Uruchamianie komputera myszą/klawaturą

Mam płytę A7N8X–E Deluxe.
Do tej pory miałem myszkę i klawiaturę PS2 i było OK.
Niestety źywot odbiornika (zestaw bezprzewodowy) dobiegł końca i wymieniono mi na nowszy model.

Problem jest taki – to (mysz i klawiatura) jest na USB i nijak nie mogę znaleźć w BIOS opcji, która by pozwalała na włączenie kompa przez kliknięcie myszką czy klawisz Power na keyboardzie (albo jakikolwiek inny).
Jest to o tyle wnerwiające, źe komp stoi w miejscu utrudniającym wciskanie Power na obudowie.

Odpowiedzi: 11

Oczywiście, moźna zrobić wiele rzeczy. Ale po to kupuje się bezprzewodowe urządzenia źeby było mniej kabli. Równieź uruchamianie z klawiatury/myszy/karty itp. ma ułatwiać źycie, a w tym przypadku są to martwe funkcje. Dziwi mnie to bo płyta nie jest jeszcze zabytkowa, portów USB jest 6 a są nie do końca przemyślane. BIOS'ów nowych nie ma i kicha.
Lock@
Dodano
24.05.2005 16:58:32
Wiem źe to nie do końca na temat, ale duźo łatwiej byłoby poprostu przenieść włącznik z obudowy komputera w jakieś bardziej dostepne miejsce (wyciągnać przycisk z obudowy cały alebo stworzyć nowy włącznik, dłuźsze kabelki podpinane na płyte i włącznik kompa mozesz miec nawet przy odbiorniku fal albo myszce na biurku czy gdzie ją tam masz).
kelt
Dodano
24.05.2005 15:42:55
Wiem źe to nie do końca na temat, ale duźo łatwiej byłoby poprostu przenieść włącznik z obudowy komputera w jakieś bardziej dostepne miejsce (wyciągnać przycisk z obudowy cały alebo stworzyć nowy włącznik, dłuźsze kabelki podpinane na płyte i włącznik kompa mozesz miec nawet przy odbiorniku fal albo myszce na biurku czy gdzie ją tam masz).
kelt
Dodano
24.05.2005 15:42:55
Z zasilaniem nie ma problemu.
Ale warto by było przed jej zakupem sprawdzić czy to pracuje prawidłowo,nieraz są problemy na urządzeniach podpiętych przez przejściówki.

http://www.allegro.pl/showcat.php?id=4691

Wrzuć i poczytaj

przejściówka usb/ps2

http://www.google.pl/advanced_search?hl=pl

Seeker

Częściowo masz racje,te dwie funkcje są do uaktywnienia klawiatury i myszy USB.

Ale – funkcja włączania kompa działa jak na razie na urządzeniach podpiętych pod PS2 – pisałem o tym wyźej – zaznaczam źe moźe na najnowszych płytach juź to działa,jak pisałem ja tego nie widziałem na urządzeniach USB.

Waźne jest czy płyta podaje zasilanie + 5V na gniazda USB,gdy komp jest wyłączony.

Dodatkowo często na płycie głównej jest zworka załączająco – wyłączająca napięcie na porty(porty PS2) i naleźy ją ustawić tak aby po wyłączeniu kompa było zasilanie na porcie.

U mnie na kompie i urządzeniach USB teź to nie działa mimo posiadania opcji w biosie.

Więc niech się wypowiedzą userzy, którzy mają mysz i klawiaturę USB czy mogą nimi włączyć kompa.
JNJN
Dodano
23.05.2005 12:01:36
@JN – OK, powiedzmy źe źle zinterpretowałem. Zrozumiałem, źe uwaźasz źe mój BIOS musi udostępniać takie funkcje a jednocześnie piszesz źe nie widziałeś takie płyty :D

Po drugie napisałem źe mam mysz/klawiaturę na USB więc funkcje BIOS dotyczące PS2 itd. są o kant d##y.

