udostepnianie wrr
czy ktos moze mi pomoc??? przeszukalam juz chyba caly dzial siec i udostepnianie i chyba jestem na to za glupia...:((( mam siec miedzy normalnym pc a laptopem... na oby dwu jest win xp proffesional... konto gosc zalaczone na obu kompach, firewall systemowy tez wylaczony na obu gosc usuniety z odmowy logowania... udostepnienie neta no i w ogole zrobienie sieci miedzy tymi dwoma kompami to nie moja sprawka ale wszytsko dziala ok... natomiast mam problem z udostepnianiem plikow z jednego kompa na drugiego... na normalnym pc widze pliki z laptopa ale odwrotnie niee...:(( wyskakuje mi ten cholerny blad nie jest dostepny... mozesz nie miec uprawnien do uzywania tego zasobu sieciowego... blablabla.... czy ktos moze mi tak lopatologicznie wytlumaczyc co jest nie tak...
Odpowiedzi: 14
no wlasnie o ten post chodzilo hehe... pozdrowka
juz mi sie udalo zrobic... zrobilam tak jakbym udostepniala na haslo – byl jeden taki post zreszta Twoj El Nino no i dziala... w kazdym razie dzieki wielkie papatki
Nie wiem co tam jest u Ciebie namieszane. Na tym stacjonarnym zrob wiec takie udostepnianie – http://www.centrumxp.pl/forum/viewtopic.php?p=16873#16873
El Nino zmienilam grupe robocza na HOME nazwy kompow normalny PC – smmas a laptop – Megusia zalaczylam NetBios przez TCP/IP na obu z tymi uprawnieniami sorka ale nie skojarzylam ze to o to chodzi no ale tez pozmienialam dodalam tam goscia i nic dalej nie moge na laptopie zobaczyc udostepnionych plikow z normalnego pc a odwrotnie wszystko ok...
hee sorka nazwe grupy juz wiem jak i gdzie zmienic tylko czy to chodzilo o to w Twoim poscie...
mam zmienic nazwe grupy roboczej tak?? bo pytasz jak nazywaja sie komputery a wiec zwykly PC to komp1 a laptop to komp2 i dlatego pytam czy o grupe robocza chodzi... a jak chodzi o ta grupe to gdzie zmienic jej nazwe bo jak narazie jeszcze nie doszlam do tego.... sorka...na kompie1 mam obecnie 3 adminow MarMag, smmas i Admin – ten ostatni tylko jest na haslo natomiast komp2 ma jedno konto administratora – Megusia i tez na haslo
Zmien na inna. Bez zadnych spacji, cyfr i dziwnych znakow. Po zmianie oczywiscie restart.megiś:nazwa grupy roboczej na obu to Mshome
komp1 NTFS komp2 FAT32
Zaznacz NetBios przez TCP/IP.megiś:ustawienia systemu netbios domyslne
Klikasz na jakims folderze prawym myszy i nastepnie na "Udostepnianie". W okienku ktore wyskakuje jest przycisk "Uprawnienia". Klikasz na niego i tam powinno byc w gornym okienku pokazane dla kogo sa uprawnienia. Jesli jest "Wszyscy", dodaj jeszcze "Gosc". W tym Udostepnianiu masz jeszcze na pierwszym kompie (NTFS) zakladke "Zabepieczenia". Tam robisz to samo.megiś:co to " kogo podajesz w Udostepnianiu do zasobu" a gdzie to jest to udosepnianie do zasobu
Jak nazywaja sie komputery ? Jak nazywaja sie konta administratorow na ktore sie logujesz do tych komputerow ? Czy logujesz sie z haslami do systemu ?
Komp1 – to komputer normalny pc na ktorym widze te pliki ktore udostepnilam na kompie2 – laptopie natomiast na komp2 nie widze udostepnionych plikow z komp1 wyskakuje ze komp1 nie jest dostepny mozesz nie miec uprawnien blablabla...
nazwa grupy roboczej na obu to Mshome
komp1 NTFS komp2 FAT32 na obu win xp proffesional neostrada udostepniona z komp1 na komp2 proste udostepnianie plikow wylaczone na obu (neta udostepnial mi koles ktory raczej sie na tym zna ale z tym udostepnianiem juz mi nic nie zrobil i probuje sama ale cos nie tak idzie):((
nie wiem czy to sie przyda czy nie ale pisze wszystko
KOMP1
wlasciowsc polaczenia:
–Karta Fast Ethernet zgodna z VIA
–klient sieci microsoft network
–udostepnianie plikow i drukarek w sieci
–harmonogram pakietow QoS
–protokol internetowy TCP/IP:
adres ip: 192.168.0.1;
maska podsieci 255.255.255.0;
preferowany DNS 194.204.159.1;
alternatywny serwer DNS 194.204.152.34
–zaawansowane : zaznaczone metryka automatyczna –zakladce DNS dolacz sufiksy DNS podtsawowy i konkretnego polaczenia i dolacz sufiksy nadrzedne podstawowego sufiksu i zarejestruj adresy tego polaczenia DNS
–zakladka WINS zaznaczone wlacz wyszukiwanie LMHOSTS ustawienia systemu netbios domyslne
–zalaczone konto goscia nie ma go w odmowie logowania lokalnego
KOMP2
wlasciwosci polaczenia :
–Karta Realtek RTL8139 Family PCI Fast Ethernet NIC
uzyskaj adres IP automatycznie
preferowany DNS : 194.204.159.1
alternatywny DNS : 194.204.152.34
zaawansowane
adresy IP : DHCP wlaczone
zaznaczone metryka automatyczne
–zakladka DNS to samo co w komp 1
–zakladka WINS to samo co w komp1
–zalczone konto goscia nie ma go w odmowie logowania lokalnego...
