Udostępnianie plików w XP Home

Witam,

Mam system WindowsXP Home SP2 na dwóch domowych komputerach. Oba są uaktualnione. Korzystam z prostego udostępniania plików. Czasem wszystko działa. Najczęściej jednak foldery ładują się bardzo powoli lub wcale i wtedy wyskakuje komunikat:

"\\nazwa_komputera\nazwa_folderu nie jest dostępny. Możesz nie mieć uprawnień do używania tego zasobu sieciowego. Skontaktuj się z administratorem tego serwera, aby uzyskać uprawniania dostępu.

Określona nazwa sieciowa nie jest już dostępna."

Jest to bardzo uciążliwe. Korzystanie z zasobów sieciowych przypomina losową zabawę w której bardzo rzadko wszystko działa jak bym sobie tego życzył.

Sieć zbudowana jest na routerze D-Link DI-524, (nie sądzę żeby to była wina ustawień routera, raczej jakieś ustawienia w komputerach).

Mam włączony NetBIOS przez TCP/IP, komputery mają inne nazwy, inne nazwy użytkowników, hasła aby się zalogować do sytemu, nazwy komputerów oraz użytkowników nie zawierają niedozwolonych znaków. Konta Gościa są włączone.

Nie mogę się zastosować do FAQ przedstawionego w tym dziale forum ponieważ nie mam WindowsaXP w wersji Professional. Próbowałem uruchomić komputer w Trybie Awaryjnym aby uzyskać dostęp do ukrytych Narzędzi Administracyjnych brakujących w wersji Home, jednak nie pojawiają mi się nawet w tym trybie.

Dodam jeszcze, że internet działa zawsze bezproblemowo.

Może ktoś ma jakiś pomysł jak rozwiązać mój problem i które ustawienia o których nie wspomniałem lub wspomniałem należy zmienić aby wszystko działało szybko i bez zacięć czyli tak jak powinno.

Z góry za wszelkie propozycje i informacje dziękuję.

Odpowiedzi: 1

Witam,

Czekając na jakiegoś dobrego człowieka, który potrafiłby rozwiązac mój problem pomogłem sobie sam. Odinstalowałem protokół transportowy zgodny z NWLink IPX/SPX/NetBIOS i wszystko ładnie śmiga. Nie mam pojęcia co to technicznie zmieniło ale pomogło. Jeżeli ktoś mógłby to mi wyjaśnić to bardzo proszę:)

Pozdrawiam.

malinowy
Dodano
05.11.2006 18:24:31
malinowy
Dodano:
30.10.2006 23:09:28
Komentarzy:
1
Strona 1 / 1