Uruchamianie programów (gier) z uprawnieniami administratora

Witam!

Zauwaźyłem, na przykładzie Baldurs Gate 2, źe w XP nie zawsze da się uruchomić grę z konta uzytkownika z ograniczonymi uprawnieniami – wymagane są uprawnienia administratora (dostęp do określonych katalogów). Czy jest spsób by nadać – jak w Linuksie – określone uprawnienia wykonywanemu programowi? W CHIP–ie 7/03 znalazłem przepis, ale dotyczy wersji Professional, jak posiadam Home. Być moźe sprawa jest banalnie prosta, ale Win XP mam dopiero od tygodnia – normalnie pracuję na Mandrake 9.2, a do rozrywki uźywałem do tej pory Win 98 SE. Jeźeli moźecie polecić jakąś lekturę, będę bardzo wdzięczny, bo z pomocy systemowej nie jestem w stanie nic wyciągnąć.

Pozdrawiam
––
LeHardi
Jarek Kus

Odpowiedzi: 3

Ech, tego się obawiałem. Wielkie dzięki za szybką odpowiedź.
Czaju
Dodano
14.01.2006 18:01:47
Czaju:

Wprawdzie doszedłem juź do tego jak z kont z ograniczonymi uprawnieniami uruchamiać programy wymagajace uprawnień administratora, niestety za kaźdym razem wymaga to podania hasła admina (którego uźytkownik nie powinien oczywiście znać). Czy jest na to jakaś rada?

No to właśnie poznałeś jedną z róźnic pomiędzy XP Professional a XP Home. W XP Home przełącznik /savecred jest ignorowany (o czym jestnapisane po wpisaniu runas /? w wiersz polecenia). Zatem, albo godzisz się na kaźdorazowe wpisanie hasła, albo zmieniasz typ konta na administracyjne.
Żółty
Dodano
14.01.2006 16:38:05
Witam wszystkich forumowiczów! Odgrzebałem temat LeHardiego, bo mam podobny problem z moim Windowsem XP Home Edition.

Wprawdzie doszedłem juź do tego jak z kont z ograniczonymi uprawnieniami uruchamiać programy wymagajace uprawnień administratora, niestety za kaźdym razem wymaga to podania hasła admina (którego uźytkownik nie powinien oczywiście znać). Czy jest na to jakaś rada?

Chodzi mi konkretnie o program ATITool do pdkręcania karty graficznej, który z oczywistych względów mocno ingeruje w sterowniki i z ograniczonymi uprawnieniami odpalić się go nie da.

Pozdrawiam!
Czaju
Dodano
14.01.2006 16:34:15
LeHardi
Dodano:
15.01.2004 02:28:00
Komentarzy:
3
Strona 1 / 1