Udostępnianie netu po aktualizacji WinXP
Witam serdecznie!
Przed aktualizacją WinXP nie miałem najmniejszych problemów z udostępnianiem internetu (np.neostrady). Teraz, po aktualizacji (pojawiła się zapora dostępowa systemu windows, czy jakoś tak), zniknęła zakładka z konfiguracji połączenia, w której moźna było włączyć udostępnianie... I nie wiem, co zrobić...
Jak w WinXP, po aktualizacji, włączyć udostępnianie połączenia sieciowego (neostrada)?
Z góry dziękuję za pomoc.
Po aktualizacji systemu zniknęło mi po prostu to okienko, co w załączniku. I nie wiem co zrobić :(
Pomoźe mi ktoś?
Przed aktualizacją WinXP nie miałem najmniejszych problemów z udostępnianiem internetu (np.neostrady). Teraz, po aktualizacji (pojawiła się zapora dostępowa systemu windows, czy jakoś tak), zniknęła zakładka z konfiguracji połączenia, w której moźna było włączyć udostępnianie... I nie wiem, co zrobić...
Jak w WinXP, po aktualizacji, włączyć udostępnianie połączenia sieciowego (neostrada)?
Z góry dziękuję za pomoc.
Po aktualizacji systemu zniknęło mi po prostu to okienko, co w załączniku. I nie wiem co zrobić :(
Pomoźe mi ktoś?
Odpowiedzi: 11
Dobra elemid. Nie zostaje mi nic innego jak Ci wierzyc.
Sprobuj jeszcze sciagnac plik winsockfix.exe z neta i odpal go w systemie. Jesli nic sie nie zmieni, poddaje sie.
Sprobuj jeszcze sciagnac plik winsockfix.exe z neta i odpal go w systemie. Jesli nic sie nie zmieni, poddaje sie.
EL NINO:Jesli komputery nie sa z soba polaczone przez cross
Komputery były połączone przez cross, w momencie, kiedy próbowałem udostępnić internet. Sieciówka jest widziana i jej ikonka jest wyświetlona w oknie "połączenia sieciowe".
EL NINO:Natomiast czy rzeczywiscie probowales przy komputerach polaczonych czy tez nie, wiesz tylko Ty.
Wiesz, nie mam powodów, by ukrywać "tak waźną prawdę". Jest tak jak napisałem powyźej, niczego nie kryję...
Jesli komputery nie sa z soba polaczone przez cross, wywalany jest komunikat o braku polaczenia i tym samym system wylacza sieciowke. Skoro sieciowka jest wylaczona, NIE MA mozliwosci udostepnienia polaczenia, poniewaz nie ma interfejsu (jest wylaczony) ktory by z niego korzystal.elemid:Przed aktualizacją systemu opcja była widoczna niezaleźnie od tego, czy komputery były ze sobą połączone czy nie. Udostępnianie dało się włączyć zawsze. Czy sprzęt z niego korzystał, czy teź nie, to była opcja zupełnie drugorzędna.
Tak jest. Natomiast czy rzeczywiscie probowales przy komputerach polaczonych czy tez nie, wiesz tylko Ty.
Próbowałem przy połączonych kompach, i przy rozłączonych. Firewalle powyłączane. Ale nie o to chodzi, źe nie działa udostępnianie, tylko nie ma takiej opcji, źeby go włączyć.
Przed aktualizacją systemu opcja była widoczna niezaleźnie od tego, czy komputery były ze sobą połączone czy nie. Udostępnianie dało się włączyć zawsze. Czy sprzęt z niego korzystał, czy teź nie, to była opcja zupełnie drugorzędna.
Przed aktualizacją systemu opcja była widoczna niezaleźnie od tego, czy komputery były ze sobą połączone czy nie. Udostępnianie dało się włączyć zawsze. Czy sprzęt z niego korzystał, czy teź nie, to była opcja zupełnie drugorzędna.
No dobra, nic nie zmieniales, wszystko jest tak jak bylo. Ale...
...czy w momencie gdy chcesz zalaczyc udostepnianie na pierwszym kompie, zalaczony jest komputer drugi ? One sa przeciez polaczone skrosowanym kablem, bez zadnego huba, switcha ?
...czy w momencie gdy chcesz zalaczyc udostepnianie na pierwszym kompie, zalaczony jest komputer drugi ? One sa przeciez polaczone skrosowanym kablem, bez zadnego huba, switcha ?
EL NINO:elemid, czy Ty masz jakiekolwiek inne polaczenie oprocz neostrady ? Jakas sieciowke ? Wi–fi ? Takie okienko funkcjonuje wylacznie wtedy, gdy w systemie jest obecny tylko jeden interfejs sieciowy.
Nie zmieniałem konfiguracji sprzętowej. System się zaktualizował i wszystko się pocięło...
W komputerze, na którym chcę włączyć udostępnianie jest neostrada ręcznie skonfigorowana (bez badziewnych aplikacji typu neostrada TP) oraz karta sieciowa, połączona z drugim kompem.
No i z okienka zniknęły opcje udostępniania...
elemid, czy Ty masz jakiekolwiek inne polaczenie oprocz neostrady ? Jakas sieciowke ? Wi–fi ? Takie okienko funkcjonuje wylacznie wtedy, gdy w systemie jest obecny tylko jeden interfejs sieciowy.
