Udostepnianie na hasło !!!!!!!!!!!!!!!

Wchodzę przez Moje miejsca sieciowe do tego zasobu i wyskakuje mi haslo:"\Uźytkownik\zasób nie jest dostepny. Moźesz nie mieć uprawnien do uzywania tego zasobu sieciowego. Skontaktuj sie z admistratorem tego serwera, aby uzyskać uprawnienia dostepu.

Odmowa dostepu."
Do innych zasobów (udostepnionych normalnie nie na hasło ) mam dostep pozostali tez zreszta.
Uźytkowników tworzyłem poprzez narzędzia admistracyjne/zarządzanie komputerem/uźytkownicy i grupy lokalne .
Proste udostepnianie wyłączyłem niby jak inaczej przypisałbym uprawnienia?? i nie jest to partycja NTFS (czy to jest potrzebne bo czytałem gdzies źe powinno działac bez tego)
Sorki za długie posty

Odpowiedzi: 20

olek – jak widze masz problem z prosciutka rzecza jaka jest udostepnianie zasobow w XPku. Jak wiec chcesz sobie poradzic z innymi programami ?
Kiedys testowo dalem osmiolatkowi wydrukowany na kartce papieru ten "przepis" na udostepnianie. Siadl do komputera i po pieciu minutach zapytal: i co w tym bylo trudnego ?

Nie uzywam zadnego dodatkowego softu skoro sam system ma prawie wszystko. Jesli chce pokroic chleb, to mam isc do sklepu po pile lancuchowa ?
EL NINO
Dodano
11.07.2003 15:51:53
Takto chcialbym postawic server FTP. Napisz mi dokladnie jak to zrobic i jak nim zarzadzac.
olek150
Dodano
11.07.2003 15:22:54
Takto chcialbym postawic server FTP. Napisz mi dokladnie jak to zrobic i jak nim zarzadzac.
olek150
Dodano
11.07.2003 15:22:54
A nie ma jakis programow, w korych haslo by sie nadawalo jak w windows98?
olek150
Dodano
11.07.2003 14:54:45
No to widze, ze nie czytales.

Nazwa konta ktore zakladasz u siebie to nie nazwa kompa kolegi. To nazwa usera z ktora on loguje sie do komputera a haslo do tego konta jest haslem z ktorym sie loguje.
I to wszystko tam pisalo.
EL NINO
Dodano
10.07.2003 23:15:30
Robie to i to samo. Wyskakuje mi ze brak dostepu. Nazwe uzytkwnika mam podaj bylko co czy nazwe komputera kolegi?
olek150
Dodano
10.07.2003 17:07:37
Przestudiuj dokladnie ten topic:
http://forum.infojama.pl/viewtopic.php?p=53572

Rychu mial podobny problem.
EL NINO
Dodano
10.07.2003 16:23:46
Przestudiuj dokladnie ten topic:
http://forum.infojama.pl/viewtopic.php?p=53572

