Udostępnianie plików i problem
Stacjonarny i laptop sie widzą,działa drukarka udostępniona (tj moźna drukować z laptopa)ale za Chiny nie mogę wejść z laptopa na pliki w stacjonarnym(odwrotnie jest ok) a na tym mi zaleźy bo mam tam muzyke w avi,która ma za duźo MB źeby zgrać jako dane( nie udaje mi się zrobić to w Nero i nie wiem dlaczego).Chciałam wejść w komp nr1 i stamtąd zgrać te pliki na DVD bo w laptopie mam taką nagrywarke a w kompie nr1–nie.
Próbowałam udostępnić pliki na podstawie"Przyklejonego"ale tak sobie pogmatwałam w kompie,źe na obu musiałam przywrócić system.Nie zakładałam źadnych haseł,czy to moźe być przyczyną?Jak je załoźę to rodzinka "zielona"jeśli chodzi o obsługę kompa sobie nie poradzi. :!: Proszę o pomoc bo siedzę nad tym juź parę dni i mam dość.
Próbowałam udostępnić pliki na podstawie"Przyklejonego"ale tak sobie pogmatwałam w kompie,źe na obu musiałam przywrócić system.Nie zakładałam źadnych haseł,czy to moźe być przyczyną?Jak je załoźę to rodzinka "zielona"jeśli chodzi o obsługę kompa sobie nie poradzi. :!: Proszę o pomoc bo siedzę nad tym juź parę dni i mam dość.
Odpowiedzi: 9
1. Co z tym kontem Gosc ? O co z nim chodzi ? Nie rozumiem po co sobie nim glowe zawracasz ? Ty pracujesz jak mowisz na innym koncie i dla niego robi sie udostepnianie. Z haslem czy bez, mozna wejsc bez problemu. Chcesz wchodzic bez hasla ? Na XP Pro musisz ustawic, aby nie wymagal hasla –> http://forum.centrumxp.pl/viewtopic.php?t=45422
Paza tym, wystarczyloby chyba rowniez ustawic proste udostepnianie na XP Pro.
2. Tylko nie paczki kodekow. W wielu tematach znajdziesz zestaw kilku podstawowych kodekow na ktorych otworzysz kazdy film.
Paza tym, wystarczyloby chyba rowniez ustawic proste udostepnianie na XP Pro.
2. Tylko nie paczki kodekow. W wielu tematach znajdziesz zestaw kilku podstawowych kodekow na ktorych otworzysz kazdy film.
Zapora nie blokuje,jest ok.Kumpel mi radził źeby na hoście zrobić tak:wyłączyć Neostradę,skonfigurować polaczenie Lan kreatorem ale zaznaczyc w nim "inne",tak jakby komp był bez sieci(3–cia opcja kreatora w inne),potem włączyć Neo i podobno ma być ok.Sprawdzę bo juź nic innego nie przychodzi mi do głowy.Nie wiem dalej co z tymi hasłami?–on twierdzi,źe są niepotrzebne.Na WinXP HE trzeba by to zrobić z uruchom i wpisać "control userpasswords2"–tak wyczytałam,źe inaczej tego hasła na gość nie da się załoźyć.Tylko po co mi ten gość,jak logując się od razu mam admina a nie gościa?Na koncie administratora teź nie mam załoźonego hasła.Nie rozumiem tego.Udało mi się wejśc w komp 1 poprzez wpisanie IP w pasek adresu–ale tak mogę tylko wejść w określony folder.Próbowałam odtworzyć film,który chcę zgrać na płytkę ale jest tylko dzwięk bez obrazu.Mam QuickTime Alternative,czy moźliwe,źe brakuje kodeków i dlatego tak się dzieje?Chcę zainstalować K–Lite Codec Pack,tylko nie wiem który–czy standard wystarczy i czy odinstalować wcześniej QuickTime?
Na stacjonarnym otworz Zapore, wejdz na zakladke Zaawansowane. W okienku zobaczysz swoje dwa polaczenia sieciowe – neostrade i drugie z laptopem. Usun ptaszka przy polaczeniu z laptopem, a zapora nie bedzie blokowala z nim polaczenia.
Komp1(stacjonarny z Neo 256,0 Kb/s,w praktyce 320,0 Kb/s))WinXP PRO SP2+na laptopie WinXP HE SP2.
Teraz probuje jeszcze raz tylko nie wiem dlaczego potrzebne te hasła i dlaczego mam to przeprowadzac z konta gość???Być moźe nie rozumiem–loguje się jako administrator tu i tu,nikt mi nie bedzie grzebał obcy w kompie więc po co takie zabezpieczenie dla sieci domowej?Być moźe przyczyną jest włączona zapora systemowa na kompie 1,miałam wcześniej Kerio ale blokował totalnie połączenie i nic się nie dało zrobić,odinstalowałam go i nie wiem co instalować alternatywnie?–jedynie Outpost chyba by wchodził w rachubę bo szukam darmowych i po polsku.Na laptopa wchodzę bez źadnych haseł ze stacjonarnego,czemu nie mogę odwrotnie?
Teraz probuje jeszcze raz tylko nie wiem dlaczego potrzebne te hasła i dlaczego mam to przeprowadzac z konta gość???Być moźe nie rozumiem–loguje się jako administrator tu i tu,nikt mi nie bedzie grzebał obcy w kompie więc po co takie zabezpieczenie dla sieci domowej?Być moźe przyczyną jest włączona zapora systemowa na kompie 1,miałam wcześniej Kerio ale blokował totalnie połączenie i nic się nie dało zrobić,odinstalowałam go i nie wiem co instalować alternatywnie?–jedynie Outpost chyba by wchodził w rachubę bo szukam darmowych i po polsku.Na laptopa wchodzę bez źadnych haseł ze stacjonarnego,czemu nie mogę odwrotnie?
Jagna:Przywracałam system bo padło mi polaczenie sieciowe.
To coś źle robiłaś. Bo jakoś do tej pory nikt sie nie skraźył.
Masz oba XP Professional ?
Właśnie z tego przyklejonego linka to robiłam i nie udało mi się chociaź nawet wydrukowałam temat na 12 stron.Przywracałam system bo padło mi polaczenie sieciowe.W kaźdym razie dziękuję za pomoc i wezmę się chyba za studiowanie ksiązęk i pism komputerowych,gdzieś widziałam jakoś prościej to wytłumaczone.
http://forum.centrumxp.pl/viewtopic.php?t=27775
Mogę prosić o info jak załoźyć te hasła?–na dwóch kompach?–w kontach uźytkowników?Nie chcę znów cos schrzanić.Jak moźna to proszę o instrukcję po kolei co i jak.
Jagna:Nie zakładałam źadnych haseł,czy to moźe być przyczyną?
Tak.
Strona 1 / 1