Udostepnianie na hasło !!!!!!!!!!!!!!!
Wchodzę przez Moje miejsca sieciowe do tego zasobu i wyskakuje mi haslo:"\Uźytkownik\zasób nie jest dostepny. Moźesz nie mieć uprawnien do uzywania tego zasobu sieciowego. Skontaktuj sie z admistratorem tego serwera, aby uzyskać uprawnienia dostepu.
Odmowa dostepu."
Do innych zasobów (udostepnionych normalnie nie na hasło ) mam dostep pozostali tez zreszta.
Uźytkowników tworzyłem poprzez narzędzia admistracyjne/zarządzanie komputerem/uźytkownicy i grupy lokalne .
Proste udostepnianie wyłączyłem niby jak inaczej przypisałbym uprawnienia?? i nie jest to partycja NTFS (czy to jest potrzebne bo czytałem gdzies źe powinno działac bez tego)
Sorki za długie posty
Odmowa dostepu."
Do innych zasobów (udostepnionych normalnie nie na hasło ) mam dostep pozostali tez zreszta.
Uźytkowników tworzyłem poprzez narzędzia admistracyjne/zarządzanie komputerem/uźytkownicy i grupy lokalne .
Proste udostepnianie wyłączyłem niby jak inaczej przypisałbym uprawnienia?? i nie jest to partycja NTFS (czy to jest potrzebne bo czytałem gdzies źe powinno działac bez tego)
Sorki za długie posty
Odpowiedzi: 20
Przeczytaj chlopie powoli caly ten temat i nie rob sobie jaj piszac ze nie mozesz znalec.
Witam :D
Tyle jest na temat udostepniania plikow lecz ja nie moge znalec tego co mnie interesuje...(moze to za proste :lol: )a mianowicie udostepnienia w sieci plikow na haslo (dla wszystkich,znajacych moje haslo) jak to zrobic najprosciej krok po kroku. jezeli juz byl poruszany ten temat to prosze o skrot...
Tyle jest na temat udostepniania plikow lecz ja nie moge znalec tego co mnie interesuje...(moze to za proste :lol: )a mianowicie udostepnienia w sieci plikow na haslo (dla wszystkich,znajacych moje haslo) jak to zrobic najprosciej krok po kroku. jezeli juz byl poruszany ten temat to prosze o skrot...
Drogi kolego cenię Cię za wielką wiedzę ale weź pod
uwagę źe są tacy jak ja (mało błyskotliwi).
Jeszcze raz.
Dwa kompy ,Win XP,dwie karty sieciowe i kabel.
Po załączeniu obu komp.B automatycznie ma dostęp do internetu,drukarki,oraz udostępnionych dysków przez komp.A (komp.A ma stały dostęp do netu NET24)
Nie tworzyłem źądnych kont,po prostu uźyłem kreatora
połączeń sieciowych (najpierw na kompie z dostępem do netu)Utworzyłem dysk który uruchomiłem na komp.B
Dlaczego ??????? Komp.B ma dostęp do A.
A komp.A nie ma dostępu do B.Proszę o instrukcje dla
z góry wdzięcznego Marianera.
uwagę źe są tacy jak ja (mało błyskotliwi).
Jeszcze raz.
Dwa kompy ,Win XP,dwie karty sieciowe i kabel.
Po załączeniu obu komp.B automatycznie ma dostęp do internetu,drukarki,oraz udostępnionych dysków przez komp.A (komp.A ma stały dostęp do netu NET24)
Nie tworzyłem źądnych kont,po prostu uźyłem kreatora
połączeń sieciowych (najpierw na kompie z dostępem do netu)Utworzyłem dysk który uruchomiłem na komp.B
Dlaczego ??????? Komp.B ma dostęp do A.
A komp.A nie ma dostępu do B.Proszę o instrukcje dla
z góry wdzięcznego Marianera.
Dzięki problem rozwiązany :D
pewnie chodzi o udostepnienie dysku c, ktory domyslnie jest udostepniony ze znakiem $ czyli dla administratorow.
w takim przypadku nalezy w tym samym oknie kliknac na nowy udzial i zmienic nazwe udzialu np. dysk c.
w takim przypadku nalezy w tym samym oknie kliknac na nowy udzial i zmienic nazwe udzialu np. dysk c.
