uruchamianie win xp

zainstalowalem xpeka i przy starcie wyskakuje wybor system sa 2 pozycje i pod kazda jest microsoft windows xp i poprostu wystarczy ze nacisne na 1 lub 2 pozycje i laduje mi wina jak zrobic gdzie ustawic zeby odrazu bez wybierania ladowal mi xp a jeszce na dysku mam tylk oten system

Odpowiedzi: 12

Jeźeli masz tylko jeden system to po prostu wyłącz wyświetlanie /czas wyświetlania listy systemów operacyjnych/ Albo usuń jedną linijkę w boot.ini a wygląda to tak ––[boot loader]
timeout=5
default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)WINDOWS
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)WINDOWS="Windows XP" /fastdetect /KERNEL=LOGOOS.EXE
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(3)WINDOWS="Server 2003" /fastdetect
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)WINDOWS="(Backup Line) Windows XP" /fastdetect –––
Tak to wygląda u mnie a u ciebie o ile masz jedną partycje to będziesz miał dwie linijki i w pozycji partition będzie 0 pisałeś źe obojętnie co zaznaczysz to uruchamia się to samo więc linijki powinny być taki same i niewaźne którą usuniesz. Najlepiej nie kombinuj i w linijce timeout wpisz 0. Jeźeli masz dwie partycje to będziesz miał w pozycji partition wpisane (0) a w drugiej (1) i jeźeli masz system na drugiej partycji to zostaw tą linijkę z oznaczeniem partycji (1). I na koniec pamiętaj aby zmienić w pozycji default wpis na taki jaki masz w [operating system] :roll:
Anonymous
Dodano
16.11.2003 12:20:54
Jeźeli nie jesteś pewny moźna zrobić tak :
Ustaw jakiś dziwny czas uruchamiania systemu np. 47 sek.
Wejdź w edytowanie , jeden wpis powinien mieć te 47 sek. w boot loader.
Ten wpis jest właściwy,inne wywal.
MarcinX
Dodano
16.11.2003 10:39:21
Mam ten sam problem. Otworzyłem tak jak napisał Marcin. Niby mam 2 takie same wpisy a jednak inne. Róznią sie ilością partycji. W pierwszym wpisie są dwie a w drugim jedna. Który wpis usunać? Nie dziwcie się, źe nie znam odpowiedzi na tak proste pytania, ale jak dotąd komp chodził normalnie a teraz muli, pozatym chciałbym sam zdobywać doswiadczenie niekoniecznie na błędach ;)
Anonymous
Dodano
16.11.2003 02:48:58
Format :lol: :lol: ,ale wymyślił.
W panelu sterowania–system–zaawansowane–uruchamianie odzyskiwanie–edytuj.
Usun niepotrzebny wpis.
Będą dwa takie same.
Polikon juź to napisał i to najlepszy sposób.
MarcinX
Dodano
02.11.2003 20:46:29
Jeźeli chodzi o formstowanie to niestety to nie pomoźe. Podczas foramatowania nie jest zmieniana zawartość MBR. Takźe jak kolega ma 2 systemy przy starcie do wybrania to nawet po foramtowaniu bedzie tak dalej, no chyba ze zmieni dysk rozruchowy np. za pomoca Fdiska. Zreszta po co tak kombinowac? Nie lepiej w Konsoli odzyskiwania uzyc (tak jak juź wczesneij wspomnialem) polecenia bootcfg, badz (tak jak radza koledzy) reczenie edytowac plik boot.ini???
Anonymous
Dodano
02.11.2003 19:39:34
Radze ci sformatuj dysk,zainstaluj :lol: wszystko od nowa zainstaluj i bedzie wtedy oki!
Miłosz
Dodano
02.11.2003 15:50:47
Moźesz teź ręcznie wyedytować plik boot.ini znajdujący się na dysku C, powinieneś mieć tam dwie linijki wyglądające prawdopodobnie identycznie. Usuń jedną linijkę określającą system operacyjny wyświetlany w menu.
Ma ona postać chyba:
disk(0)partition(0)... czy jakoś tak.
mars28
Dodano
27.10.2003 10:44:00
pbartek widzę źe nie było Cię dwa dni i teraz łazisz po wszystkich topicach i piszesz co Ci ślina na język (klawiaturę) przyniesie, tzn. bzdury straszne. Naucz się czytać dobrze co ludzie piszą i jakie mają problemy, a jak nie jesteś pewien to głupot nie pisz. Przed chwilą usunąłem jeden z Twoich bzdurnych postów, działaj tak dalej a polecą następne. Jesteś kandydatem do karniaka...
aligator
Dodano
25.10.2003 22:10:36
maarekk:
zainstalowalem xpeka i przy starcie wyskakuje wybor system sa 2 pozycje i pod kazda jest microsoft windows xp i poprostu wystarczy ze nacisne na 1 lub 2 pozycje i laduje mi wina jak zrobic gdzie ustawic zeby odrazu bez wybierania ladowal mi xp a jeszce na dysku mam tylk oten system

Po co Ci dwa systemy jak chcesz tylko z jednego korzystac :?: :?: :?
pbartek
Dodano
25.10.2003 20:30:40
Polecam komende bootcfg w wierszu polecen! Pozdrawiam.
heretyk
Dodano
25.10.2003 18:21:08
Wejdź na mój komputer ( prawy myszy ) właściwości/zawansowane/uruchamianie i odzyskiwanie/ i wyłącz czas wyświetlania listy systemów operacyjnych, albo wejdź na edytuj i usuń dolną linijkę tekstu zamknij i ustaw czas na jaki ci pasuje.
Polikon
Dodano
20.10.2003 13:35:31
wg mnie nie da się tego ustawić, a tak w ogóle jak masz 1 system to skąd ci sie wzięły takie wpisy, pewnie 2 razy instalowałeś xp :roll: :roll: moja rada zrób formata i wtedy nie będziesz musiał wybierać systemu do uruchomienia podczas bootowania :roll: :roll:
neo340
Dodano
20.10.2003 12:50:09
maarekk
Dodano:
20.10.2003 12:10:22
Komentarzy:
12
Strona 1 / 1