Udostepnianie neta
Cze!
mam takie pytanie: jestem w sieci i mamy internet droga radiową. wszyscy mają IP i DNSy dynamiczne, nic sie nie ustawia zeby net działał. czy jest mozliwosc abym udostepnił neta komuś kto tez jest w tym samym lanie, ale nie mam dostepu do neta. Mam Xp pro, kumpel to samo.
Pozdrosy
mam takie pytanie: jestem w sieci i mamy internet droga radiową. wszyscy mają IP i DNSy dynamiczne, nic sie nie ustawia zeby net działał. czy jest mozliwosc abym udostepnił neta komuś kto tez jest w tym samym lanie, ale nie mam dostepu do neta. Mam Xp pro, kumpel to samo.
Pozdrosy
Odpowiedzi: 20
fije to moze zdradzisz jak?
szczerze mówiac, całkiem prosto, tylko trzeba wiedziec jak;)
No jedna wystarczy ale jest trudniej :)
Wystarczy jedna, troche wiedzy i zero dobrej woli:)
Wystarcza 2 karty sieciowe troche dobrej woli i odpowiedni soft ;)
Dzieki bardzo za wypowiedzi. A czy ktos wie gdzie ten nr MAC ewentualnie zmienic??
Zasadniczo jesli w jednej sieci opartej na switch–ach pojawia sie dwa takie same adresy MAC to sie zacznie "kaszanienie" bo switche rozprowadzaja pakiety na podstawie adresow MAC wlasnie.
Myśle źe administrator zorietuje sie w ciągu kilku dni. Pomysł z routingiem jest lepszy aczkolwiek jesli TTl jest przestawiony to tez nici z tej opcji.
Pozdrawiam
Myśle źe administrator zorietuje sie w ciągu kilku dni. Pomysł z routingiem jest lepszy aczkolwiek jesli TTl jest przestawiony to tez nici z tej opcji.
Pozdrawiam
Co bedzie ? Bedzie mial neta jesli admin nie zastosowal innych ograniczen :D . Ale jesli myslisz ze i Ty i kolega mozecie miec taki sam numer MAC w dwoch komputerach to sie mylisz. Albo jeden albo drugi.
A jak to zrobic ? Chcesz to szukaj w sieci – zmiana w rejestrze.
A jak to zrobic ? Chcesz to szukaj w sieci – zmiana w rejestrze.
a co bedzie jesli on zmieni numer kary na moj, albo kogos innego co ma neta? I jak to ewentualnie zrobic?
Wszystko sie da zmienic, nawet numer MAC. Ale to nie jest tak, ze taki a taki numer jest blokowany i zmiana na kady dowolny przyniesie skutek. Jest odwrotnie – taki a taki numer ma dostep do neta. Czyli Twoja karta z numerem jak wyzej ma dostep a karta kolegi nie dostanie dostepu.
czyli na jakiej zasadze jestem odłaczany od neta?? rozumiem ze na podstawie tego numeru karty? a da sie go jakos zmienic zeby zeby np nie był zablokowany i miec dostep do neta?
To jest to co podales wyzej:
Tak w skrocie to unikalny numer przypisany na stale do Twojej karty sieciowej – cos jak nr rejestracyjny samochodu. Po tym numerze serwer DHCP poznaje ze to Twoj komp sie z nim laczy i prosi o przyznanie wszystkich ustawien.Adres fizyczny. . . . . . . . . . : 00–30–4F–17–25–E8
a co to jest ten nr MAC??
No to czarno to widze. Mozecie sprobowac recznie wpisac takie same ustawienia jak u Ciebie (brama, DNS) i troche inna koncowke IP – ostatni segment. Jesli jednak Ty dostajesz numer IP na podstawie nr MAC, to nic z tego. Mozecie rowniez sprobowac uruchomic u Ciebie na kompie routing wpisujac w rejestrze w kluczu
HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMCurrentControlSetServicesTcpipParameters
we wpisie
Value Name: IPEnableRouter
wartosc 1
No i ustawic u kolegi brame, DNS jako Twoj IP.
Nie sadze zeby pomoglo, ale sprobowac mozna. Wiecej nic mi w tej chwili nie przychodzi do glowy.
HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMCurrentControlSetServicesTcpipParameters
we wpisie
Value Name: IPEnableRouter
wartosc 1
No i ustawic u kolegi brame, DNS jako Twoj IP.
