Unknown USB Device - czyli problemy z flash drive
Witam. Ostatnio kupiłem Flash Drive firmy EMTEC ( dokladnie - EMTEC Flash Drive USB Intuix C150B ). Na większości komputerów działa dobrze, jednak na moim domowym PC po podłączeniu sprzętu do USB mam komunikat 'Nie można rozpoznać urządzenia USB'. Wcześniej komunikaty 'Wykryto nowy sprzęt - USB Device', potem 'Twój nowy sprzęt jest zainstalowany i gotowy do użycia' a na koniec komunikat o nierozpoznanym sprzęcie. Żadnych dodatkowych sterowników w komplecie z Flash Drive nie było. Proszę o pomoc.
PS: Przeglądałem forum pod kątem podobnego problemu, jednak działającego rozwiązania nie znalazłem.
Odpowiedzi: 6
Sprzęt nie jest wadliwy, na innych komputerach działa dobrze.
Przeczytałem informacje z linka, który podałeś. Wygląda na to, że brakuje mi jakiegoś sterownika (?). Tylko pytanie - sterowniki do pendrive'a ? żadnej płytki ze sterownikami nie otrzymałem, na stronie producenta można pobrać jedynie stery do win 98.
Spróbuj wykonać te zalecenia , które sugeruje MS , tutaj:
http://support.microsoft.com/kb/314464
Jasne, w każdym porcie USB mam to samo.
W menedżerze urządzeń mam po prostu 'Unknown device'. Jak wejdę we 'Właściwości' tego, to mam info o braku sterowników.
Jak podłączysz tego Flasha , to są jakieś komunikaty w menadżerze urządzeń?
Próbowałeś we wszystkich gniazdach USB?
Muauahua. A proszę bardzo:
Windows XP Media Center Edition Service Pack 2
Obsluga USB na plycie glownej - plyta Intel D101GGCL
USB 2.0
Inne urzadzenia podlaczone do USB dzialaja prawidlowo.
Probowalem odlaczyc wszystkie urzadzenia z usb, podlaczyc samego flash drive - nic.
BTW: Wystarczylo napisac czego zapomnialem podac, komentarze w stylu 'zmien komputer' byly zbedne.
Nie żebym był specjalnie zainteresowany, ale opis [quote]...na moim domowym PC...[/quote] to chyba nie jest informacja o wersji systemu i implementowanej obsłudze USB ( płyta, karta czy inny wynalazek )?
Żeby nie było - dopuszczam możliwość, że mogę się mylić i takie opisy są uznawane za komplet danych, a tylko takie matoły jak ja mają czelność domagać isę jakichś pierdół, które do niczego nie służą.
A teraz żeby nie było, że tylko się czepiam - mam odpowiedź:
Skoro "na większości" jest dobrze to moze ... zmień komputer na jakiś z tej grupy .
PS.
Oczywiście inne gwizdki czy sprżety USB są rozpozanwane i działające(?)
Strona 1 / 1