Udostępnienie internetu przez lan i wlan jednocześnie

Mam 3 komputery – 2 stacjonarne i laptopa . Pierwszy stacjonarny udostępnia neostrade na laptopa (przez wlan) i na drugi stacjonarny (lan) .

...................................................................................................................................................................
.............................................Modem USB od neostrady.............................................................................
.................................................................II...............................................................................................
.................................................................II................................................................................................
Laptop====[połączenie wlan]===Komputer1===[połączenie lan]===Komputer2
....................................................................................................................................................................
....................................................................................................................................................................

Jak dotąd udało mi sie tylko udostępnić neo na stacjonarny , laptop jest jedynie w sieci . Jeźeli wyłącze połączenie lokalne z drugim stacjonarnym , to wtedy internet zaczyna mi działać na laptopie – ale oczywiście przestaje działać na drugim stacjonarnym więc mnie to nie urządza. Obecne ustawienia kart sieciowych :

Komputer udostępniający Neostrade.
Połączenie lokalne (karta sieciowa lan)
Adres Ip: 192.168.0.1
Maska podsieci: 255.255.255.0
Brama domyślna:
Dns1:
Dns2:
Połączenie sieci bezprzewodowej (karta Wi–Fi–)
Adres Ip: 192.168.1.1
Brama domyślna:
Dns1:
Dns2:

Komputer odbierający Neostrade.
Połączenie lokalne (karta sieciowa lan)
Adres Ip: 192.168.0.2
Brama domyślna: 192.168.0.1
Dns1: 192.168.0.1
Dns2:

Laptop odbierający Neostrade.

Połączenie sieci bezprzewodowej (karta Wi–Fi–)
Adres Ip: 192.168.1.2
Brama domyślna: 192.168.1.1
Dns1: 192.168.1.1
Dns2:

Próbowałem sie bawić z mostkowaniem, nawet przez 20 minut wszystko ładnie chodziło, ale potem padła sieć i teraz gdy tylko mostkuje to wtedy wszystko przestaje działać. Łącznie walcze z tym chyba 16–17 godzin (szukanie w necie wszystkiego o udostępnianiu łącza + ustawianie właściwości połączeń) .

Odpowiedzi: 3

Przejmuje ustawienia ktore juz sieciowkom sa nadane.
Choc Wizard pozwala wprowadzic ustawienia jesli takowych nie ma.
brtx
Dodano
09.04.2006 23:11:02
[quote="brtx"]Jesli chodzi o ICS to Ci nie pomogę bo nie uzywam tego mechanizmu. Polecam do takich zabaw wykorzystac Sygate Office(Home) Network. Jest tam mozliwoasc udostepnienia neta na kilka sieciowek, a nwet udostepnianie neta za pomocą tylko jednej sieciowki (+hub/switch). Swoja droga ciekawy wynalazek :)

Jak ma sie ten program do ustawień ip, masek bram itp ?
Zmienia je automatycznie czy zostawia jak były ? Boje sie tylko ze zainstaluje ten progs, wszystko mi pozmienia i nie będzie mi juź nic chodziło.
michal444
Dodano
09.04.2006 22:07:08
Jesli chodzi o ICS to Ci nie pomogę bo nie uzywam tego mechanizmu. Polecam do takich zabaw wykorzystac Sygate Office(Home) Network. Jest tam mozliwoasc udostepnienia neta na kilka sieciowek, a nwet udostepnianie neta za pomocą tylko jednej sieciowki (+hub/switch). Swoja droga ciekawy wynalazek :)
brtx
Dodano
09.04.2006 20:44:44
michal444
Dodano:
09.04.2006 19:56:09
Komentarzy:
3
Strona 1 / 1