Witam
Jestem nowy na forum i mam taki problem przy udostępnianiu kiedy dochodze do momentu gdy w oknie udostępniania wybieram "Uprawnienia" to wyskakuje mi taki komunikat "Udostępniono w celach administracyjnych. Nie moźna ustawić uprawnień.". Wie moźe ktoś czemu nie moge ich ustawić ? Proszę o pomoc .
Jestem nowy na forum i mam taki problem przy udostępnianiu kiedy dochodze do momentu gdy w oknie udostępniania wybieram "Uprawnienia" to wyskakuje mi taki komunikat "Udostępniono w celach administracyjnych. Nie moźna ustawić uprawnień.". Wie moźe ktoś czemu nie moge ich ustawić ? Proszę o pomoc .
generalnie to takie okienko pojawi sie jak zalozysz konto o innej nazwie niz konto, z ktorego chce sie zalogowac dany uzytkownik.
jak to zrobic napisal juz el nino. i tak podziwiam go za cierpliwosc :)
jak to zrobic napisal juz el nino. i tak podziwiam go za cierpliwosc :)
Dzięki wielkie za wszystkie odpowiedzi, myślę źe temat został tutaj szczegółowo omówiony, i ze swojej strony uwaźam go za zamknięty ...
Pozdrawiam :D
Pozdrawiam :D
Udostepniasz ten katalog dla Goscia.majkelp:ale chodzi o to, źeby do mojego kompa wszyscy uźytkownicy z sieci mieli dostęp, ale tylko do jednego katalogu
Zapomnij o okienku.majkelp:następniej jak klikną na inny (przydzielony określonemu uźytkownikowi) to chciałbym aby wyskoczyło okienko logowania
Jesli wszystkie komputery to XP, klikasz prawym klawiszem myszy na folderze ktory chcesz udostepnic (czyli normalna procedura), Udostepnianie, naciskasz przycisk Uprawnienia i w okienku ktore sie pojawi Dodajesz uzytkownika ktoremu zalozyles konto usuwajac reszte. Oczywiscie mozesz modyfikowac uprawnienia dla niego (zapis, odczyt, itd).
Nastepnie na drugim komputrze (tym z ktorego ktos chce miec dostep) otwierasz Moje miejsca sieciowe, z Narzedzia –> Mapuj dysk sieciowy, wpisujesz sciezke do udostepnionego folderu i naciskasz na "Polacz uzywajac innej nazwy uzytkownika".
Jaki problem zmienic system ? I Ty zadowolony bedziesz i My pozbedziemy sie pytan.majkelp:w sumie to sam juź nie wiem czy wogóle coś takiego jest moźliwe jak ja oczekuje... przecieź to jest tylko M$ Windows, więc cudów spodziewać się nie moźna :( )
ale chodzi o to, źeby do mojego kompa wszyscy uźytkownicy z sieci mieli dostęp, ale tylko do jednego katalogu, następniej jak klikną na inny (przydzielony określonemu uźytkownikowi) to chciałbym aby wyskoczyło okienko logowania
( w sumie to sam juź nie wiem czy wogóle coś takiego jest moźliwe jak ja oczekuje... przecieź to jest tylko M$ Windows, więc cudów spodziewać się nie moźna :( )
dzięki za dotychczasowe odpowiedzi...
( w sumie to sam juź nie wiem czy wogóle coś takiego jest moźliwe jak ja oczekuje... przecieź to jest tylko M$ Windows, więc cudów spodziewać się nie moźna :( )
dzięki za dotychczasowe odpowiedzi...
Zrób tak ppm na kompa zarządzaj wejdz w uźytkowników i na konto gość kliknij i ustaw hasło wpisz hasło... i kto bedzie z sieci chciał wejśc na twojego kompa to bedzie musiał wpisać hasło i tyle........ :)
mało precyzyjnie chyba się wyraziłem .... albo opacznie zrozumiałem co tutaj pisze .....
otóź załóźmy źe w sieci są 3 komputery A B C
komputer B udostępnia katalog 1 dla A i katalog 2 dla B.
na komputerze B załoźone jest konto gościa A z hasłem "aa", oraz konto C z hasłem "cc"
Administrator kompa B nie wie jak loguje się do komputera uźytkownik komputera A oraz C( nie zna loginu i hasła koputera A i C), a mimo to chce aby uźytkownik A przy wchodzeniu w udostępniony dla niego zasób podał w okienku logowania nazwę uźytkownika "A" oraz hasło "aa"
jednakźe uźytkownik A moźe wejść na konto uźytkownika C po podaniu odpowiedniego loginu i hasła, np. C i hasło "cc".
