Udostępnianie plików w XP Prof

Czesc! Mam problem z udostępnianiem plików na komputerze. Moja sieć składa się z Routera (U.S. Robotics Model #8000–02 z wersją oprogramowania 2.5) i 3 komputerów na których są zainstalowane Windows'y XP Professional z Service Pack'iem 2. Komputery, które znajdują się w sieci to Kacper, Monika i Paweł. Na kaźdym komputerze jest udostępniony jeden folder. Monika i Paweł widzą folder Kacpra i mogą się do niego dostać i/lub zmienić w nim coś, Monika nie moźe się dostać do Pawła (odmowa dostępu), Paweł do Moniki (odmowa dostępu), a Kacper Do Pawła i Moniki (równieź odmowa dostępu). Mam nadzieję, źe wyjraziłem się jasno :). Czytałem juź róźne artykuły na temat udostępniania, m.in. ten http://www.infojama.pl/sections.php?op=viewarticle&artid=81, ale niestety nie dało to skutku. Dziękuję z góry za jakiekolwiek zainteresowanie się tematem. Mam nadzieję, źe w końcu dostanę odpowiedź.

Pozdrawiam,
Kacper :P

Odpowiedzi: 8

Nie daje to nic, najprawdopodobniej dlatego, źe Twój sposób jest za mało rozwinięty i są tam zdania moźe nie przeczące sobie, ale róźniące się, no i przez to dostaje oczopląsu i nie wiem co robić...

Zrobiłem w końcu tak:
Utworzyłem na kaźdym komputerze uźytkowników z dokładnymi danymi jak się loguje na innym komputerze. Czyli ja się loguję jako Kacper K*******k na swoim komputerze to taką samą nazwę dodałem na pozostałych komputerach, czyli Monika i Paweł itp... itd...

Dodałem ich jescze do grupy goście i jak na razie wszystko działa pięknie.
neoski
Dodano
22.11.2004 16:07:01
neoski, zobacz ten temat –> http://www.centrumxp.pl/forum/viewtopic.php?t=24523
Sprawa podobna a zakonczylo sie to po prostu zalozeniem konta i udostepnianiem zwanym "zaawansowanym". Zrob na kazdym kompie po dwa konta i sprawe masz zalatwiona.
EL NINO
Dodano
21.11.2004 23:55:38
Dostęp sieciowy: udostępnianie i model zabezpieczeń dla kont lokalnych :arrow: wszędzie jest tak samo (klasyczny), po zmianie na drugą opcję teź nie da się wejść (dalej odmowa dostępu)

Resztę punktów przerabiałem wcześniej i bez skutku.
neoski
Dodano
21.11.2004 23:00:05
Nie napisalem, ze zmiana na "Pawel" pomoze. Po prostu w sieci nie powinno sie uzywac polskich znakow, jak i roznych dziwnych $,%,*, itp.

Porownaj na tych komputerach Panel sterowania –> Narzędzia administracyjne –> Zasady zabezpieczeń lokalnych –> Zasady lokalne –> Opcje zabezpieczeń –> Dostęp sieciowy: udostępnianie i model zabezpieczeń dla kont lokalnych. Czy masz na wszystkich ustawione to samo. Wzorcem niech bedzie "Kacper", poniewaz nie ma problemu z dostepem do niego. Porownaj rowniez odmowe logowania z sieci, zalaczone konta, prawa przypisane w Udostepnianiu (Uprawnienia).
EL NINO
Dodano
21.11.2004 16:55:15
Próbuję się dostać anonimowo jako gość. Firewalle są wszystkie powyłączane poniewaź mam jeden hardware'owy w routerze. Tak jeden z tych komputerów rzeczywiście nazywa się 'Paweł' i zmianie na 'Pawel' nic nie daje.
neoski
Dodano
21.11.2004 11:32:56
To znaczy co przerabiales ? Zakladales konta czy tez probujesz dostac sie do zasobow anonimowo – przez Goscia ? Zapory powylaczane ? Inne firewalle ?

Jesli jeden z tych komputerów rzeczywiscie nazywa sie "Paweł", zmien mu nazwe. Pozbadz sie polskiego znaku.
EL NINO
Dodano
21.11.2004 00:18:57
Tak... to juź teź przerabiałem :(. Bez skutku.
neoski
Dodano
20.11.2004 19:36:12
Rzuć okiem tu:
http://forum.infojama.pl/viewtopic.php?t=40538 – od pkt 2 zaczynając, a moze przy okazji i coś jeszcze sobie wybierzesz.
Rebe
Dodano
20.11.2004 19:16:53
neoski
Dodano:
20.11.2004 19:09:40
Komentarzy:
8
Strona 1 / 1