nie wiem co wiecej...
co to " kogo podajesz w Udostepnianiu do zasobu" a gdzie to jest to udosepnianie do zasobu – moze glupie pytanie ale nie rozumiem o co chodzi...
nazwa grupy roboczej na obu to Mshome
komp1 NTFS komp2 FAT32 na obu win xp proffesional neostrada udostepniona z komp1 na komp2 proste udostepnianie plikow wylaczone na obu (neta udostepnial mi koles ktory raczej sie na tym zna ale z tym udostepnianiem juz mi nic nie zrobil i probuje sama ale cos nie tak idzie):((
nie wiem czy to sie przyda czy nie ale pisze wszystko
KOMP1
wlasciowsc polaczenia:
–Karta Fast Ethernet zgodna z VIA
adres ip: 192.168.0.1;
maska podsieci 255.255.255.0;
preferowany DNS 194.204.159.1;
alternatywny serwer DNS 194.204.152.34
–zaawansowane : zaznaczone metryka automatyczna –zakladce DNS dolacz sufiksy DNS podtsawowy i konkretnego polaczenia i dolacz sufiksy nadrzedne podstawowego sufiksu i zarejestruj adresy tego polaczenia DNS
–zakladka WINS zaznaczone wlacz wyszukiwanie LMHOSTS ustawienia systemu netbios domyslne
–zalaczone konto goscia nie ma go w odmowie logowania lokalnego
KOMP2
wlasciwosci polaczenia :
–Karta Realtek RTL8139 Family PCI Fast Ethernet NIC
uzyskaj adres IP automatycznie
preferowany DNS : 194.204.159.1
alternatywny DNS : 194.204.152.34
zaawansowane
adresy IP : DHCP wlaczone
zaznaczone metryka automatyczne
–zakladka DNS to samo co w komp 1
–zakladka WINS to samo co w komp1
–zalczone konto goscia nie ma go w odmowie logowania lokalnego...
nie wiem co wiecej...
co to " kogo podajesz w Udostepnianiu do zasobu" a gdzie to jest to udosepnianie do zasobu – moze glupie pytanie ale nie rozumiem o co chodzi...
megiś, ale naprawde nie chce sie pisac po raz n–ty tego samego. Przeciez nie bede pytal po kolei ciagle o to samo.
Opisz co tylko pamietasz:
– NetBios, nazwy kompow i loginy logowania, kogo podajesz w Udostepnianiu do zasobu, Fat czy NTFS, itd, itd...
Masz dwa kompy. Przeciez nie byloby duzo roboty pozakladac konta i uzyc bardziej zaawansowanej formy udostepniania ?
Opisz co tylko pamietasz:
– NetBios, nazwy kompow i loginy logowania, kogo podajesz w Udostepnianiu do zasobu, Fat czy NTFS, itd, itd...
Masz dwa kompy. Przeciez nie byloby duzo roboty pozakladac konta i uzyc bardziej zaawansowanej formy udostepniania ?
przepraszam czy ktos bylby laskaw mi pomoc bo juz nie wiem co mam zrobic z tym udostepnianiem...
tak zakladam na konto GOSC a nie ZAKŁADAŁAM na inne... firewalle juz pisalam ze sa powylaczane
udostepniasz na konto gosc czy zakladales inne?
co tam z firewallami?
co tam z firewallami?
ale ja juz to wszytsko czytalam i wszystko juz mam tak jak powinno byc a dalej nie dziala buu i nie wiem co jest bo skoro z laptopa udostepnione pliki widze na pc normalnym a odwrotnie nie i wszytskie ustawienia itd sa tak jak w tych wszystkich postach i w ogole to czemu nie dziala w druga strone...teraz juz i tak wyskakuje jakis krotszy ten blad bo tylko "komp1 nie jest dostepny mozesz nuie miec uprawnien do uzywania tego zasobu sieciowego skontaktuj sie z adminem tego serwera aby uzyskjac uprawnienia dostepu" wczesniej bylo cos dluzszego ale nie pamietam
Poczawszy od tego –> http://www.centrumxp.pl/forum/viewtopic.php?p=139793#139793
poprzez Szukaj i fraze "moźesz and uprawnień" ...
poprzez Szukaj i fraze "moźesz and uprawnień" ...
Strona 1 / 1