Udostępnianie zasobów Win 98 i Win XP

Mamy sieć w większości złożoną z komputerów z Win XP (Home lub Pro ) i niestety także jednego z Win98 i drugiego z Win ME ( czyli praktycznie 98 ).

Występuje problem z przeglądaniem otoczenia sieciowego na Win98 i Win Me ,komunikat "Sieć nie jest dostępna" z komputerami na XP problemów nie ma. Na komputerach z Win XP tych dwóch komputerów nie widać ,chyba że użyjemy opcji wyszukaj komputery-można wtedy wejść na udostępnione zasoby czy zmapować dysk. Udostępniona drukarka z komputerem na Win98 także działa w sieci. Niestety komunikacja w drugą stronę szwankuje - na Win98 / Win Me wyszukiwanie komputerów nie pomaga :/.

Co ciekawe gdy przeinstalowałem sieciówke na kompie z Win 98 sieć "wstała" i nagle widziałem wszystkie komputery w sieci. Niestety z czasem problem powrócił. Jakieś sugestie ?

PS Druga sprawa w momencie gdy już uruchomię "Proste udostepnianie plików" w Win XP jak mogę zmienić je na zaawansowane z możliwością zabezpieczania hasłem zasobów ?

Odpowiedzi: 2

jesli jeszcze można pobrać może są jakies aktualizacje do win98 do sieci i ogólnie wszystkie należało by pobrac a jest ich masa winme to totalna klęska już...
Small Mike
Dodano
03.02.2008 22:52:47
yyy... nie chcę martwić, ale sieć i win98 to samobójstwo. łamanie hasła do win 98 zajmuje programowi od paru do parunastu sekund... co jak co, ale win 98 do sieci się nie poleca :(
simperium
Dodano
03.02.2008 20:27:09
Snowblind
Dodano:
21.11.2006 19:40:35
Komentarzy:
2
Strona 1 / 1