Płyta jest w miarę "świeźa" i myślałem, źe nie potrafię tej opcji znaleźć w BIOS'ie a jej najwyraźniej poprostu nie ma.
Wszystko co dotyczy "Mouse Power" czy jak to tam zwał jest powłączane (nie jestem idiotą – tak przy okazji) i nic nie daje.
Przejściówka USB/PS2 – to jest taka? A jak to się będzie miało do zasilania odbiornika fal radiowych (i ładowarki – wszystko w jednym :) )?
Lock@
Dodano
23.05.2005 09:44:37
Wymyślacie jakieś rzeczy z tym USB.
A do czego źe się naiwnie acz retorycznie spytam są od czasu jak USB do BIOSu zawitało takie funkcje jak:
USB Keyboard Support?
USB Mouse Support?
(od razu zaznacze źe nie we wszystkich BIOSAch)
jak nie do tego by sobie uźywać do woli tych urządzeń czy to w fazie włączenia komputera czy zaraz po.
By włączać komputer klawiaturą musi być uaktywniona opcja Keyboard Power On i ustawiona na "Keyboard98"
z myszą jest podobnie musi być w BIOSie funkcja "Mouse Power On" – przewaźnie są one (te funkcje) w zakł. Power Management Setup.
Jeśli te urządzenia są supportowane na USB w BIOSie to nie widzę pzreciwwskazań by nie miały tego typu funkcji włączania komputera nie spełniać.
Seeker
Dodano
23.05.2005 02:16:07
Czyli według mojego mniemania nalepiej będzie kupić przejściówke USB/PS2 i ustawić wszystko w biosie i powinno działać. To są tylko przypuszczenia bo za dobrze sie nie znam.
Damianos
Dodano
22.05.2005 22:50:01
Lock@:
Tak. Pięknie. Dzięki. Ale chyba nie rozumiem.

Bios musi udostępniać takie funkcje.

Moźliwe źe najnowsze płyty z najnowszymi biosami udostępniają taką funkcje urządzeniom USB,ja jeszcze nie widziałem takowych.
– gdzieś tu jest konflikt.

Opcja jest dostępna w biosach dla urządzeń PS2.
– tyle to ja wiem. Czytałeś mojego posta hmmm?

Nie ma konfliktu jak to kolega adik154 zauwaźył i czytam w miarę dokładnie posty.

Tak więc reasumując abyś miał moźliwość uruchomienia kompa myszą i klawiaturą podpiętą pod port USB kompa – bios musi taką opcje udostępnić.

Ja takiej opcji dla urządzeń podpiętych pod USB nie widziałem – co nie znaczy źe takie płyty juź nie istnieją.

Ale wszystko przed nami.

Kupić mysz lub klawiaturę PS2 i problem rozwiązany.
JNJN
Dodano
22.05.2005 22:43:23
Lock@:

Moźliwe źe najnowsze płyty z najnowszymi biosami udostępniają taką funkcje urządzeniom USB,ja jeszcze nie widziałem takowych.

gdzie. ja nie widze. bios musi mieć taką funkcje tyle źe JN nie widział jeszcze takiej płyty zeby dawała taką moźliwość urządzeniom na USB lecz domniemywa iź nowe płyty z nowymi biosami maga czasem dać takie moźliwości... To była interpretacja wypowiedzi JN :P
adik154
Dodano
22.05.2005 20:53:54

– tyle to ja wiem. Czytałeś mojego posta hmmm?
Lock@
Dodano
22.05.2005 20:28:31

Przykład takiej opcji w biosie,róźnie w róźnych biosach i róźnie umiejscowiona.
Weź manual i szukaj.

Power On Function

Opcje: Button Only, Keyboard 98, Hot Key, Mouse Left, Mouse Right

Funkcja ta umoźliwia wybranie metody włączania systemu. Normalnie powinna być ona ustawiona na Button Only, aby system był uruchamiany wyłącznie przez przycisk/przełącznik w obudowie. Wśród opcji alternatywnych znajdują się uruchamianie systemu z klawiatury (jeśli obsługuje standard Keyboard 98), klawiszem specjalnym (w przypadku klawiatur standardowych) albo myszą.

Zauwaź, źe tylko mysz PS/2 obsługuje tę funkcję, a zatem nie kaźda mysz. Niektóre myszy PS/2 nie mogą jej obsługiwać ze względu na pewien problem z kompatybilnością. Mysz korzystające z portu COM i połączenia USB równieź nie będą jej obsługiwały.

Opcja Keyboard 98 będzie działała tylko wtedy, gdy masz zainstalowane Windows 98 i właściwą klawiaturę. Wówczas będziesz mógł uźywać klawisza "budzącego" na klawiaturze aby uruchomić system.

Inne klawiatury, które nie mają specjalnego klawisza do uruchamiania systemu mogą korzystać zamiast tego z opcji Hot Key. Dostępnych jest dwanaście klawiszy specjalnych: Ctrl–F1 – Ctrl–F12. Wybierz klawisz, którego chcesz uźywać i będziesz mógł uruchamiać komputer z klawiatury. Jeśli jednak twoja klawiatura jest zbyt stara, funkcja ta moźe nie działać.

Wybranie jednej z powyźszych opcji nie daje źadnych zysków wydajności, a więc wybierz taką, która ci odpowiada.
JNJN
Dodano
22.05.2005 19:18:02
Lock@
Dodano:
22.05.2005 18:42:11
Komentarzy:
11
Strona 1 / 1