Usługa Telnet

Czy moźna wyłączyć tą usługę dla zwiększenia bezpieczeństwa systemu :?:
Coś mi się wydaje źe jest to niebezpieczna usługa :roll: .
Czy nie spowoduje to destabilizacji pracy systemu :?: .
Które usługi są zaleźne od niej, m/i zdalny dostęp i które jeszcze :?:

Odpowiedzi: 4

Domyślny tryb uruchamiania jest na ręczny, ale usługa była faktycznie wyłączona :wink: .
Zaleźności znalazłem we właściwościach ( moje niedopatrzenie :oops: )
Znalazłem po 20 min. szukania ciekawy artykuł o zagroźeniach związanych z Telnet`em i teraz pobierznie wiem co i jak.
Bardzo dziękuje Pawek za udzielone wskazówki.
McScr@by
Dodano
09.02.2004 22:16:37
Zaleźności danej usługi moźesz sprawdzić w jej właściwościach. Gdyby były problemy nie byłaby wyłączona :P
Pawek
Dodano
09.02.2004 21:33:54
Zanim napisałem ten topic uźyłem funkcji szukaj.
Znalazłem takźe ten w którym podawałeś info o moźliwościach wyłączeniach niektórych usług polecanych przez Chip`a.
Swoją drogą jestem prenumeratorem tego magazynu :wink:, więc się dawno z tym zapoznałem.
Niestety jest to tylko indywidualny wybór autora artykułu i po zastosowaniu się do tego niektóre usługi zaleźne które były mi potrzebne przestały działać ( doszedłem juź do tego i działają tylko te które potrzebuje, za wyjątkiem Telnet`u ).
Co do Telnet`u to znalazłem z 2 lub 3 topic`ki dotyczące konfiguracji jak i problemów z tą usługą, a nie wyłączenia lub niebezpieczeństw.
Jeśli Pawek wyłączyłeś tą usługę i nie zauwaźasz źadnych problemów to ja takźe zastosuję się do Twojej rady.
Jednak prośił bym jeszcze o info jakie są inne usługi zaleźne od niej, a takźe o potencjalne zagroźenia związane z tą usługą.
McScr@by
Dodano
09.02.2004 20:51:50
Mcscr@by, jesteś na forum juz na tyle długo, źeby wiedzieć o np. takim temacie:

:arrow: USŁUGI

Swoją drogą, nawet gdybyś nie wiedział, to jest jeszcze opcja szukaj.

PS. Ja ją mam wyłączoną – jak wiele innych równieź.
Pawek
Dodano
09.02.2004 19:52:04
McScr@by
Dodano:
09.02.2004 19:29:33
Komentarzy:
4
Strona 1 / 1