generalnie chodzi mo o pokazanie sie tego okienka ( nie ma ono nic wspólnego jak narazie za moją siecią)
otóź załóźmy źe w sieci są 3 komputery A B C
komputer B udostępnia katalog 1 dla A i katalog 2 dla B.
na komputerze B załoźone jest konto gościa A z hasłem "aa", oraz konto C z hasłem "cc"
Administrator kompa B nie wie jak loguje się do komputera uźytkownik komputera A oraz C( nie zna loginu i hasła koputera A i C), a mimo to chce aby uźytkownik A przy wchodzeniu w udostępniony dla niego zasób podał w okienku logowania nazwę uźytkownika "A" oraz hasło "aa"
jednakźe uźytkownik A moźe wejść na konto uźytkownika C po podaniu odpowiedniego loginu i hasła, np. C i hasło "cc".
generalnie chodzi mo o pokazanie sie tego okienka ( nie ma ono nic wspólnego jak narazie za moją siecią)
Czym sie rozni ten Twoj "pomysl" od tego co napisano ? Bo IMO niczym, skoro w tej chwili logujac sie do komputera z loginem Xxxxx i haslem Yyyyy mam dostep do folderow na drugim kompie udostepnionych dla uzytkownika Xxxxx z haslem Yyyyy a w Twoim "pomysle" mialbym tego Xxxxx z haslem Yyyyy wpisywac w momencie klikniecia na udostepniony folder.
Idac po kolei wg Twoich punktow:
1. oczywiscie zakladasz
2. oczywiscie jemu udostepniasz
3. koles nie probuje, ale wchodzi (bo podal co mial podac przy logowaniu do kompa)
4. ma dostep TYLKO do zasobow udostepnionych dla niego a zasoby udostepnione dla innych sa niedostepne
Jakas roznica ?
Idac po kolei wg Twoich punktow:
1. oczywiscie zakladasz
2. oczywiscie jemu udostepniasz
3. koles nie probuje, ale wchodzi (bo podal co mial podac przy logowaniu do kompa)
4. ma dostep TYLKO do zasobow udostepnionych dla niego a zasoby udostepnione dla innych sa niedostepne
Jakas roznica ?
Jest dokladnie tak jak mowisz i uzytkownik i tylko on ma dostep do zasobw udostepnionych tylko i wylacznie dla niego ale o ile mi wiadomo to nie ma mozliwosci podawania uzytkownika i hasla. A jezeli moge zapytac w jakim celu Ci jest to potrzebne??
Przeczytałem ten topic i tak mnie coś zastanowiło. Czy moźliwe jest coś takiego, źeby w XP Pro zrobić to samo co tutaj jest opisane, ale z tą zmianą, źe jak ktoś ode mnie od sieci chce się podłączyć, to wyskakujemu okienko logowania, i tam musi podać swoją nazwę uźytkownika i hasło? Bo z tego co tutaj jest opisane to wnioskuję źe dostęp do udostępnionych zasobów odbywa się automatycznie po zalogowaniu się danego uźytkownika do sieci, czyli jak koleś się loguje do sieci, to automatycznie dostaje dostęp do udostępnionych zasobów na "moim" komputerze. Ja chcialbym wprowadzić coś takiego, źe:
1. zakładam konto dla danego uźytkownika ( uźytkownik + hasło)
2. Udostępniam mu zasób
3. koleś próbuje wejść do tego zasobu, ale przedtem musi podać nazwę uźytkownika i hasło
4. po podaniu ma dostęp TYLKO do zasobów udostępnionych dla niego, a zasoby udostępnione dla innych uźytkowników są dla niego niedostępne ( odmowa dostępu lub monit o podanie uźytkownika + hasła dla danego zasobu z poza przydzielonych zasobów
z goory dzięki za odpowiedź ...
1. zakładam konto dla danego uźytkownika ( uźytkownik + hasło)
2. Udostępniam mu zasób
3. koleś próbuje wejść do tego zasobu, ale przedtem musi podać nazwę uźytkownika i hasło
4. po podaniu ma dostęp TYLKO do zasobów udostępnionych dla niego, a zasoby udostępnione dla innych uźytkowników są dla niego niedostępne ( odmowa dostępu lub monit o podanie uźytkownika + hasła dla danego zasobu z poza przydzielonych zasobów
z goory dzięki za odpowiedź ...
Znasz moze program BulletProof FTP Server?
