Udostępnienie Internetu bezprzewodowo....

...Witam nie mogłem znaleźć odpowiedzi na moje pytanie więc skłoniło mnie to do napisania nowego tematu. Otóź mam problem z kartą sieciową bezprzewodową D–Link DWL–520+. Chciałem połączyć (radiowo) zwykłego Peceta z Laptopem HP i udostępnić mu połączenie internetowe(Net24) co musze zrobić aby to wszytsko odpaliło?? Zaznaczam źe karta sieciowa w Pececie jest zainstalowana prawidłowo.
Z góry dziękuje za odpowiedź.

Odpowiedzi: 9

Słuchajcie z deka po czasie ale mam problem z laptopa moge wypingować do stacjonarnego ale ze stacjonarnego do laptopa juź nie drugi problem laptop nie ma netaa zrobiłem wszystko to co opisałeś. Powiedz co zrobić z góry thx
matt14pl
Dodano
07.02.2006 20:16:21
szuwarek, nie mydlij mi tu oczu. Czym rozni sie to co napisales, od opisu zamieszczonego w przyklejonym temacie ? Tym ze inne DNSy podajesz ? Zalozysz sie ze DNS jako 192.168.0.1 rowniez pracuje poprawnie ?
Czy Twoje "sieci typu komputer–komputer(ad hoc)" roznia sie od napisanego przeze mnie "Ustaw tryb ad–hoc" ? Gdzie jest jakakolwiek roznica ? Poza bledem ktory robisz.
W ustawienia karty 192.168.0.1 nie wpisje sie DNSow !

Kolejna sprawa – na neo udostepnianie internetu mozna zalaczyc jedynie w momencie gdy polaczenie z netem jest rozlaczone.

Ostatnia – nie "Cerio Winroute", a "Kerio Winroute".
EL NINO
Dodano
02.02.2006 20:13:28
Bo niemasz utworzonej sieci zrób tak jak pisałem wyźej i będzie działać a ztym programem Cerio WinRoute Lite 4.2.5 to był feler dzisiaj przekonałem się źe moźna bez niego udostępnić neta tylko tak jak pisałem podczas ustawiania obie karty muszą być włączone i nie wolno grać ani zadnyc aplikacji uźywać podzczas tego.Jak coś to GG 8536868 będe po 22.30
szuwarek1
Dodano
02.02.2006 12:54:53
Ooo wielkie dzięki musze spróbować taką drogą. A słuchaj jeszcze jeden problem mam zainstalowaną karte sieciową u siebie i na laptopie ale kompy sie nie widzą nawet jak są w odległości metra od siebie czego to moźe być przyczyna. ??
matt14pl
Dodano
02.02.2006 11:05:10
EL NINO jesteś w vardzo powaźnym błędzie tydzień temu przerabiałem to samo tylko na neo 256 jest to całkiem inaczej.
Po zainstalowaniu kart zrób tak na pececie z netem Start–ustawienia–panel sterowania–połączenia sieciowe– połączenie sieci bez przewodowej–właściwości–ogólne–protokółTCP/IP–właściwości zaznacz
uźyj następującego adresu IP i wpsujesz Ip192.168.0.1 maska 255.255.255.0 zaznaczasz uźyj DNS i wpisujesz preferowany 192.204.159.1 alternatywny 192.204.152.34 i ok,następnie zakładka sieci bez przewodowe zaznaczasz uźyj systemu windows do konfiguracji w ramce sieci preferowane klikasz dodaj i wpisujesz nazwa sieci SSID(dowolna nazwa taką samą wpisujesz na drugim pececie)odznaczasz muję klucz automatycznie następnie w polu Klucz sieciowy wpisujesz trzynaście znaków(tylko zapisz gdzieś bo tak samo trzeba na drugim pececie)i klikasz ok i drugi raz ok.Iteraz drugim pc robisz dokładnie tak samo nazwy klucze tylko adres IP wpisujesz 192.168.0.2 brama 192.168.0.1 dns–y te same na obu kompach we właściwościach sieci bezprzewodowej zakładka sieci bez przewodowe klikasz zawansowane i zaznaczasz tylko sieci typu komputer–komputer(ad hoc) no i oczywiście w właściwościach połączenia z netem zaznaczasz Zezwalaj innym uźytkownikom siecina łączenie się poprzez połączenie internetowe tego komputera podczas tych operacji obie karty muszą być włączone a wszystkie aplikacje typu gry i inne wyłączone.Umnie neo nie chciało współpracować z radiem wogóle nie było takiej opcji połaczenie radiowe we właściwościach udostepniania neostrady dlatego musiałem zainstalować Cerio WinRoute Lite 4.2.5 tylko na kompie z netem i działa.Jak coś to napisz maila to prześle ci zrzuty co i jak.
szuwarek1
Dodano
02.02.2006 02:04:19
matt14pl:
ale mnie chodzi o połączenie radiowo Wi–fi a nie przez kabel.
Chlopie, oprocz tego, ze w jednym przypadku sygnal leci po kablu a w drugim "w powietrzu", nie ma zadnych roznic. Cala pozostala konfiguracja ustawien sieciowych jest identyczna.
Ustaw tryb ad–hoc.

P.S. Nie pisz posta pod postem.
EL NINO
Dodano
01.02.2006 20:36:36
Dobra inaczej.
Mam zamontowaną karte sieciową radiową(podkreślam bo w przylepionym topicu jest napisane o połączeniu przez kabel) chce połączyć sie z laptopem który ma juź wbudowaną karte sieciową. Problem w tym źe stacjonarny nie widzi laptopa a laptop stacjonarnego.
Szukałem na forum i co znalazłem jakiś temat po części związany z moim pytaniem odnosił autora topicu do Przyklejonych. Więc prosze o wytłumaczenie co zrobić źeby kompy sie widziały i jak skonfigurować łącze źeby z peceta na laptopa udostępnić połączenie internetowe(jak juź mówiłem Net24)na te dwa kompy bo w przyklejonym mniej więcej jest to wytłumaczone.
Dziękuje z góry za fatyge.
Pozdro.
matt14pl
Dodano
01.02.2006 20:05:13
ale mnie chodzi o połączenie radiowo Wi–fi a nie przez kabel. Pozatym jest ból źe ani stacjonarny ani laptop sie nie widzą czego moźe to być przyczyna.. ??
matt14pl
Dodano
01.02.2006 19:49:40
matt14pl:
...co musze zrobić aby to wszytsko odpaliło??
To samo co opisano w przyklejonym temacie o laczeniu komputerow i udostepnianiu internetu.
EL NINO
Dodano
01.02.2006 19:45:09
matt14pl
Dodano:
31.01.2006 21:58:47
Komentarzy:
9
Strona 1 / 1