udostępnianie netu

Witam wszystkich.mam 2 kompy.na pierwszym Win XP HE SP2 ,internet bezprzewodowy(karta D–Link DWL 510)oraz karta sieciowa Realtek.na drugim Win XP HE SP1 oraz karta sieciowa Realteka.problem mam taki ze nie moge udsotepnic internetu dla drugiego kompa!komputery sie widza,siec chodzi dobrze,ale nie moge wlaczyc opcji na karcie sieciowej Udostepniania połączenia internetowego.juz probowalem kilku konfiguracji i nic.moze ktos mi napisze o co chodzi w tych opcjach zaawansowanych w zaporze.bo moze tam tkwi problem?za pomoc bede wdzieczny.pozdrawiam

Odpowiedzi: 5

kolo:
na D–linku nie moge udostepnic bo wyskakuje komunikat...
To ze wyskakuje kompunikat, nie znaczy ze wlasciwym jest zalaczanie udostepniania na karcie do LANa. Na tym wlasnie D–linku trzeba to udostepnianie zalaczyc. W przyklejonym temacie o laczeniu komputerow znalazbys sobie linka http://forum.infojama.pl/viewtopic.php?t=12707 i w dolnej czesci linkowanego pisu przeczytal:
W przypadku gdyby nasza karta sieciowa łącząca nas ze światem miała IP 192.168.0.xxx to załączenie ICS nie pomoźe. W tym przypadku kolidować z sobą będą adresy pierwszej i drugiej karty w komputerze udostępniającym. Jednak i na to jest pewien sposób.

Po załączeniu ICS na pierwszej karcie (tej z ustawieniami 192.168.0.xxx) w rejestrze w kluczu:
Dla W2k/XP
HKLMSystemCurrentControlSetServicesSharedAccessParameters

Dla W98
HKLMSystemCurrentControlSetServicesICSharingSettingsGeneral

We wpisie BackupIPAddress

wpisujemy nowy adres IP serwera (np. 10.0.0.1). Dodatkowo, ten sam adres ręcznie wpisujemy w ustawieniach drugiej sieciowki do sieci lokalnej (zastępując ten 192.168.0.1). Na drugim komputerze (i ewentualnie kolejnych) ustawiamy stałe adresy z zakresu wybranej podsieci (np. 10.0.0.2 do 253), wpisujemy adres serwera jako bramę domyślną, a takźe wpisujemy adresy serwera/ów DNS.
Ustawienia te utrzymują się do momentu wylaczenia/wlaczenia ICS i niestety musimy powyźszą operację powtarzać.

Wystarczy tylko tyle i net chodzi :wink: .
EL NINO
Dodano
13.01.2005 21:12:13
na D–linku nie moge udostepnic bo wyskakuje komunikat:
Nie mozna włączyc uslugi udostepnianie...
Połączenie przez siec LAN jest juz skonfigurowane z adresem IP wymaganym do automatycznego adresowania IP.

jak to inaczej skonfigurowac zeby to chodzilo?bede wdzieczny za pomoc.pozdrawiam
kolo
Dodano
13.01.2005 16:33:37
włącz udostępnianie na d–linku
Gagman
Dodano
13.01.2005 13:03:29
udostepnianie wlaczam na karcie sieciowej Realtek na kompie gdzie mam neta. IP na pierwszym mam 192.168.1.1 a na drugim 192.168.1.2 i brama 192.168.1.1.jezeli mam takie ustawienia to moge wlaczyc udostepnianie internetu,ale jak to wlacze to nie mam wogule neta!tylko sama siec LAN.jak wylacze udostepnianie to jest siec i net na pierwszym kompie.jak mialem inne ustawienia to gdy chcialem udostepnic internet to wyskakiwal mi komunikat,źe na drugim komputerze jest juz ustawione recznie IP.jak to skonfigurowac?dzieki za pomoc.pozdrawiam
kolo
Dodano
13.01.2005 11:54:32
kolo:
nie moge wlaczyc opcji na karcie sieciowej Udostepniania połączenia internetowego
Dlaczego nie mozesz ? Co sie dzieje ? Na ktorej karcie chcesz wlaczyc ? Jakie masz ustawienia (IP) ?
EL NINO
Dodano
13.01.2005 01:05:28
kolo
Dodano:
12.01.2005 21:39:52
Komentarzy:
5
Strona 1 / 1