Udostępnianie Neo nietypowy problem

Witam,

Problem jest jak następuje:

2 komputery podłączone w siec przez Router. Na pierwszym komputerze (serwer) jest Neo podpięta do karty sieciowej (komputer posiada 2 karty sieciowe rzecz jasna). Za cholerę nie mogę udostępnić połączenia na drugi komputer. Zrobiłem wszystko co było napisane w artykule: http://forum.infojama.pl/viewtopic.php?t=12707 , nawet instalowałem programy typu Sygate, Winroute etc. i tylko przy Sygate w pewnym momencie IE zaczął czekać na odpowiedź z witryny którą to niby znalazł ale się nie doczekał. Ping idzie ok, sieć działa bez zarzutu. DNS`y zmieniałem juź chyba na wszystkie moźliwe. Całość działa pod kontrolą Windows 2000.

Czy ktoś ma jakieś pomysły co to moźe być?

Z góry dziękuję za pomoc

Odpowiedzi: 5

ja bym stawial na tryb pracy routera. sprawdz czy oby na pewno nie ma mozliwosci pracy jako bridge i czy ten tryb nie jest zalaczony.
Szymon Grabiński
Dodano
07.09.2004 17:21:00
Router był juź obecny przed moim "przybyciem" więc nie moge tak po prostu go wyrzucić. Jest to mała firma więc będe musiał pogadać z szefem na ten temat. Ale dzięki za sugestię bo przyznam źe juź zdziczałem.

Natomiast konfiguracja jest prosta jak but bo nie ma w niej źadnych udziwnień router jest skonfigurownay prawidłowo, przynajmniej sdi chodziło bezproblemowo.
rosomak
Dodano
05.09.2004 22:47:35
Chlopie, po co Ci ten router ? Wywal go z tej sieci lub odpowiednio skonfiguruj. Skoro komputery na kartach maja 192.168.0.1 i xxx.xxx.xxx.2 to co za ustawienia ma ten router ?
I nie pisz ze u Ciebie jest to jedna z najprostszych konfiguracji, bo niepotrzebnie rzucasz sobie klody pod nogi.
EL NINO
Dodano
05.09.2004 18:04:09
Router pełni rolę zwykłego Huba. Połączenie wygląda jak następuje:

1 komputer – serwer łączy się z internetem za pomocą neo przez 1 kartę sieciową. 2 karta sieciowa jest podpięta do routera.

2 komputer jest wyposaźony w 1 kartę sieciową i jewst podłączony do routera.

Teraz 1 komputer udospepnia internet i ma za zadanie puscic go dalej na sieć tak niestety się nie dzieje.

Myślę źe nie ma potrzeby graficznej interpretacji połaczeń gdyz jest to jedna z najprostszych konfiguracji.

Ustawienia standardowe tak jak w cytowanym artylule czyli ip 192.168.0.1 i maska 255.255.255.0 na pierwszym komie (2 ga karta sieciowa)i dalej 2 komputer ip 192.168.0.2, maska 255.255.255.0 bramka 192.168.0.1 dns ten sam. Udostepnianie na 1 karcie 1 koma włączone. Ping działa, sieć równiez.

W razie dodatkowych pytań proszę o kontakt
rosomak
Dodano
05.09.2004 01:52:01
Mozesz napisac/wyjasnic co w tym "zestawieniu" robi router ? Jak to wszystko jest podlaczone ? Jakie ustawienia ?

Moze jakis rysunek dla ulatwienia pokazesz ?
EL NINO
Dodano
04.09.2004 18:02:27
rosomak
Dodano:
04.09.2004 17:38:55
Komentarzy:
5
Strona 1 / 1