Nie sadze zeby pomoglo, ale sprobowac mozna. Wiecej nic mi w tej chwili nie przychodzi do glowy.
jest w tej sieci, tylko nie ma neta, a np w lan chaci jest normalnie i w otoczeniu sieciowym
A ten koles jest rowniez podlaczony do tej sieci czy tylko do Ciebie – do Twojego kompa ?
jestem w lanie z 9 osobami w 2 blokach, jestesmy ze soba połaczeni 2 ma switchami i nastepnie od jednego switcha jest podpiety kabel do jakiegos pudełeczka, a to pudełeczko łaczy sie z antena satelitarna, a dalej to nie wiem jak to jest połaczone
Konfiguracja IP systemu Windows
Nazwa hosta . . . . . . . . . . . : kam
Sufiks podstawowej domeny DNS . . . . . . :
Typ węzła . . . . . . . . . . . . : Nieznany
Routing IP włączony . . . . . . . : Nie
Serwer WINS Proxy włączony. . . . : Nie
Karta Ethernet Połączenie lokalne:
Sufiks DNS konkretnego połączenia :
Opis . . . . . . . . . . . . . . : Karta Realtek RTL8139 Family PCI Fas
t Ethernet NIC
Adres fizyczny. . . . . . . . . . : 00–30–4F–17–25–E8
DHCP włączone . . . . . . . . . . : Tak
Autokonfiguracja włączona . . . . : Tak
Adres IP. . . . . . . . . . . . . : 192.168.9.20
Maska podsieci. . . . . . . . . . : 255.255.255.0
Brama domyślna. . . . . . . . . . : 192.168.9.1
Serwer DHCP . . . . . . . . . . . : 192.168.9.3
Serwery DNS . . . . . . . . . . . : 192.168.1.1
Konfiguracja IP systemu Windows
Nazwa hosta . . . . . . . . . . . : kam
Sufiks podstawowej domeny DNS . . . . . . :
Typ węzła . . . . . . . . . . . . : Nieznany
Routing IP włączony . . . . . . . : Nie
Serwer WINS Proxy włączony. . . . : Nie
Karta Ethernet Połączenie lokalne:
Sufiks DNS konkretnego połączenia :
Opis . . . . . . . . . . . . . . : Karta Realtek RTL8139 Family PCI Fas
t Ethernet NIC
Adres fizyczny. . . . . . . . . . : 00–30–4F–17–25–E8
DHCP włączone . . . . . . . . . . : Tak
Autokonfiguracja włączona . . . . : Tak
Adres IP. . . . . . . . . . . . . : 192.168.9.20
Maska podsieci. . . . . . . . . . : 255.255.255.0
Brama domyślna. . . . . . . . . . : 192.168.9.1
Serwer DHCP . . . . . . . . . . . : 192.168.9.3
Serwery DNS . . . . . . . . . . . : 192.168.1.1
Pierwsza sprawa to to, ze masz na 100% i numery IP i DNS i brame i serwer DHCP. Po prostu w wierszu polecen wpisz ipconfig /all i bedziesz znal swoje ustawienia – podaj je.
Ponadto napisz prosto jak zbudowana jest ta siec w ktorej jestescie. Ty jestes podpiety do jakiegos serwera, ale jak podpiety jest w stosunku do Twojego kompa kolega ? Czy rowniez ma polaczenie z Toba przez ten serwer i tylko nie ma wyjscia do netu, czy spiety jest w mala siec tylko z Toba ? Postaraj sie a bedziemy troche madrzejsi w tych wyjasnieniach i moze cos sie da zrobic.
Ponadto napisz prosto jak zbudowana jest ta siec w ktorej jestescie. Ty jestes podpiety do jakiegos serwera, ale jak podpiety jest w stosunku do Twojego kompa kolega ? Czy rowniez ma polaczenie z Toba przez ten serwer i tylko nie ma wyjscia do netu, czy spiety jest w mala siec tylko z Toba ? Postaraj sie a bedziemy troche madrzejsi w tych wyjasnieniach i moze cos sie da zrobic.
nie ma zadnych ustwien,IP i DNSow. Wszystko musi byc ustawione na domyslne zeby net dzialal. A moj kumpel ma takie jakie sobie wpisze, czyli teraz ma np 192.168.0.4
255.255.255.0
255.255.255.0
Teraz juz za bardzo nie kontaktuje, ale wydaje mi sie ze daloby sie to zrobic. Jakie ustawienia masz Ty a jakie kumpel ? IP i tak dalej.
Strona 1 / 1