USB 2.0 dziala jak 1.1

Witam,

Posiadam plyte glowna Abit NF7–S. USB 2.0 zaczelo mi nagle dzialc z transferami jak 1.1 (zarowno na pendrivie jak i na mp3 playerze). Dzieje sie to zarowno na glownych poratch USB jak i dodatkowych na sledziu. Pobawilem sie ustawieniami USB BIOS–u jednak to nic nie dalo.
Mam WinXP Pro z SP1.

Prosze o pomoc.

pozdr,
silv

Odpowiedzi: 6

Stery wgrane, usb2.0 zainstalowane. Stery od plyty rowniez mam najnowsze. Na innym urzadzeniu sytuacja jest taka sama :(

Sprawdze jeszcze na innej zasilce i wgram windowsa pozyczonego od znajomego. jak nie zadziala to bed emusial skorzystac z gwarancji na plyte.

dzieki za wszystkie proby pomocy

pzdr
silv
silvanna
Dodano
14.09.2005 21:59:04
USB zasilane jest + 5V.

I czy USB2.0 włączone i zainstalowane.

Najpierw sprawdź ten transfer na innym urządzeniu USB.

Wgraj najnowsze stery do płyty głównej.
JNJN
Dodano
14.09.2005 21:19:31
Pobawilem sie sterownikami, zainstalowalem/odinstalowalem kontrolery usb kilka razy, ciagle to samo. Wgralem SP2, nadal jest eproblem.
Najlepsz ejest to, iz zauwazylem ze przy transferze z pendrive'a dziala on z predkoscia ok 7mb/s, natomiast przy zapisie jak usb 1.1 czyli ok 800 kb/s.
Sprawdze jeszcze zasilacz, mam 350W jakis "noname". Aczkolwiek napiecia trzyma w granicach normy.

Btw, pod jakim napieciem pracuje USB?

pozdr,
silv
silvanna
Dodano
14.09.2005 20:47:27
W biosie kontrolery USB mają być włączone na enabled,auto.

Wyjmij wszystkie wtyczki z gniazd USB kompa.

Menadzer urządzeń i odinstaluj wszystko co kontroler uniwersalnej magistrali szeregowej – ma być pusto,restart kompa i komp zainstaluje USB1.1.

Doinstaluj stery do USB2.0,masz na płycie CD do płyty głównej,lub producent i ściągnij do twojego modelu płyty i XP,restart kompa i zobacz.
JNJN
Dodano
14.09.2005 11:21:21
Zmienialem w BIOSie ustawienia, nic nie pomoglo. Urzadzenia ktore podpinam sa 2.0; jeszcze rano dzialaly z transferem typowym dla 2.0.

pozdr,
silv
silvanna
Dodano
13.09.2005 18:16:20
W bisie powinna byc mozliwosc wyboru stndartu na jakim dzila USB. Bedzie do wyboru USB 1.1 albo USB 2.0, sa takze pltyty, (nie wiem jak w tym Abicie) gdzie do wyboru jest FullSpeed (czyli USB 1.1) oraz HighSpeed (USB 2.0), sprovboj tez moze przywrocic domyslne wartosci biosu. I mozliwe ze urzadzenie ktore podpinasz pracuje jedynie w standardzie 1.1
mettal
Dodano
13.09.2005 18:11:04
silvanna
Dodano:
13.09.2005 18:04:47
Komentarzy:
6
Strona 1 / 1