Ukrywanie udostępnionych plików

Witam
Mam pytanie co do ukyrwania udostępnionych plików przed wybranymi urzytkownikami.
A więc pokolei ...
Podiadam XP Pro i udostępniam pliki w sieci (nie poprzes konto gościa) lecz poprzez przypisanie urzytkownikom loginu i hasła.
I mam pytanie ...
Przykładowo : udostępniam folder urzytkownikowy nr.1 a inny urzytkownikowi nr.2 – i czy da się ukryć folder przed urzytkownikiem nr.2 (nr.1 ma dostęp) tak aby go nie widział przeglądając zasoby mego kompa (wiem iź moge zablokować dostęp do folderu ale zaleźało by mi aby go nie widział).
THX

Odpowiedzi: 4

Zasada tworzenia udostępnień ukrytych w sieci kaźdym systemie jest taka sama. Mianowicie wystarczy w nazwie udziału dodać na koniec znak dolara "$", czyli przykładowa nazwa ukrytego zasobu będzie brzmiała "TAPETY$".

Żeby dostać się do tak ukrytego zasobu, naleźy znać nazwę komputera gdzie się znajduje oraz nazwę pod jaka się znajduje. W naszym przypadku wystarczy wpisać w pasku adresu:
\komputerkatalog$ czyli np. \BLASZAKTAPETY$
Dosia
Dodano
15.08.2004 23:49:56
To nie chodzi o to czy ktos pomyslal, czy tez nie. Po prostu takimi prawami rzadzi sie otoczenie sieciowe. Co prawda moglbys sprobowac to zrobic ustawiajac odpowiednie reguly w jakims firewallu, ale po co. Komputer co prawda mozna "ukryc" wizualnie w otoczeniu sieciowym, ale nie wiem (nie sprawdzalem) czy rowniez ukryte beda udostepnione zasoby – przeczytaj i wyprobuj http://www.centrumxp.pl/forum/viewtopic.php?t=5025
EL NINO
Dodano
08.05.2004 17:31:33
THX, sądziłem iź ktoś juź moźe pomyślał o tym, no ale cuź ... THX
Anonymous
Dodano
08.05.2004 03:24:10
Nie da sie. Kazdy udostepniony zasob jest widoczny w otoczeniu sieciowym. Inna rzecza jest, tak jak piszesz, dostep do takiego zasobu.
Jesli nie chcesz robic zwady miedzy nimi, to udostepniaj je pod innymi nazwami, nie mowiacymi nic na temat ich zawartosci.
EL NINO
Dodano
08.05.2004 01:57:10
Anonymous
Dodano:
08.05.2004 01:16:58
Komentarzy:
4
Strona 1 / 1