udostępnianie plików bezpośrednio z dysku w necie (ftp?)
witam!
kolejne pytanie od komputerowego leszcza :oops: . Jak chcę przesłać plik (duźy, przy małym e–mail wystarcza) komuś (a raczej, źeby ktoś mógł go ode mnie pobrać), to co zrobić :?: Kiedyś robiłem coś takiego, ale umieszczałem plik na serwerze (całoć operacj przy pomocy Windows Commandera). W skrócie: Czy moźna "udostępnić" plik komuś? I jak to zrobić (łącznie ze znalezieniem własnego adresu IP/czy teź ftp :D )?
kolejne pytanie od komputerowego leszcza :oops: . Jak chcę przesłać plik (duźy, przy małym e–mail wystarcza) komuś (a raczej, źeby ktoś mógł go ode mnie pobrać), to co zrobić :?: Kiedyś robiłem coś takiego, ale umieszczałem plik na serwerze (całoć operacj przy pomocy Windows Commandera). W skrócie: Czy moźna "udostępnić" plik komuś? I jak to zrobić (łącznie ze znalezieniem własnego adresu IP/czy teź ftp :D )?
Odpowiedzi: 15
Racja. Ale po roku, swoje posty mozesz sobie w buty wsadzic. Szczegolnie ze cos piszesz, ale to pisanie jest guzik warte. Bredzisz ciagle o jednym i tym samym, nie wiedzac do konca do czego toto sluzy.@recki:Przepraszam, ale forum nie słuźy tylko do odpowiadania na nowe tematy.
Gdybym mial Twoja wiedze zweryfikowac w praktyce, szukalbym mocnej galezi. Zeby powywieszac tych, ktorzy Ci ja przekazali.@recki:Uźytkownicy zdobywają dzięki niemu wiedzę i później mogą ją zweryfikować w praktyce.
Jw. –> daj se spokoj z czyms o czym nie masz pojecia, albo na karteczce "przemarszrutuj" sie ze 192.168.0.1 do 213.180.130.100@recki:Skoro nikt nie udzielił odpowiedzi przez ten czas to zrobiłem to ja.
Stary o so ci choci. Jakie zewnętrzne IP. Jeźeli twój provider udostępnia Tobie gniazdko to udostępnia takźe numer IP. Wystarczy źe masz otwarty choćby jeden port (np 80 HTTP) i moźesz wszystko jak zechcesz się ździebko wysilić. Wobraź sobie routerA do którego jest wpięte kolejnych 30 roterówB i do kaźdego z nich kolejne 30 routerówC a do kaźdego z końcowych po 29 komputerów. Jeźeli teraz zechcesz to odpowiednio przydzielając netmask moźesz postawić na dowolnej z 23490000 maszyn dowolny serwer widoczny pod IP jakie zostało aktualnie "przydzielone dla końcówki" w routerA i to na dodatek bez tablicy marszrutowania. SIC
aleś powargował chłopie !!
No i masz racje... Temat moźna zamknąć, bo tacy pseudo specjaliści jak ty raczej nie wniosą niczego nowego do tematu. Jak dla mnie EOT
aleś powargował chłopie !!
@recki:DZIWNE, bo mam serwer pocztowy i www na neo+ z dynamicznie przydzielanym IP.
Tak jak mówiłem... to czy dynamiczne, czy statyczne przy stawianiu serwera jest mało istotne (zwłaszcza jeśli dns–y są ładnie aktualizowane).
@recki:bla...bla...bla...bla...
Fajnie, źe rzuciłeś jakąś tam teorią... Co nie zmienia faktu, źe bez zewnętrznego IP, moźesz tylko pomarzyć o stawianiu serwera internetowego na swoim kompie (no chyba źe przekierowane masz na siebie porty z zewnętrznego IP).
A rodzaje adresów moźesz podzielić sobie wg. potrzeb... Jak juź wspominałem. Jak chcesz mieć identyfikacje operatora do którego naleźy dany adres, to podział na sieciowy i lokalny nic Ci nie daje. I moźesz sobie dalej bla...bla...bla... by wydać się specjalistą.
Ale jak narazie nie zanegowałeś nic z tego co powiedziałem... Tylko potwierdziłeś, źe na dynamicznym teź moźna mieć serwerki (do czego miałeś jakieś anse w poprzednim poście).
No i masz racje... Temat moźna zamknąć, bo tacy pseudo specjaliści jak ty raczej nie wniosą niczego nowego do tematu. Jak dla mnie EOT.
DZIWNE, bo mam serwer pocztowy i www na neo+ z dynamicznie przydzielanym IP. A co do podziału zarówno "wewnętrzne" jak i "zewnętrzne" IP (przeszedłem na twoje nazewnictwo źebyś nie ...) mogą być statyczne lub dynamiczne (DHCP). Są cztery formaty IP róźniące się podziałem poszczególnych bitów pomiędzy część globalną i lokalną (host adress)
Klasa A |0|sieć(7 bitów)|Lokalny adres wewn.(24 bity)|
Klasa B |10|sieć(14 bitów)|Lokalny adres wewn.(16bitów)|
Klasa C |110|sieć(21 bitów)|Lokalny adres wewn.(8 bitów)|
Klasa D |1110|Adres grupowy (28 bitów)| (multicast)
Ustawienie samych jedynek w części lokalnej adresu daje broadcast.
Dodadkowo konfiguruje się maskę podsieci (netmask) która ma 32 bity przy czym patrząc od lewej strony jest określona (przez admina) liczbą jedynek np |11111111|11111111|11000000|00000000| czyli dziesiętnie 255.255.192.0 to prawidłowa maska, która umoźliwia prosty podział sieci.
Sam widzisz IP nie dzielisz jak chcesz. Temat zamknięty.