Rychu mial podobny problem.
EL NINO
Dodano
10.07.2003 16:23:46
Prosze napisz mi dokladnie jak sie udostepnia na haslo. Bo jak robie wdlu twojej instrukcij to mi wyskakuje ze plik czy folder jest niedostepny
olek150
Dodano
10.07.2003 15:21:50
BROOK:
Czy nazwa musi byc koniecznie taka sama jak u kolegi na kompie
No przeciez juz pisalem – najlepiej gdy nazwa jest taka z jaka loguje sie kolega. I logujac sie do kompa musimy podawac haslo. W XP haslo na konto, a w W98 haslo przy logowaniu do M$ Network. Nie ma wtedy problemow.
BROOK:
Czy tam jest taka opcja ?? To jest dokładnie "konto jest wyłącznone"sprawdzałem dwa razy.
No moze jest tak jak piszesz, ja pisalem z glowy a nie pamietam wszystkiego co do slowa. Wynika z tego tak czy inaczej, ze po zaznaczeniu/odznaczeniu konto ma byc zalaczone :wink: .
BROOK:
podejrzewam źe problem lezy gdzie indziej niestety nie wiem gdzie moźe dlatego źe to nie jest windows z "licencją"
To nie ma znaczenia czy masz licencje, czy tez nie. Jesli dokladnie przestrzega sie opisanych regul, to nie ma sily, zeby nie zadzialalo.
BROOK:
czy ja jako uzytkownik na prawach admistratora powinienem mieć do tego zasobu dostep poprzez Moje miejsca sieciowe??
Przegladajac otoczenie sieciowe u siebie na kompie ? No jasne, ze powinienes miec dostep.
BROOK:
nie wiem jak sie robi cytaty he he .
To to jest juz najmniejszy problem. Przy poscie ktory czytasz jest przycisk "Cytuj". Mozesz tak i mozesz posluzyc sie przyciskiem QUOTE przy pisaniu posta. Wciskasz go i pojawia sie w nawiasie prostokatnym. Za napisem wstawiasz (jesli chcesz kogos zacytowac z nicka): ="Nick". Po wstawieniu tekstu klikasz ponownie QUOTE i to wszystko. To drugie musi miec znak "/" przed quote.
EL NINO
Dodano
18.12.2002 00:56:42
Cześć to znowu ja niestety to nadal nie dziala.

Czy nazwa musi byc koniecznie taka sama jak u kolegi na kompie

"Podajemy nazwe tworzonego Uzytkownika – nazwa musi byc taka sama jaka podaje kolega podczas logowania do sieci M$ Network. "

"zaznaczamy "konto jest wlaczone"
Czy tam jest taka opcja ?? To jest dokładnie "konto jest wyłącznone"sprawdzałem dwa razy.
Dzieki za tak wyczerpujacy opis sprawy i poswięcony czas ,ale podejrzewam źe problem lezy gdzie indziej niestety nie wiem gdzie moźe dlatego źe to nie jest windows z "licencją" i jeszcze jedno czy ja jako uzytkownik na prawach admistratora powinienem mieć do tego zasobu dostep poprzez Moje miejsca sieciowe??
PS. nie wiem jak sie robi cytaty he he .
BROOK
Dodano
17.12.2002 00:31:26
dszyszko:
1. nazwe ustawilem jak nazwe kompa bo innego nie ma
Przeciez juz powyzej napisalem, ze konto musi byc zalozone dla tamtego uzytkownika a nie dla komputera. Nazwa tamtego uzytkownika musi byc inna od nazwy jego komputera.
dszyszko:
Z tym ze druga osoba w sieci miala ustawione "Logowanie Windows" i nie podaje zadnego hasla przy starcie kompa i ma Win Me.
Pewnie dostaje sie na koncie "goscia". Wykasowales "Wszyscy" z Uprawnien w udostepnianiu ?
dszyszko:
Ja w domu uzywam konta z zona i nie chcem posiadac odrebnych kont, a tylko jedno. I chodzi mi o to zebym nie musial potwierdzac tego okna logowania
Rozumiem, ze posiadasz jakies konto o uprawnieniach admina ? No i logujesz sie do komputera chyba bez hasla wciskajac tylko ENTER ?
EL NINO
Dodano
15.12.2002 23:48:45
dszyszko:
1. nazwe ustawilem jak nazwe kompa bo innego nie ma
Przeciez juz powyzej napisalem, ze konto musi byc zalozone dla tamtego uzytkownika a nie dla komputera. Nazwa tamtego uzytkownika musi byc inna od nazwy jego komputera.
dszyszko:
Z tym ze druga osoba w sieci miala ustawione "Logowanie Windows" i nie podaje zadnego hasla przy starcie kompa i ma Win Me.
Pewnie dostaje sie na koncie "goscia". Wykasowales "Wszyscy" z Uprawnien w udostepnianiu ?
dszyszko:
Ja w domu uzywam konta z zona i nie chcem posiadac odrebnych kont, a tylko jedno. I chodzi mi o to zebym nie musial potwierdzac tego okna logowania
Rozumiem, ze posiadasz jakies konto o uprawnieniach admina ? No i logujesz sie do komputera chyba bez hasla wciskajac tylko ENTER ?
EL NINO
Dodano
15.12.2002 23:48:45
Witam.
Jeszcze raz ja. Poustawialem wszystko tak jak nalezy:
Utworzylem nowe konto dla niego:
1. nazwe ustawilem jak nazwe kompa bo innego nie ma, 2. utworzylem dla niego haslo
3. dopisalem go do listy Odmowy logowania lokalnego
4. w logowaniu wsadowym jest wpisane Goscie
i jednak uzytkownik nie moze wejsc do folderu ktory byl tylko udostepniony tylko dla niego:

//Uzytkownik nie dostępny
Brak dostępu

Moze ktos mi pomoze, bo juz nie mam pojecia co zrobic, a jest mi to potrzebne
Z gory dzieki.
dszyszko
Dodano
15.12.2002 16:05:54
Witam.
Dzieki za odpowiedz, mam nadzieje ze wreszcie bedzie to dzialac.
Choc odnosnie pkt.3 to nie do konca dziala, tzn. wrzucilem konto Goscia do Odmowy logowania lokalnego, i nie pojawia sie on w oknie logowania, ale i tak wyskakuje to okno. Ja w domu uzywam konta z zona i nie chcem posiadac odrebnych kont, a tylko jedno. I chodzi mi o to zebym nie musial potwierdzac tego okna logowania, moze wiesz jak to zrobic?
dszyszko
Dodano
15.12.2002 12:40:10
dszyszko:
1. Czy dla kazdego uzytkownika musze tworzyc konto? Jesli mam kilkunastu uzytkownikow to troche to zajmuje czasu?
2. Jezeli inny user ma kompa z 98, czy Me moze wejsc na mojego kompa, ale gdy loguje sie jako: Logowanie Windows?
3. Czy mozna zrobic cos, ze gdy juz mam utworzone konta, mozna zrobic cos, aby przy uruchamianiu kompa nie bylo okna logowania, gdzie sa: Ja + Gość? Tak zeby od razu komp uruchamial sie na moje konto?

Ad 1. Jesli chcesz aby kazdy kolega z sieci LAN mial dostep do zasobow udostepnionych tylko dla niego, to musisz pozakladac kazdemu konto. Jesli natomiast chcialbys, aby do udostepnianego przez Ciebie zasobu wszyscy mieli dostep, to wystarczy:
– albo zalaczyc proste udostepnianie
– wylaczyc proste udostepnianie i zalaczyc konto "Gosc" (mozna mu zalozyc haslo)
Ad 2. W takim wypadku wyskakuje mu komunikat o podanie hasla IPC$.
Ad 3. Jesli wylaczysz konto Gosc, to go nie bedzie na ekranie logowania. Mozna tez to konto dodac do "odmowy logowania lokalnego". Jesli chodzi o automatyczne logowanie, to nie jest to bezpieczny sposob dla Ciebie. Przeciez z pewnoscia logujesz sie na zalozone dodatkowe konto o uprawnieniach Admina. Kazdy, kto uruchomi Twoj komputer, ma nieograniczone mozliwosci. Pelny dostep do wszystkiego. Mozna dodac wpisy w rejestrze, ktore automatycznie podadza login i haslo – tylko po co ?
EL NINO
Dodano
14.12.2002 23:50:03
dszyszko:
1. Czy dla kazdego uzytkownika musze tworzyc konto? Jesli mam kilkunastu uzytkownikow to troche to zajmuje czasu?
2. Jezeli inny user ma kompa z 98, czy Me moze wejsc na mojego kompa, ale gdy loguje sie jako: Logowanie Windows?
3. Czy mozna zrobic cos, ze gdy juz mam utworzone konta, mozna zrobic cos, aby przy uruchamianiu kompa nie bylo okna logowania, gdzie sa: Ja + Gość? Tak zeby od razu komp uruchamial sie na moje konto?

