Uruchamianie kompa:10 minut!!!

Witajcie ponownie,wiem że tym razem też mi ktoś pomoże.Wymieniłem dysk w kompie z IDE na SATA 1.I tu zaczęły się problemy.Dysk wymieniony,sterowniki wgrane i....komp uruchamia się po ok.10 minutach,no może trochę krócej. Wciskam przycisk power,napędy cały czas pracują,kontrolka dysku się pali,a komp odpala po tak długim czasie. Po uruchomieniu kompa windows pracuje normalnie,program VIA RAID TOOLS pokazuje,że dysk FUNCTION NORMAL!! Podam szczegóły: Płyta główna GIGABYTE K7 VASFS Dysk WESTERN DIGITAL 120 GB SATA 1 Nikt nie może mi pomóc,więc liczę na was. Dzięki.

Odpowiedzi: 8

Twój problem zdecydowanie tkwi w ustawieniach dysku. Uważam że powinieneś zmienić ustawienia w Biosie, po czym zainstalowac system ponownie, może to coś pomoże w Twoim przypadku. Zaznaczam, że mam ten sam problem - jeszcze nie miałem czasu tego ruszać, ale jeśli coś pomoże mojemu kompowi to od razu napiszę.
ChrisGud
Dodano
13.06.2007 13:44:02
Windowsa nie ma,biosu nie widać ,komp pracuje i nic z tego nie wynika!!
Hess
Dodano
13.05.2007 21:28:39
A to windows się tak długo wczytuje, czy to bios nie może przeskoczyć tej opcji? Jeżeli bios to primo: aktualizacja BIOS'a(dobre rozwiązanie :P). Secundo: prawidłowe ustawienie danych w BIOS'ie odnośnie dysku :)
Finarfin
Dodano
12.05.2007 15:42:13
Wyłączyłem Raid,sterowniki są ok.I nadal to samo.
Hess
Dodano
12.05.2007 13:27:34
Dzięki za szybką odpowiedż ,będę wszystko jeszcze raz sprawdzał.Dodam jeszcze że dysk pokazuje się na IDE Channel 2 Master.
Hess
Dodano
11.05.2007 15:14:29
Praca kontrolera ma być ustawiona na IDE. Także sterwonik powinien byc odpowiedni (nie Raid!). Także to bootowanie (scsi 0) podejrzanie wygląda. Wyłącz Raid i wtedy zobacz co będzie sie działo.
Anathema
Dodano
11.05.2007 15:05:06
No dobra, spróbujmy inaczej :mryellow: Czy wiesz co to jest Raid?? I że mając jeden dysk, opcja ta powinna być wyłączona?! Problem twój tutaj może tkwić ;)
Anathema
Dodano
11.05.2007 13:10:55
  • Hess 11.05.2007 14:44:17

[quote=Anathema]No dobra, spróbujmy inaczej :mryellow: Czy wiesz co to jest Raid?? I że mając jeden dysk, opcja ta powinna być wyłączona?! Problem twój tutaj może tkwić ;)[/quote]Czyli,jeżeli w biosie jest opcja Sata On : IDE lub RAID muszę wybrać IDE. W biosie mam jeszcze takie ustawienia: IDE Channel 0 Master 1 napęd IDE Channel 1 Master 2 napęd Hard Disk Boot Priority : SCSI-0 Western Digital (czyli mój aktualny dysk) Jest jeszcze Delay For HDD (0). Może któreś z tych ustawień jest błędne.

[quote=Hess]program VIA RAID TOOLS pokazuje,że dysk FUNCTION NORMAL!! Dysk WESTERN DIGITAL 120 GB SATA 1[/quote] Przeczytaj po mału zdania przeze mnie wyodrębnione z twojego postu, a poznasz odpowiedź ;)
Anathema
Dodano
11.05.2007 10:13:28
  • Hess 11.05.2007 13:02:12

[quote=Anathema][quote=Hess]program VIA RAID TOOLS pokazuje,że dysk FUNCTION NORMAL!! Dysk WESTERN DIGITAL 120 GB SATA 1[/quote] Przeczytaj po mału zdania przeze mnie wyodrębnione z twojego postu, a poznasz odpowiedź ;)[/quote]I to ma mi pomóc?

Hess
Dodano:
11.05.2007 02:57:43
Komentarzy:
8
Strona 1 / 1