udostepnianie – problem
Witam,
Chcę udostępnić w LANie kilka katalogów dla nieznajomych userów. stworzyłem
dwa konta z okreslonymi prawami dostepu do folderow (konto gościa
wyłączone).
User ktory zaloguje się z sieci na konto 1 moze przeczytac udostepniony plik
na jakich zasadach moze sie dostac do folderów w tej chwili niedostepnych
czyli jak brzmi haslo i username dla konta 2.
Problem w tym, ze po wyjsciu z mojego kompa konkretna maszyna z sieci
zapamietuje username i haslo wpisane wczesniej i przy ponownej probie
logowania nie pokazuje juz mu sie okno logowania, tylko wchodzi
automatycznie na konto na ktore logowal sie wczesniej czyli konto 1.
Moje pytanie... Jak wymusić na komputerach z sieci konieczność ciągłego
logowania się za kaźdym razem gdy dany user chce wejsc na moje zasoby?
Zdróvka przed swietami
snip
Chcę udostępnić w LANie kilka katalogów dla nieznajomych userów. stworzyłem
dwa konta z okreslonymi prawami dostepu do folderow (konto gościa
wyłączone).
User ktory zaloguje się z sieci na konto 1 moze przeczytac udostepniony plik
na jakich zasadach moze sie dostac do folderów w tej chwili niedostepnych
czyli jak brzmi haslo i username dla konta 2.
Problem w tym, ze po wyjsciu z mojego kompa konkretna maszyna z sieci
zapamietuje username i haslo wpisane wczesniej i przy ponownej probie
logowania nie pokazuje juz mu sie okno logowania, tylko wchodzi
automatycznie na konto na ktore logowal sie wczesniej czyli konto 1.
Moje pytanie... Jak wymusić na komputerach z sieci konieczność ciągłego
logowania się za kaźdym razem gdy dany user chce wejsc na moje zasoby?
Zdróvka przed swietami
snip
Odpowiedzi: 8
Masz racje... w ogole juz przestalem racjonalnie myslec:)
No coz.. jesli nie ma na ten czas innej mozliwosci skorzystam z Twoich rad z mapowaniem.. dzieki wielkie!
No coz.. jesli nie ma na ten czas innej mozliwosci skorzystam z Twoich rad z mapowaniem.. dzieki wielkie!
Zartujesz ?sniper:...czy uzytkownik logujacy sie z sieci bedzie mógł wejsć przez skrót do konkretnego folderu na moim dysku...
Fakt.. działa, jednak sporo z tym zachodu jesli dla przykladu dla konta 2 chce udostepnic kilka katalogow, wtedy ludzie z sieci musza mapowac kazdy katalog z osobna... mysle ze 80% sieci nie stac na takie poswiecenie a ja az takich kłód im pod nogi rzucać nie chce:)...
Kombinujac dalej...
wymyslilem cos takiego... tworze dwa katalogi user 1 i user 2. do user 1 daje uprawnienia dla konta 1 czyli dla wszystkich, natomiast drugi katalog dla konta 2 i do tego katalogu wrzucam skróty do wszystkich folderów które chciałbym udostepnic dla konta 2... wtedy wystarczy mapowac tylko katalog user 2... niestety nie mam w tej chwili jak sprawdzic czy uzytkownik logujacy sie z sieci bedzie mógł wejsć przez skrót do konkretnego folderu na moim dysku...
Przepraszam za te kombinacje ale taka juz moja natura;)
Kombinujac dalej...
wymyslilem cos takiego... tworze dwa katalogi user 1 i user 2. do user 1 daje uprawnienia dla konta 1 czyli dla wszystkich, natomiast drugi katalog dla konta 2 i do tego katalogu wrzucam skróty do wszystkich folderów które chciałbym udostepnic dla konta 2... wtedy wystarczy mapowac tylko katalog user 2... niestety nie mam w tej chwili jak sprawdzic czy uzytkownik logujacy sie z sieci bedzie mógł wejsć przez skrót do konkretnego folderu na moim dysku...