Ad 1. Jesli chcesz aby kazdy kolega z sieci LAN mial dostep do zasobow udostepnionych tylko dla niego, to musisz pozakladac kazdemu konto. Jesli natomiast chcialbys, aby do udostepnianego przez Ciebie zasobu wszyscy mieli dostep, to wystarczy:
– albo zalaczyc proste udostepnianie
– wylaczyc proste udostepnianie i zalaczyc konto "Gosc" (mozna mu zalozyc haslo)
Ad 2. W takim wypadku wyskakuje mu komunikat o podanie hasla IPC$.
Ad 3. Jesli wylaczysz konto Gosc, to go nie bedzie na ekranie logowania. Mozna tez to konto dodac do "odmowy logowania lokalnego". Jesli chodzi o automatyczne logowanie, to nie jest to bezpieczny sposob dla Ciebie. Przeciez z pewnoscia logujesz sie na zalozone dodatkowe konto o uprawnieniach Admina. Kazdy, kto uruchomi Twoj komputer, ma nieograniczone mozliwosci. Pelny dostep do wszystkiego. Mozna dodac wpisy w rejestrze, ktore automatycznie podadza login i haslo – tylko po co ?
EL NINO
Dodano
14.12.2002 23:50:03
Witam.
Mam pytanko, a raczej kilka:
Otoz probuje dojsc z tym udostepnianiem plikow i jakos mi nie wychodzi.
OK to chyba wszytko i mam nadzieje ze mi sie to wreszcie uda.
I z gory dzieki za odpowiedz
dszyszko
Dodano
14.12.2002 20:37:22
BROOK:
a/Czy jeźeli udostepniam jakis zasób na hasło to musi on być udostepniony tylko dla tego uźytkownika na hasło czy dla kogos jeszcze a moźe dla grupy z której jest ten uzytkownik.
Zasob udostepniasz tylko dla tego uzytkownika, ktory ma miec dostep. Jesli dostep maja miec powiedzmy 3 uzytkownicy, to dodajesz wszystkich 3, nadajac im prawa do odczytu czy tez zapisu. Usuwasz oczywiscie "Wszyscy".
BROOK:
czy powyzsze punkty trzeba zrealizowac obydwa czy tylko jeden z nich??
Obydwa, jesli chcesz miec porzadek. Ponizej napisze dlaczego.

Udostepnianie zasobow na haslo.
Co prawda jest to opisane dosc dokladnie, ale postaram sie prosciej. Powiedzmy, ze opisujemy sposob udostepnienia jakiegos zasobu dla kolegi z LANa.
Kolega musi miec ustawione na komputerze logowanie do sieci M$ Network. Jesli kolegow jest kilku, to oczywiscie zakladamy kilka kont.

1. Tworzymy konto Uzytkownika.
Panel Sterowania –> Narzedzia administracyjne –> Zarzadzanie komputerem –> Uzytkownicy i grupy lokalne –> Uzytkownicy
Z menu "Akcja" –> Nowy Uzytkownik.
Podajemy nazwe tworzonego Uzytkownika – nazwa musi byc taka sama jaka podaje kolega podczas logowania do sieci M$ Network. Nie jest to nazwa komputera kolegi – to nazwa uzytkownika. Haslo najlepiej podac rowniez takie, z jakim loguje sie kolega. Pozniej logujac sie do naszego zasobu nie musi nic wklepywac. No i nie ma obawy – jesli wywalimy go z uprawnien do zasobu, to majac konto z haslem i tak nigdzie nie wejdzie.
Po podaniu hasla dla tego konta odznaczamy "uzytkownik musi zmienic haslo przy nastepnym logowaniu", zaznaczamy "konto jest wlaczone", zaznaczamy "haslo nigdy nie wygasa" i "uzytkownik nie moze zmienic hasla".

2. Dodajemy stworzonego Uzytkownika do Grupy "Goscie".
Kazdego stworzonego Uzytkownika ustanawiamy czlonkiem grupy "Goscie". Jesli natomiast chcemy miec inna grupe – tworzymy ja w Panel Sterowania –> Narzedzia administracyjne –> Zarzadzanie komputerem –> Uzytkownicy i grupy lokalne –> Grupy –> menu Akcja –> Nowa Grupa
no i dodajemy stworzonych wczesniej uzytkownikow do niej. W tym ukladzie stworzeni Uzytkownicy nie moga znajdowac sie w grupie "Goscie".

