udostepnianie – problem

Witam,
Chcę udostępnić w LANie kilka katalogów dla nieznajomych userów. stworzyłem
dwa konta z okreslonymi prawami dostepu do folderow (konto gościa
wyłączone).
User ktory zaloguje się z sieci na konto 1 moze przeczytac udostepniony plik
na jakich zasadach moze sie dostac do folderów w tej chwili niedostepnych
czyli jak brzmi haslo i username dla konta 2.
Problem w tym, ze po wyjsciu z mojego kompa konkretna maszyna z sieci
zapamietuje username i haslo wpisane wczesniej i przy ponownej probie
logowania nie pokazuje juz mu sie okno logowania, tylko wchodzi
automatycznie na konto na ktore logowal sie wczesniej czyli konto 1.

Moje pytanie... Jak wymusić na komputerach z sieci konieczność ciągłego
logowania się za kaźdym razem gdy dany user chce wejsc na moje zasoby?

Zdróvka przed swietami
snip

Odpowiedzi: 8

Masz racje... w ogole juz przestalem racjonalnie myslec:)

No coz.. jesli nie ma na ten czas innej mozliwosci skorzystam z Twoich rad z mapowaniem.. dzieki wielkie!
sniper
Dodano
30.12.2004 00:20:11
sniper:
...czy uzytkownik logujacy sie z sieci bedzie mógł wejsć przez skrót do konkretnego folderu na moim dysku...
Zartujesz ?
EL NINO
Dodano
30.12.2004 00:00:32
Fakt.. działa, jednak sporo z tym zachodu jesli dla przykladu dla konta 2 chce udostepnic kilka katalogow, wtedy ludzie z sieci musza mapowac kazdy katalog z osobna... mysle ze 80% sieci nie stac na takie poswiecenie a ja az takich kłód im pod nogi rzucać nie chce:)...

Kombinujac dalej...
wymyslilem cos takiego... tworze dwa katalogi user 1 i user 2. do user 1 daje uprawnienia dla konta 1 czyli dla wszystkich, natomiast drugi katalog dla konta 2 i do tego katalogu wrzucam skróty do wszystkich folderów które chciałbym udostepnic dla konta 2... wtedy wystarczy mapowac tylko katalog user 2... niestety nie mam w tej chwili jak sprawdzic czy uzytkownik logujacy sie z sieci bedzie mógł wejsć przez skrót do konkretnego folderu na moim dysku...

Przepraszam za te kombinacje ale taka juz moja natura;)
sniper
Dodano
29.12.2004 23:49:21
sniper:
zalogowanie na konto 2 wymaga chyba restartu ze strony uzytkownika sieci albo restartu mojego kompa.
Jesli ten ktos ma XP, to nikt nie musi nic restartowac. Po kliknieciu "Mapuj..." znajdziesz cos co zwie sie "mapuj z inna nazwa uzytkownika" czy jakos tak :wink: .
EL NINO
Dodano
29.12.2004 00:05:48
przeszkody nie ma, powiem wiecej.. chialbym udostepniac wszystkim z sieci ciekawsze zasoby na koncie goscia.. ale...

zyje w duzej sieci lan z cholernymi samolubami, ostatnio zaczelo mnie to juz mierzić wiec chcialbym nauczyc ich dzielenia sie z bliznim, wiec
rzecz wymyslilem sobie tak, jak to napisalem wyzej.
W opisie swojego kompa wpisuje login i haslo do konta 1 gdzie mam udostepniony folder z plikiem, a w pliku tym pisze mniej wiecej tak: jesli nic nie udostepniasz lub jesli masz zalozone haslo na wejsciu do swojego kompa licz sie z tym, ze zaraz cie odetne, a jak bedziesz nachalny to wyladujesz na kick liscie, jesli masz udostepnione zasoby wyjdz z mojego kompa i nastepnym razem zaloguj sie tak i tak na konto 2 zeby miec dostep do moich zasobow

1sza czesc ukladanki dziala bez zarzutu jednak zalogowanie na konto 2 wymaga chyba restartu ze strony uzytkownika sieci albo restartu mojego kompa.

No i coz... wyglada na to ze cala ta moja ukladanka nie ma racji bytu na tym systemie.. szkoda.

Jaki progs polecilibyscie do nadzorowania udostepnionych zasobow?.. w tej chwili uzywam netwatcher`a, jednak nie bardzo przypadl mi do gustu.
sniper
Dodano
28.12.2004 23:42:52
Szymon Grabiński:
... to wlaczenie wygaszacza na tej maszynie z opcja hasla...
ROTFL

sniper, to sie tak nie da. Z tym ze nie bardzo rozumiem co Ci to przeszkadza ? Jest jakas przeszkoda zeby wylaczyc udostepnienie do folderu ?
EL NINO
Dodano
28.12.2004 22:11:13
ojjoj... raczej odpada, uzytkowanie komputera staloby się piekielnie uprzykrzające...

Czytałem, źe moźna wymusic logowanie kombinacja ctrl–alt–del ale niestety u mnie to nie dziala.
sniper
Dodano
28.12.2004 21:15:32
kiedys juz o tym pisalem, ale nie moge znalezc posta. jedyne co mi przychodzi w tym momencie do glowy to wlaczenie wygaszacza na tej maszynie z opcja hasla. czas ustaw na 1 minute, bo krocej sie chyba nie da.
Szymon Grabiński
Dodano
28.12.2004 14:23:33
sniper
Dodano:
19.12.2004 17:15:31
Komentarzy:
8
Strona 1 / 1