Przepraszam za te kombinacje ale taka juz moja natura;)
Jesli ten ktos ma XP, to nikt nie musi nic restartowac. Po kliknieciu "Mapuj..." znajdziesz cos co zwie sie "mapuj z inna nazwa uzytkownika" czy jakos tak :wink: .sniper:zalogowanie na konto 2 wymaga chyba restartu ze strony uzytkownika sieci albo restartu mojego kompa.
przeszkody nie ma, powiem wiecej.. chialbym udostepniac wszystkim z sieci ciekawsze zasoby na koncie goscia.. ale...
zyje w duzej sieci lan z cholernymi samolubami, ostatnio zaczelo mnie to juz mierzić wiec chcialbym nauczyc ich dzielenia sie z bliznim, wiec
rzecz wymyslilem sobie tak, jak to napisalem wyzej.
W opisie swojego kompa wpisuje login i haslo do konta 1 gdzie mam udostepniony folder z plikiem, a w pliku tym pisze mniej wiecej tak: jesli nic nie udostepniasz lub jesli masz zalozone haslo na wejsciu do swojego kompa licz sie z tym, ze zaraz cie odetne, a jak bedziesz nachalny to wyladujesz na kick liscie, jesli masz udostepnione zasoby wyjdz z mojego kompa i nastepnym razem zaloguj sie tak i tak na konto 2 zeby miec dostep do moich zasobow
1sza czesc ukladanki dziala bez zarzutu jednak zalogowanie na konto 2 wymaga chyba restartu ze strony uzytkownika sieci albo restartu mojego kompa.
No i coz... wyglada na to ze cala ta moja ukladanka nie ma racji bytu na tym systemie.. szkoda.
Jaki progs polecilibyscie do nadzorowania udostepnionych zasobow?.. w tej chwili uzywam netwatcher`a, jednak nie bardzo przypadl mi do gustu.
zyje w duzej sieci lan z cholernymi samolubami, ostatnio zaczelo mnie to juz mierzić wiec chcialbym nauczyc ich dzielenia sie z bliznim, wiec
rzecz wymyslilem sobie tak, jak to napisalem wyzej.
W opisie swojego kompa wpisuje login i haslo do konta 1 gdzie mam udostepniony folder z plikiem, a w pliku tym pisze mniej wiecej tak: jesli nic nie udostepniasz lub jesli masz zalozone haslo na wejsciu do swojego kompa licz sie z tym, ze zaraz cie odetne, a jak bedziesz nachalny to wyladujesz na kick liscie, jesli masz udostepnione zasoby wyjdz z mojego kompa i nastepnym razem zaloguj sie tak i tak na konto 2 zeby miec dostep do moich zasobow
1sza czesc ukladanki dziala bez zarzutu jednak zalogowanie na konto 2 wymaga chyba restartu ze strony uzytkownika sieci albo restartu mojego kompa.
No i coz... wyglada na to ze cala ta moja ukladanka nie ma racji bytu na tym systemie.. szkoda.
Jaki progs polecilibyscie do nadzorowania udostepnionych zasobow?.. w tej chwili uzywam netwatcher`a, jednak nie bardzo przypadl mi do gustu.
ROTFLSzymon Grabiński:... to wlaczenie wygaszacza na tej maszynie z opcja hasla...
sniper, to sie tak nie da. Z tym ze nie bardzo rozumiem co Ci to przeszkadza ? Jest jakas przeszkoda zeby wylaczyc udostepnienie do folderu ?
ojjoj... raczej odpada, uzytkowanie komputera staloby się piekielnie uprzykrzające...
Czytałem, źe moźna wymusic logowanie kombinacja ctrl–alt–del ale niestety u mnie to nie dziala.
Czytałem, źe moźna wymusic logowanie kombinacja ctrl–alt–del ale niestety u mnie to nie dziala.
kiedys juz o tym pisalem, ale nie moge znalezc posta. jedyne co mi przychodzi w tym momencie do glowy to wlaczenie wygaszacza na tej maszynie z opcja hasla. czas ustaw na 1 minute, bo krocej sie chyba nie da.
Strona 1 / 1