3. Zmieniamy zasady zabezpieczen.
Panel sterowania –> Narzedzia administracyjne –> Zasady zabezpieczen lokalnych –> Zasady lokalne –> Opcje zabezpieczen –> Dostep sieciowy –> Udostepnianie i model zabezpieczen dla kont lokalnych – powinien byc Klasyczny (...jako samych siebie)
Panel sterowania –> Narzedzia administracyjne –> Zasady zabezpieczen lokalnych –> Zasady lokalne –> Przypisywanie praw uzytkownikow –> Odmowa logowania lokalnego – dodajemy stworzonego Uzytkownika/Uzytkownikow – nie grupe !!!
To po to, zebysmy na ekranie powitalnym nie mieli kilku/kilkunastu zalozonych kont.
Panel sterowania –> Narzedzia administracyjne –> Zasady zabezpieczen lokalnych –> Zasady lokalne –> Logowanie w trybie wsadowym – dodajemy grupe "Goscie", lub grupe, ktora utworzylismy.
Tutaj moga byc klopoty, poniewaz po kliknieciu "Dodaj" nie ma wyboru Grupy. Tak wiec: (ja nigdy nie wpisuje recznie) – po kliknieciu "dodaj" w nowym oknie u gory masz "Uzytkownicy i wbudowane zabezpieczenia cos tam" – klikasz "Typy obiektow" i w kolejnym oknie zaznaczasz "Goście" i zamykasz. Klik na "Zaawansowane" – w kolejnym oknie klik na "Znajdz teraz" i ponizej wybierasz znaleziona przez komputer grupe.

Jak przydzielac dostep do zasobu – po kliknieciu prawym klawiszem mychy na katalog, z menu wybieramy "Udostepnianie". W oknie ustawiamy jesli chcemy ilosc konekcji (ilu uzytkownikow moze jednoczesnie polaczyc sie do zasobu) – od 1 do 10. Nazwa zasobu nie moze byc dluzsza niz 8 znakow, jesli dostac sie ma ktos, kto uzywa w98. Nastepnie klikamy na "Uprawnienia" i usuwamy "Wszyscy", oraz dodajemy tego uzytkownika, ktory ma miec dostep do zasobu. Jesli jak wczesniej napisalem, dostep ma byc dla trzech, to dodajemy tutaj tych trzech uzytkownikow. Natomiast jesli mamy partycje NTFS, to w tym miejscu mozemy ustawic uprawnienia dla calej grupy (dodajac grupe a nie uzytkownikow) a same prawa do zapisu, odczytu, itp, ustawiamy w samych Zabezpieczeniach danego folderu.

No i to byloby juz prawie wszystko. To MUSI dzialac :wink: .
EL NINO
Dodano
14.12.2002 19:35:08
Zastosowalem sie do twoich rad i nic taj samo jak było chociaz jestem po format c: mam pare pytań:
a/Czy jeźeli udostepniam jakis zasób na hasło to musi on być udostepniony tylko dla tego uźytkownika na hasło czy dla kogos jeszcze a moźe dla grupy z której jest ten uzytkownik.

––odmowa logowania lokalnego – dodajemy tutaj wszystkich stworzonych wcześniej uźytkowników (nie moźna dodać grupy, bo nie działa, naleźy wszystkich wymienić),
––Logowanie w trybie wsadowym – dodajemy tutaj naszą grupę (Goście).
czy powyzsze punkty trzeba zrealizowac obydwa czy tylko jeden z nich??
Albo jeśli masz ochote to opisz ta sprawę od momentu stworzenia uźytkowników i dodania ich do grupy
Z gory dzieki za zainteresowanie .
BROOK
Dodano
14.12.2002 01:34:43
BROOK
Dodano:
10.12.2002 00:24:01
Komentarzy:
20
Strona 2 / 3