Ukryta partycja w IBM

Witam,
Sprawa jest dziwna. Otóź jest sobie notebook R40. IBM dał mu taką fajną funkcję przywracania systemu z partycji serwisowej, tzn jak zdechnie Windows, to naciskam guziczek i po kilku krokach przywraca się sytem.
Co w tym dziwnego? Dziwne jest to, źe tej serwisowej – ukrytej partycji NIE MA! Tzn nie da sie jej niczym podglądnąć (Partition MAgic, JAkimis linuxami, nawet nie ma na dysku wpisów w MBR'rze do tej partycji), nawet jak zapuściłem odzyskiwanie danych Ontrackiem a potem innym narzędziem teź nic nie znalazł. Najśmieszniejsze jest to, źe Zerując dysk Wd–diag'iem nie uszkadzamy tej partycji.
Moźe naunąć się prosta odpowiedź: skoro tej partycji niczym nie widać, to Jej nie ma.
Moźliwe, tylko zaraz po tej odpowiedzi nasuwa sie kolejne pytanie? Dlaczego na 40 GB dysku mam do dyspozycji 36 GB.

Macie jakiś pomysł jak dobrać się do tej partycji? Skasować ją, przeedyować?
Czekam na propozycje :)
Pozdrawiam

Odpowiedzi: 3

Rebe:
Rzeczywista pojemność takiego dysku to ok.37,5GB . Minus to co jest na partycji serwisowej – wychodzi więc, źe rachunki się zgadzają.

No to bardzo dobrze źe się zgadzają, ale nie prosiłem o lekcje matematyki, tylko o program, bądź sposób dobrania się do tej partycji.
anderius
Dodano
07.02.2006 14:12:10
Rebe:
Rzeczywista pojemność takiego dysku to ok.37,5GB . Minus to co jest na partycji serwisowej – wychodzi więc, źe rachunki się zgadzają.

No to bardzo dobrze źe się zgadzają, ale nie prosiłem o lekcje matematyki, tylko o program, bądź sposób dobrania się do tej partycji.
anderius
Dodano
07.02.2006 14:12:10
tia...... – skoro wirusów, np. grypy, nie iwdać to .....ich nie ma. To mniej więcej tyle co do logiki wywodu z partycją serwisową związanej.
Dysk 40GB ma w rzeczywistości pojemność mniejszą – kwestia przeliczeń z między systemem dzieięstnym ,a dwojkowym.Rzeczywista pojemność takiego dysku to ok.37,5GB . Minus to co jest na partycji serwisowej – wychodzi więc, źe rachunki się zgadzają.
Rebe
Dodano
07.02.2006 10:36:33
anderius
Dodano:
07.02.2006 09:46:43
Komentarzy:
3
Strona 1 / 1