Udostępnianie plków
Witam,
pewnie ten temat juz gdzies kiedys był ale nie wiem gdzie. Chciałem sie zapytać czy jak chce zalozyc haslo zeby przez siec ludzie nie mogli wejsc na moj komputer to biore Start/Ustawienia/Panle sterowania/Narzedzia admisnistracyjne/Zarzadzanie komputerem/.... i włąsnie tu nie jestem pewny co dalej...Uzytkownicy i na gosciu ustawic hasło czy inaczej?
Przypomnę ze chodzi o hasło na siec i tylko i wyłacznie na siec zeby nikt z sieci nie mogl wejsc na mojego kompa bez hasła.
pewnie ten temat juz gdzies kiedys był ale nie wiem gdzie. Chciałem sie zapytać czy jak chce zalozyc haslo zeby przez siec ludzie nie mogli wejsc na moj komputer to biore Start/Ustawienia/Panle sterowania/Narzedzia admisnistracyjne/Zarzadzanie komputerem/.... i włąsnie tu nie jestem pewny co dalej...Uzytkownicy i na gosciu ustawic hasło czy inaczej?
Przypomnę ze chodzi o hasło na siec i tylko i wyłacznie na siec zeby nikt z sieci nie mogl wejsc na mojego kompa bez hasła.
Odpowiedzi: 6
prawy klawisz myszki, udostepnianie i zabezpieczanie. wchodzisz i patrzysz... o kurde, to przeciez nie w98 :D. przyznaje sie, poniosla mnie wyobraznia. wszystko odbywa sie na podstawie kont, rowniez udostepnianie udzialow.
Jak naklada sie haslo na udostepnione udzialy w tym systemie ?Szymon Grabiński:... mozesz je nalozyc na (...) udostepnione udzialy
nie ma takiej mozliwosci, zeby nie wejsc do twojego komputera z sieci. mozna co najwyzej utrudnic taki dostep. na ten temat jednak mozna napisac kilkaset stron, wiec moze lepiej zaczniesz od jakies dobrej ksiazki? (www.helion.pl).
jesli skupiamy sie na hasle to mozesz je nalozyc na uzytkownikow (czyli konta, na ktore sie logujesz) a potem wykorzystac takie konta do udostepniania udzialow. haslo musi byc silne. co to oznacza... male i duze litery, cyfry i znaki specjalne. przyklad: zamiast hasla "happydays" utworz haslo "haPPy2Days"
mozesz wymusic aby haslo bylo wazne x dni, ilosc prob logowania czy tez godziny, w ktorych twoj komputer bedzie dostepny w sieci.
Pamietaj rowniez, zeby haslo mialo min.10 znakow.
Te wszystkie ustawienia znajdziesz w secpol.msc oraz w gpedit.msc
jesli skupiamy sie na hasle to mozesz je nalozyc na uzytkownikow (czyli konta, na ktore sie logujesz) a potem wykorzystac takie konta do udostepniania udzialow. haslo musi byc silne. co to oznacza... male i duze litery, cyfry i znaki specjalne. przyklad: zamiast hasla "happydays" utworz haslo "haPPy2Days"
mozesz wymusic aby haslo bylo wazne x dni, ilosc prob logowania czy tez godziny, w ktorych twoj komputer bedzie dostepny w sieci.
Pamietaj rowniez, zeby haslo mialo min.10 znakow.
Te wszystkie ustawienia znajdziesz w secpol.msc oraz w gpedit.msc
No niby lepiej. Ale co dalej ?gusioo:A nie lepiej odmówić dostępu do konta Goscia ? Zrobisz to w: Ustawienia zabezpieczeń lokalnych
A nie lepiej odmówić dostępu do konta Goscia ? Zrobisz to w: Ustawienia zabezpieczeń lokalnych
http://www.banita.pl/konf/smbudostwinxp.html :wink: :wink: :wink: :wink:
Strona 1 / 1