Uruchamianie systemu wraz z NIS 2003 ...
W zasadzie nie wiem nawet, czy temat jest dobry. Krótko mowiac ciekawa sprawa – jesli chodzi o uruchamiane aplikacje wraz ze startem systemu, to wchodza GG, tlen i NIS 2003, czyli 4 ikony do tray'a. GG i tlen laduja sie bez problemu i w zasadzie od razu, dysk ustaje i dobre 30 sek wyglada, jakby komp byl gotowy do pracy – cisza. Jednak po tym przystanku dopiero zaczyna sie ladowac NAV i NPF. Czy moze ktos mi podpowiedziec, jaka jest tego przyczyna? W msconfig mam maksymalne odchudzenie (3.jpg) – BTW, wiec ktos, jak usunac tą pozostalosc bo blasterze :?: . Jesli chodzi o podglad zdarzen, to tutaj juz pojawily sie przy uruchamianiu 2 bledy (niestety nie wiem, co one oznaczaja :? ) i podejrzewam, ze to chyba najlepszy trop (1.jpg , 2.jpg).
Z gory dzieki za pomoc i sugestie.
Z gory dzieki za pomoc i sugestie.
Odpowiedzi: 4
t123:Witam!
No u mnie problem juz czesciowo (i oczywiscie jak zwykle przypadkowo usuniety :wink: ). Okienko "zapraszamy" ladowalo sie dlatego tak dlugo, ze mialem wylaczony widok ikon pulpitu (chcialem miec czysty pulpit). W momencie gdy cos grzebalem i przez przypadek zrobilem restart z wlaczonymi ikonami pulpitu system od razu ruszyl i teraz plansza "zapraszamy" to kilka sekund, a nie przeciaganie w nieskonczonosc. Zapewniam, ze to nie przypadek, bo kilkukrotnie to sprawdzalem i potwierdzilo to wczesniejsze obserwacje, takze zostaje jednak przy widocznych ikonach na pulpicie, ale za cene szybszego startu :wink:
Powiem Ci tak: rzczywiście system dłuźej się łąduje, jak wyłączysz widok ikon pulpitu w sposób standardowy.
Takiego problemu nie ma gdy uźyjesz do tego TweakUI (do zassania z witryny M$)
TweakUI>Desktop>odchaczasz ikony...
sorry – zle doczytalem, to co napisales :oops: . Widze, ze uzywasz jednak tylko OF, ale i tak polecam z niego zrezygnowac na rzecz NIS :)
Witam!
No u mnie problem juz czesciowo (i oczywiscie jak zwykle przypadkowo usuniety :wink: ). Okienko "zapraszamy" ladowalo sie dlatego tak dlugo, ze mialem wylaczony widok ikon pulpitu (chcialem miec czysty pulpit). W momencie gdy cos grzebalem i przez przypadek zrobilem restart z wlaczonymi ikonami pulpitu system od razu ruszyl i teraz plansza "zapraszamy" to kilka sekund, a nie przeciaganie w nieskonczonosc. Zapewniam, ze to nie przypadek, bo kilkukrotnie to sprawdzalem i potwierdzilo to wczesniejsze obserwacje, takze zostaje jednak przy widocznych ikonach na pulpicie, ale za cene szybszego startu :wink:
No i tutaj przez przypadek wydalo sie, o co na 99% chodzi w Twoim problemie. Uzywasz NIS razem z innym Firewallem (ktory nota bene nie znosi "konkurencji"), wiec na dzien dobry wywal tego outposta (ktorego osobiscie uwazam za syf, bo wpuscil mi blastera bez problemu, a NIS chwycil od razu i to w podstawowej konfiguracji po instalacji – bez update'u). Poza tym stosowanie dwoch firewalli (podobnie jak dwoch antyvirow) tylko muli system. Lepiej jeden,a porzadny (choc tu pewnie Tire jeszcze cos dopowie w tej sprawie :wink: )
saw:Mam coś podobnego u mnie.Tyle,źe nie z NIS ale Outpostem....
No i tutaj przez przypadek wydalo sie, o co na 99% chodzi w Twoim problemie. Uzywasz NIS razem z innym Firewallem (ktory nota bene nie znosi "konkurencji"), wiec na dzien dobry wywal tego outposta (ktorego osobiscie uwazam za syf, bo wpuscil mi blastera bez problemu, a NIS chwycil od razu i to w podstawowej konfiguracji po instalacji – bez update'u). Poza tym stosowanie dwoch firewalli (podobnie jak dwoch antyvirow) tylko muli system. Lepiej jeden,a porzadny (choc tu pewnie Tire jeszcze cos dopowie w tej sprawie :wink: )
Mam coś podobnego u mnie.Tyle,źe nie z NIS ale Outpostem....Najlepiej ten "zwis" widać jak sie próbuje wejść np. w Mój komputer.Wtedy pojawia sie puste okienko i coś jakby wyszukiwanie dysków(??).Niby bardzo nie jest uciąliwe bo trwa to z minute ale zawsze.... :?
Podejrzewam, źe przyczyną jest Blaster,a dokładniej nie do końca jego usuniecie(mimo źe robiłem wszystko tak jak było napisane na forum :wink: )
Jeśli ktoś zna jakiś genialny(lub troszkę mniej genialny) i skuteczny sposób na pozbycie sie tego zwisu–to będe wdzięczny
Pozdrawiam
Podejrzewam, źe przyczyną jest Blaster,a dokładniej nie do końca jego usuniecie(mimo źe robiłem wszystko tak jak było napisane na forum :wink: )
Jeśli ktoś zna jakiś genialny(lub troszkę mniej genialny) i skuteczny sposób na pozbycie sie tego zwisu–to będe wdzięczny
Pozdrawiam
Strona 1 / 1