udostępnianie w XP HE

Witam!

Mam problem z udostęnianiem zasobów (pliki, drukarki) w XP HE. Po udostępnieniu tych elementów nie jest moźliwe przeglądanie tych zasobów z innego kompa w sieci.

Przy próbie dodania udostępnionej drukarki na kompie pracującym w sieci pojawia się okno logowania w którym w wyszarzonym (nie moźna nic zmienić) polu "uźytkownik" jest wpisane \nazwakompa\gość. Pole hasło jest puste – prosi o podanie tego hasła.

Przy próbie przegladania udostępnionych plików pojawia się komunikat o braku dostępnośći wybranego zasobu sieciowego. Błąd logowania: uźytkownikowi nie przyznano źądanego typu logowania na tym komputerze.

Jak sobie poradzić z tym problemem?

Komputer który udostępnia swoją drukarkę i pliki ma dostępną sieć (uźytkownik moźe logować się do 2003), działa internet.

Odpowiedzi: 8

Świetny tekst na temat udostępniania
http://banita.pl/konf/smbudost.html
napewno pomoźe Ci rozwiązać problem
pozdrawiam piotr
piotr123
Dodano
18.01.2006 21:02:22
konto gość jest wyłączone z poziomu windows. Po włączeniu nic nie pomogło. Być moźe nie uruchaia się z powodu błędu rejestru?
min
Dodano
11.01.2006 22:37:57
Bardzo mocno zastanawia mnie komunikat o "typie logowania". Toz to ewidentna sprawa braku pozwolenia logowania w trybie wsadowym.
Jeszcze raz usun wszelkie udostepnienia i usun cala siec. Przeinstaluj ja. Byc moze naprawi sie rowniez zapora.

Update:
wylaczales moze jakims narzedziem konto Gosc ?
EL NINO
Dodano
11.01.2006 18:53:51
Czy naprawdę nie ma sposobu na opisany problem? Nie chciałbym reinstalować całego systemu, to zbyt banalne 8)
min
Dodano
11.01.2006 17:54:03
Zmienłem wartość wpisu na "0". Niestety nic nie pomogło. Nadal podczas próby przeglądania zasobów udostępnionych (drukara)jest komunikat o "nieprzyznaniu źądanego typu logowania na tym komputerze". Próbowałem to zmienić na kompi który się łączy, ale w HE nie ma "zasad lokalnych" i "opcji zabezpieczeń" – brak ich w narzędziach administracyjnych.

Co do zapory: pole wyboru to "wyłacz" i "włącz". Pozycje te są szare i nie moźna ich zmienić.
min
Dodano
09.01.2006 22:43:33
Sprobuj dodac do rejestru –> http://forum.centrumxp.pl/viewtopic.php?t=45422

Zapora – to Ty wylaczales, czy "tak ma" ? Pola wyboru czego ?

Przed zmianami usun wszelkie udostepnienia zasobow. Udostepnisz ponownie pozniej.
EL NINO
Dodano
09.01.2006 20:27:12
Witam!

Konto uźytkownika na kaźdym z kompów z HE jest bez hasła (kompy które próbują się połączyć jak i tem który udostęnia zasoby). Hasło jest wymagane podczas "wejścia" na zmapowane z serw 2003 dyski sieciowe.

Próbowałem zmienić uprawnienia do udostępnionych zasobów w trybie awaryjnym z siecią (dodałem większe uprawnienia dostępu) ale to nic nie pomogło.

Być moźe przydatne okaźą się informacje:
1) o zaporze systemu XP. Jest co prawda wyłączona ale nie moźna zmienić jej ustawień – pola wyboru pracy zapory są wyszarzone.
2) komputer który udostępnia zasoby był ukryty w otoczeniu sieciowym. Teraz jest widoczny. Pozostałe kompy są nadal ukryte w otoczeniu sieciowym.
min
Dodano
08.01.2006 22:40:04
Komputer/uzytkownik ktory chce sie dostac do udostepnionego na Home zasobu, loguje sie u siebie z haslem przy uruchamianiu kompa ?
EL NINO
Dodano
08.01.2006 20:57:39
min
Dodano:
07.01.2006 14:36:31
Komentarzy:
8
Strona 1 / 1