Dla ułatwienia wklejam kilka okienek, które pojawiłty się zamiast tego wcześniejszego, którym dotychczas udostępniałem połączenie... I nie wiem co z tym zrobić.
ford_mondeo:Nie wiem o co dokładnie ci chodzi ale zobacz moźe to ci pomoźe
Chodzi o to, źe zniknęła mi zakłądka, którą pokazuje obrazek króry widać w pierwszym poście w załączniku.
A bez tej zakładki nie da się (wg mnie) włączyć udostępniania połączenia.
Kurcze, niby banalne, a nikt nie potrafi mi pomóc.
Nie uźywam aplikacji Neostrada TP, uwaźam, źe to badziewie.
EL NINO:elemid, sprawdz czy po wylaczeniu pracujacej neostrady pojawi sie okienko z mozliwoscia zaznaczenia udostepnienia.
Nie ma takiego okienka :(
Moze w koncu Ty zaczniesz "doczytywac" posty na ktore odpowiadasz ? O ile sie nie myle, to istnieje pewna subtelna roznica miedzy "udostepnianiem internetu" a sugerowanym przez Ciebie "udostepnianiem katalogu" ? Chyba ze udostepniajac Moje dokumenty udostepnia sie jednoczesnie neta ? Ktora to poprawka wprowadzila takie novum ? :Pford_mondeo:a zrobisz to tak:PPM na np. katalog do udostępnienia(moje dokumenty)–właściwości – udostępnianie. I resztę doczytaj
elemid, sprawdz czy po wylaczeniu pracujacej neostrady pojawi sie okienko z mozliwoscia zaznaczenia udostepnienia.
Nie wiem o co dokładnie ci chodzi ale zobacz moźe to ci pomoźe
Udostępnianie połączenia internetowego w przypadku NEO + wygląda w zasadzie tak samo jak w przypadku udostępniania zwykłego połączenia.
Sposób 1
Problemem jednak jest to, źe po wykonaniu pierwszego połączenia z siecią, znika nam ikonka połączenia z listy dostępnych połączeń, co blokuje nam dostęp do właściwości tego połączenia.
Dlatego udostępnianie, powinniśmy włączyć przed wykonaniem pierwszego połączenia z internetem.
Jeśli jednak juź je wykonaliśmy, naleźy w aplikacji Neostrada usunąć stary profil i załoźyć nowy nie łącząc się z internetem. Teraz wystarczy przejść do Panel sterowania > Opcje internetowe – zakładka połączenia – ustawienia połączenia internetowego – właściwości – zakładka udostępnianie ( lub Połączenia sieciowe i telefoniczne – właściwości – zakładka udostępnianie), i we właściwościach właśnie utworzonego w Neostradzie połączenia ustawić udostępnianie, tak jak to opisano wcześniej w konfiguracji serwera.
Teraz juź moźna łączyć się z internetem, uźywając utworzonego wcześniej profilu. Co prawda ikonka połączenia nam zniknie, jednak ustawienia pozostaną aktualne.
Sposób 2
Nie instalujemy aplikacji Neostrada. Jeźeli jednak juź to zrobiliśmy, naleźy ją odinstalować razem ze wszystkimi jej protokołami w Panelu sterowania.
Ściągamy sterownik RASPPPOE PPP over Ethernet Protocol (154 kB) i instalujemy zgodnie z dołączoną do niego instrukcją.
Teraz ikonka połączenia nie zniknie i do woli moźemy sobie zmieniać ustawienia połączenia wraz z udostępnianiem.
Udostępnianie połączenia internetowego w przypadku NEO + wygląda w zasadzie tak samo jak w przypadku udostępniania zwykłego połączenia.
Sposób 1
Problemem jednak jest to, źe po wykonaniu pierwszego połączenia z siecią, znika nam ikonka połączenia z listy dostępnych połączeń, co blokuje nam dostęp do właściwości tego połączenia.
Dlatego udostępnianie, powinniśmy włączyć przed wykonaniem pierwszego połączenia z internetem.
Jeśli jednak juź je wykonaliśmy, naleźy w aplikacji Neostrada usunąć stary profil i załoźyć nowy nie łącząc się z internetem. Teraz wystarczy przejść do Panel sterowania > Opcje internetowe – zakładka połączenia – ustawienia połączenia internetowego – właściwości – zakładka udostępnianie ( lub Połączenia sieciowe i telefoniczne – właściwości – zakładka udostępnianie), i we właściwościach właśnie utworzonego w Neostradzie połączenia ustawić udostępnianie, tak jak to opisano wcześniej w konfiguracji serwera.
Teraz juź moźna łączyć się z internetem, uźywając utworzonego wcześniej profilu. Co prawda ikonka połączenia nam zniknie, jednak ustawienia pozostaną aktualne.
Sposób 2
Nie instalujemy aplikacji Neostrada. Jeźeli jednak juź to zrobiliśmy, naleźy ją odinstalować razem ze wszystkimi jej protokołami w Panelu sterowania.
Ściągamy sterownik RASPPPOE PPP over Ethernet Protocol (154 kB) i instalujemy zgodnie z dołączoną do niego instrukcją.
Teraz ikonka połączenia nie zniknie i do woli moźemy sobie zmieniać ustawienia połączenia wraz z udostępnianiem.
Strona 1 / 1