Upgrade komputera ! Doradzcie !!1!
Czesc!
Chciałbym unowoczesnic kompa niewielkim kosztem, przy zachowaniu płyty głównej , ewentualnie pamięci i dysku. Reszta do wymiany. Moj pecet :
ECS k7s5a v1.0
duron 800mhz
gf 2 mx 400 tv out
256 mb sdram 133 mhz
dysk 40 gb
zasilacz 250 w
Marzy mi sie dodanie wiecej ramu, poradzcie czy lepiej wymienic na ddry, chciałbym zmienic procek na szybszy. poradzcie jak zaktualizowac bios. czekam na wasze propozycje.
dzięki i narka.
Chciałbym unowoczesnic kompa niewielkim kosztem, przy zachowaniu płyty głównej , ewentualnie pamięci i dysku. Reszta do wymiany. Moj pecet :
ECS k7s5a v1.0
duron 800mhz
gf 2 mx 400 tv out
256 mb sdram 133 mhz
dysk 40 gb
zasilacz 250 w
Marzy mi sie dodanie wiecej ramu, poradzcie czy lepiej wymienic na ddry, chciałbym zmienic procek na szybszy. poradzcie jak zaktualizowac bios. czekam na wasze propozycje.
dzięki i narka.
Odpowiedzi: 7
dzięki chłopaki !!!
Niestety nie przeprowadzałem nigdy aktualizacji BIOSu na tej płycie ale ogólne zasady są podobne. Przede wszystkim sprawdza się czy zapłaciło się ostatni rachunek za prąd :lol: . Potem pobiera się ze strony producenta BIOS do odpowiedniej płyty głównej oraz program Flashujący. Robi się dyskietke startową i wgrywa sie na nią te 2 pliki. Potem tylko pod dosem wpisujemy odpowiednią komende która powinna być napisana na stronie płyty w instrukcji aktualizacji BIOSu i wsio. Na końcu się tylko ustawia BIOS na domyślne ustawienia. Pomocna moźe być strona www.bios.pl
Dzięki Wolumin, a czy ty miałeś moźe taką płytę? wgrywałeś bios, jeśli moźesz to powiedz jak to dobrze i pewnie zrobić?
dzięki
dzięki
Jeźeli chciałbyś pograć we wszystkie najnowsze gry na tej płycie głównej to przedewszyskim wgraj najnowszego BIOSa. Athlon XP 2000+ powinien wystarczyć. Co do grafiki to polecam Radeona 9550 128MB lub tańszego R9250. Oprócz tego to polecam kupić 512 MB DDR lub zostawić starą kość i dokupić 256MB SDR. Jeźeli kupisz taki sprzęt to niestety stary zasilacz moźe nie wytrzymać.
Jeźeli to by było dla ciebie za drogie to kup tylko Athlona XP 1700+ i Karte graficzną Radeon 8500 lub 9000
Jeźeli to by było dla ciebie za drogie to kup tylko Athlona XP 1700+ i Karte graficzną Radeon 8500 lub 9000
Dzięki za odpowiedz !
komp ktory chce zmodernizowac słuźył mi 4 lata, jak do tej pory nie miałem z nim jakiś nadzwyczajnych problemów, chodzi mi głównie o to aby móc na nim grać w nowsze gierki. kumpel ma durnia 1100, dokupił radka 9550 i pamiec 512mb i wszystkie nowosci chodzą bez zarzutu. o czymś podobnym mysle, koszt jaki moge przeznaczyć to powiedzmy 300 zł, pewnie, mógłbym kupić nowy komputer ale chce poczekać, gdyź nowe kompy 64 bitowe są moźna powiedzieć jeszcze w powiajakach. jesli chodzi o gniazdo procka to jest to socket A.
Dzięki za odpowiedz, jak macie jakieś przemyslenia to byłbym wdzieczny.
komp ktory chce zmodernizowac słuźył mi 4 lata, jak do tej pory nie miałem z nim jakiś nadzwyczajnych problemów, chodzi mi głównie o to aby móc na nim grać w nowsze gierki. kumpel ma durnia 1100, dokupił radka 9550 i pamiec 512mb i wszystkie nowosci chodzą bez zarzutu. o czymś podobnym mysle, koszt jaki moge przeznaczyć to powiedzmy 300 zł, pewnie, mógłbym kupić nowy komputer ale chce poczekać, gdyź nowe kompy 64 bitowe są moźna powiedzieć jeszcze w powiajakach. jesli chodzi o gniazdo procka to jest to socket A.
Dzięki za odpowiedz, jak macie jakieś przemyslenia to byłbym wdzieczny.
IMO to nie dobry pomysł modernizowac takiego kopmutera. Musiał bys sie sporo wysilić, aby cos uzyskać. Moźe lepiej by było zakupic całkiem nowy komputer. Teraz nawet za ok 800–1000 zł bys dostał dobry sprzet w porównaniu do teraz obecnego. Lecz tak jak napisałe piątas, nie podałes zakresu cenowego jaki chcesz na to przeznaczyć, więc cięźko cos rokować.
a ile moźesz przeznaczyć? bo to narazie jest najwaźniejsze, moźesz dokupić ddr ram bo o ile wiem ta płyta obsługuje ddr i sdr więc nie ma problemu,zasilacz koniecznie do wymiany jakiś aerocool wystarczy np.400w. Hmmmm....dysk moźna zostawić kartę graficzną jeśli szukasz taniej i dobrej to proponuje radka 9550, niestety twoja płyta obsługuje jedynie agp4x więc cała moc karty nie zostanie wykorzystana.Z procem to nie wiem jak to będzie bo cięźko coś będzie dostać bo to chyba nawet socket A nie jest tylko 735 :shock: więc z tym będzie cięzko chyba źe na allegro coś znajdziesz to wtedy jakiegoś athlona.
Strona 1 / 1