Jesli tak to napisz mi:
Jak udostepniac na haslo
Jak udostepniac folder a nie jeo zawartosc
Jak blokowac IP
Jesli tak to napisz mi:
Jak udostepniac na haslo
Jak udostepniac folder a nie jeo zawartosc
Jak blokowac IP
Jak pewnie zauwazyles, XP jest jednak "troche" inny od w9x. Tak wprost nie da sie tego robic jak wlasnie w tych starszych systemach. Katalogom nie nadaje sie hasel przy udostepnianiu jak juz wiesz.
Oczywiscie skoro chcialbys aby do kazdego Twojego udostepnionego katalogu dostep miala cala grupa kolegow, ale na "haslo", to jest to mozliwe. Troche inaczej jak w w9x.
Zaloz nowa Grupe uzytkownikow i dodaj do niej utworzone wczesniej konta kolegow.
Robisz to tak jak przy zakladaniu kont:
Panel Sterowania –> Narzedzia administracyjne –> Zarzadzanie komputerem –> Uzytkownicy i grupy lokalne – > Uzytkownicy
Z menu "Akcja" –> Nowa Grupa. No i nazwij ja jakos – np. LAN.
Do tej zalozonej grupy dodajesz utworzone wczesniej konta, oczywiscie usuwajac je z grupy Goscie.
Podczas udostepniania klikasz na Uprawnienia, usuwasz "Wszyscy" i Klikasz na Dodaj. W kolejnym okienku klik na Zaawansowane, pozniej na "Znajdz teraz" i ze znalezionych wybierasz ta grupe LAN. Od tej chwili wszyscy z grupy LAN beda mieli dostep do Twojego udostepnionego katalogu jesli oczywiscie przy starcie swojego kompa podadza haslo. Nikt inny do niego nie wejdzie. Oczywiscie jak dla mnie jest to sposob gorszy, bo nie mozna kazdemu przypisac innych praw do katalogu – wszyscy maja te prawa takie same. Wybierajac pojedyncze konta ustalasz kazdemu inne prawa jesli jest taka sytuacja. Jednemu tylko odczyt, drugiemu tylko zmiana a komus innemu pelne prawa. Ale to juz oczywiscie Twoj wybor.
Oczywiscie skoro chcialbys aby do kazdego Twojego udostepnionego katalogu dostep miala cala grupa kolegow, ale na "haslo", to jest to mozliwe. Troche inaczej jak w w9x.
Zaloz nowa Grupe uzytkownikow i dodaj do niej utworzone wczesniej konta kolegow.
Robisz to tak jak przy zakladaniu kont:
Panel Sterowania –> Narzedzia administracyjne –> Zarzadzanie komputerem –> Uzytkownicy i grupy lokalne – > Uzytkownicy
Z menu "Akcja" –> Nowa Grupa. No i nazwij ja jakos – np. LAN.
Do tej zalozonej grupy dodajesz utworzone wczesniej konta, oczywiscie usuwajac je z grupy Goscie.
Podczas udostepniania klikasz na Uprawnienia, usuwasz "Wszyscy" i Klikasz na Dodaj. W kolejnym okienku klik na Zaawansowane, pozniej na "Znajdz teraz" i ze znalezionych wybierasz ta grupe LAN. Od tej chwili wszyscy z grupy LAN beda mieli dostep do Twojego udostepnionego katalogu jesli oczywiscie przy starcie swojego kompa podadza haslo. Nikt inny do niego nie wejdzie. Oczywiscie jak dla mnie jest to sposob gorszy, bo nie mozna kazdemu przypisac innych praw do katalogu – wszyscy maja te prawa takie same. Wybierajac pojedyncze konta ustalasz kazdemu inne prawa jesli jest taka sytuacja. Jednemu tylko odczyt, drugiemu tylko zmiana a komus innemu pelne prawa. Ale to juz oczywiscie Twoj wybor.
Wiem juz gdzie mialem problem. Nie dawalem nazwy konta nazwe kolegi. Ale ja chce jak w 98 ze biore haslo i dla wszystkich "wybranych" jest takie samo haslo. Czy sie tak da? Napisz mi jeszcze raz dokladnie jak to zrobic
Wiem juz gdzie mialem problem. Nie dawalem nazwy konta nazwe kolegi. Ale ja chce jak w 98 ze biore haslo i dla wszystkich "wybranych" jest takie samo haslo. Czy sie tak da? Napisz mi jeszcze raz dokladnie jak to zrobic