Klasa A |0|sieć(7 bitów)|Lokalny adres wewn.(24 bity)|
Klasa B |10|sieć(14 bitów)|Lokalny adres wewn.(16bitów)|
Klasa C |110|sieć(21 bitów)|Lokalny adres wewn.(8 bitów)|
Klasa D |1110|Adres grupowy (28 bitów)| (multicast)
Ustawienie samych jedynek w części lokalnej adresu daje broadcast.
Dodadkowo konfiguruje się maskę podsieci (netmask) która ma 32 bity przy czym patrząc od lewej strony jest określona (przez admina) liczbą jedynek np |11111111|11111111|11000000|00000000| czyli dziesiętnie 255.255.192.0 to prawidłowa maska, która umoźliwia prosty podział sieci.
Sam widzisz IP nie dzielisz jak chcesz. Temat zamknięty.
IP moźesz sobie dzielić jak tylko Ci się źywnie podoba. Nawet i po numerkach (np. te dla Polski i te dla reszty świata).
A w tym przypadku podział na wewnętrzny i zewnętrzny jest bardziej uzasadniony niź na statyczny i dynamiczny. Koleś który nie ma zewnętrznego IP, bez przekierowywania portów nie ma nawet co marzyć o postawieniu jakiegokolwiek serwera internetowego.
A w tym przypadku podział na wewnętrzny i zewnętrzny jest bardziej uzasadniony niź na statyczny i dynamiczny. Koleś który nie ma zewnętrznego IP, bez przekierowywania portów nie ma nawet co marzyć o postawieniu jakiegokolwiek serwera internetowego.
Przepraszam, ale forum nie słuźy tylko do odpowiadania na nowe tematy. Uźytkownicy zdobywają dzięki niemu wiedzę i później mogą ją zweryfikować w praktyce. Skoro nikt nie udzielił odpowiedzi przez ten czas to zrobiłem to ja. Poza tym temat zamknięty nie został, więc z całym szacunkiem ale nie wiem o co wam Panowie chodzi ?? Są teź inni uźytkownicy !! Pozdrawiam
@recki – archeologia nie jest zbyt mile widziana na tym forum.
No to pojechałeś sobie nie źle. Patrzałeś chociaź na daty poprzednich postów? Czy tylko napisałes zeby cos napisac?
pryki:jeźeli chcesz źeby ktoś zasysał przez neta pliki bezpośrednio z Twojego kompa, to musisz mieć "zewnętrzne" IP a nie, powiedzmy, "sieciowe", bo gość który będzie chciał od Ciebie coś zassać będzie musiał wybrać jako host w kliencie FTP właśnie Twoje IP. jeźeli masz to "zewnętrzne" IP to nic prostszego–musisz jedynie zainstalować jakiś programik, który będzie pełnił rolę serwera FTP na Twoim kompie...
ip dzielimy na statyczne i dynamiczne, a nie zewnętrzne i sieciowe. O reszcie decyduje maska podsieci. rozumiem, źe masz dynamicznie przydzielany adres IP bo nie było by sprawy. Nie martw się, twój problem rozwiąźe www.no–ip.org lub podobne. Znajdziesz w sieci.
albo udostepniasz plik w otoczeniu sieciowym, z hasłem albo bez...
Wypali tylko jeśli masz publiczne IP.
Jak wejść z daleka na czyjś komputer?
wywołujesz skrót w postaci: %windir%explorer.exe "\XYZ.XYZ.XYZ.XYZ"
tylko IP zmien na IP gościa z plikami
Za XYZ–owałem IP, co by to nie było(nawet losowe liczby) nie podawaj źadnych adresów IP.
SLAY3R
Wypali tylko jeśli masz publiczne IP.
Jak wejść z daleka na czyjś komputer?
wywołujesz skrót w postaci: %windir%explorer.exe "\XYZ.XYZ.XYZ.XYZ"
tylko IP zmien na IP gościa z plikami
Za XYZ–owałem IP, co by to nie było(nawet losowe liczby) nie podawaj źadnych adresów IP.
SLAY3R
moźna teź ewentualnie w p2p ten plik udostępnić... instalujesz eMule'a, wrzucasz plik do udostępnionego folderu, dajesz linka do niego kumplowi a na koniec dajesz mu jeszcze slota źeby szybciej mu szło... i koniec 8) po kłopocie
Dlatego, źe wykonuję on tylko polecenie ipconfig, o nic więcej go nie prosiłeś... Wpisz najpierw cmd, a następnie w wiersz poleceń ipconfig.
dlaczego po wpisaniu ''ipconfig'' wyskakuje na chwilę okienko DOS i za chwilę znika źe nie moźna nic odczytać?
dzięki! :lol:
jeźeli chcesz źeby ktoś zasysał przez neta pliki bezpośrednio z Twojego kompa, to musisz mieć "zewnętrzne" IP a nie, powiedzmy, "sieciowe", bo gość który będzie chciał od Ciebie coś zassać będzie musiał wybrać jako host w kliencie FTP właśnie Twoje IP. jeźeli masz to "zewnętrzne" IP to nic prostszego–musisz jedynie zainstalować jakiś programik, który będzie pełnił rolę serwera FTP na Twoim kompie, oczywiście musisz go skonfigurować, pozakładać konta,itp, nic skomplikowanego, (polecam program Cerberus) instrukcję znajdziesz w necie.
Jeźeli nie znasz swojego adresu IP ( a chyba tak właśnie jest) to sprawdzisz go w wierszy poleceń wpisując polecenie ipconfig.
powodzenia
Jeźeli nie znasz swojego adresu IP ( a chyba tak właśnie jest) to sprawdzisz go w wierszy poleceń wpisując polecenie ipconfig.
powodzenia
Strona 1 / 1