Udostępnianie plików a Neostrada

Mój komputer (WinXP Pro) łączy się z Internetem za pomocą Neostrady. Udostępniam swoje połączenie internetowe innemu komputerowi (WinXP Pro) przy pomocy skrosowanego kabla. Problem jest jednak z siecią. Ja mogę wejść na komputer kliencki, jednakźe z drugiego komputera nie moźna wejść do mnie.
Sprawdziłem unikalność nazw, zaznaczone mam udostępnianie plików, mam zarejestrowane teź w systemie konto Gość. Nie mam zainstalowanego programu antywirusowego. Na drugim komputerze zrezygnowaliśmy z service pack 2, gdyź po jego zainstalowaniu komputer nie mógł korzystać z udostępnianego połączenia internetowego.
Ma ktoś moźe pomysł jak rozwiązać ten problem? Zaznaczam, źe sprawdziłem róźne listy kontrolne i nic z powszechnie stosowanych rzeczy nie pomogło.
Z góry dzięki za pomoc.

Odpowiedzi: 6

Gość pojawia się wyłącznie w Logowanie Lokalne i jako Wszyscy w Pomijanie sprawdzania sprzętu oraz Uzyskiwanie dostępu do tego komputera z sieci. Tak więc chyba nie tu tkwi problem :(
walerian
Dodano
15.08.2005 19:51:51
walerian:
Nadal przy próbie wejścia na komputer jest "Odmowa dostępu".
Masz SP2. Nie pamietam czy domyslnie ten pack wylacza dostep dla Goscia z sieci ? Sprawdz to. Z Panelu sterowania –> Narzędzia administracyjne –> Zasady zabezpieczeń lokalnych –> Zasady lokalne –> Przypisywanie praw uźytkowników –> Odmowa dostepu do tego komputera z sieci i jesli bedzie Gosc, usun.

Moze lepszym rozwiazaniem jest ustawienie udostepniania dla konkretnego uzytkownika ? Tak jak w przyklejonym temacie ?
EL NINO
Dodano
12.08.2005 00:15:46
Aha, dodam tylko dla pewności, źe sieć nadal nie działa i nadal szukam pomocy... :(
walerian
Dodano
11.08.2005 19:47:55
Dla pewności zrobiłem ping i działa bez zarzutu – w obie strony. Na kliencie zapora jednak była wyłączona. Włączyłem ją i ustawiłem ICF–y tak, by działał w sieci. Nadal przy próbie wejścia na komputer jest "Odmowa dostępu". Wygląda to tak, jakby klient nie miał uprawnień, choć wszystko powinno być w porządku.
walerian
Dodano
11.08.2005 11:33:27
Systemowa zapora jest włączona, ale udostępnianie plików oraz połączenie lokalne jest traktowane jako wyjątek (na obu kompach). Na komputerze klienckim jest SP1, na moim SP2.
Pingować nie próbowałem. Wydaje mi się (choć moźe się mylę), źe skoro transfer działa w jedną stronę oraz na obu komputerach działa połączenie internetowe (na jednym kompie udostępnione z drugiego), to PINGowanie nie ma większego sensu.
walerian
Dodano
11.08.2005 11:00:07
walerian:
Mój komputer (WinXP Pro)...
Jakis SP czy tez "golutki" ? Co z systemowa zapora ? Wylaczona ? Pingowac Twoj komp mozna ? Tzn. odpowiedz na ping "pozytywna" ?
EL NINO
Dodano
11.08.2005 01:36:41
walerian
Dodano:
10.08.2005 22:33:31
Komentarzy:
6
Strona 1 / 1