakiegoś UltimateBooTCD i korzystajac ze sterownika nffs4dos objerzeć zawartość dysku systemowego – na nim pagefile zostął utworzony – rozmiar stąły 1,5GB.
Po tych operacjach uruchomiłem – cały czas operując ramdyskiem utworzonym przy pomocy płyty CD – jakiegoś volkov Commandera i ....... na dysku systemowym zobaczłem plik o nazwie pagefile i rozmiarze 1,5GB ( w przyblizeniu ) – skąd się tam wziął?
Przecieź system nie był uruchomiony więc rejestr nie mógł być wczytany itd.
I to by na tyle było w przedmiocie usuwania pliku wymiany przy zamykaniu systemu.
O tym, źe ClearPageFileAtShutdown ma się nijak do "jednej sesji" – cokolwiek to określenie oznacza – juź tylko z obowiązku piszę. Wyłączenie komputera zamyka i sesję ...chyba(?)
PS.
A teraz swapa wyłaczę, bo nie uźywam.
O tym czy swap jest zielony, czerwony czy sraczkowaty nawet myślał nie będę – wystarczy mi wiedza, źe istnieją prograsmy, które pozwalają go nie tylko zdefragmentować, ale i przenieść. Inna sprawa, źe co moźna defragmentować przy stąłym rozmiarze pliku wymiany ?
– utowrzyć plik wymiany
– uruchomić komputer z jakiegoś UltimateBooTCD i korzystajac ze sterownika nffs4dos objerzeć zawartość dysku systemowego – na nim pagefile zostął utworzony – rozmiar stąły 1,5GB.
Po tych operacjach uruchomiłem – cały czas operując ramdyskiem utworzonym przy pomocy płyty CD – jakiegoś volkov Commandera i ....... na dysku systemowym zobaczłem plik o nazwie pagefile i rozmiarze 1,5GB ( w przyblizeniu ) – skąd się tam wziął?
Przecieź system nie był uruchomiony więc rejestr nie mógł być wczytany itd.
I to by na tyle było w przedmiocie usuwania pliku wymiany przy zamykaniu systemu.
O tym, źe ClearPageFileAtShutdown ma się nijak do "jednej sesji" – cokolwiek to określenie oznacza – juź tylko z obowiązku piszę. Wyłączenie komputera zamyka i sesję ...chyba(?)
PS.
A teraz swapa wyłaczę, bo nie uźywam.
O tym czy swap jest zielony, czerwony czy sraczkowaty nawet myślał nie będę – wystarczy mi wiedza, źe istnieją prograsmy, które pozwalają go nie tylko zdefragmentować, ale i przenieść. Inna sprawa, źe co moźna defragmentować przy stąłym rozmiarze pliku wymiany ?
Polecam e–ksiąźkę "optymalizacja windows xp" grupy Neutrin. Teź miałem kiedyś takie wątpliwości i sprawdziłem przy uruchomieniu z dyskietki startowej: pagefile.sys nie było!!! A i jeszcze co ma czyszczenie związane z defragmentacją pliku wymiany? Jest to tzw. plik nieprzenośny (oznaczony na zielono w defragmentatorze xp). Czyszczenie ma zapobiec ewentualnemu sprawdzeniu przechowywanych w nim danych w czasie jednej sesji, a nie optymalizacji jego wydajności. Na Technecie jest o tym informacje. Pozdrawiam.
Dawka7:Tak. Bardzo chętnie poodpowiadam. Czyszczenie pliku wymiany miało być związane raczej z bezpieczeństwem niź wydajnością. Ale jako źe plik wymiany jest przy kaźdym starcie systemu ustawiany na nowo to sens włączenia tej opcji jest co najmniej niepotrzeby.
Zapytam wprost – po co mam czyścić zawartość czegoś co istnieć przestaje ...wg Ciebie ?
Moźe zrób taki eksperyment :
Wyłacz komputer – uruchom go z jakiejś płyty Live i zobacz co na dysku – system na nim uruchomiony nie będzie – sie znajduje. Ew. przy pomocy jakiejś wersji bootowalnej czy dyskietkowej programu do klonowania partycji/dysków dokonaj takiej czynności i odczytaj informacje o zawartości tej kopii – plikach na partycji istniejacych.
Tak. Bardzo chętnie poodpowiadam. Czyszczenie pliku wymiany miało być związane raczej z bezpieczeństwem niź wydajnością. Ale jako źe plik wymiany jest przy kaźdym starcie systemu ustawiany na nowo to sens włączenia tej opcji jest co najmniej niepotrzeby.
Dawka7:Oczywiście źe mogę. To źadna tajemnica. Chodzi o to źe podczas zamykania systemu plik pagefile jest usuwany z dysku i w czasie następnego uruchomienia znowu jest ustawiany na partycji (system robi to korzystając z zapisów w rejestrze).
Tia...... to popytam dalej:
Dlaczego w takim razie opcja czyszczenia pliku wymiany przy zamykaniu systemu moźe być włączona lub wyłączona ( wpis w rejestrze ClearPageFileAtShutdown ze stanami 0 i 1 )?
Olaf – rzuć okiem na to : http://heh.pl/artykul25.html
Oczywiście źe mogę. To źadna tajemnica. Chodzi o to źe podczas zamykania systemu plik pagefile jest usuwany z dysku i w czasie następnego uruchomienia znowu jest ustawiany na partycji (system robi to korzystając z zapisów w rejestrze).
Dawka7:Windows XP za kaźdym uruchomieniem ustawia plik wymiany na nowo, nawet jeśli jego wartość jest ustawiona na "sztywno".
Mógłbyś to rozwinąć – z uwzględnieniem informacji na temat tego co się dzieje z plikiem pagefile.sys przy wyłączaniu i właczaniu komputera ?
Windows XP za kaźdym uruchomieniem ustawia plik wymiany na nowo, nawet jeśli jego wartość jest ustawiona na "sztywno".