udostepnianie lacza DIALOG

Witam
Potrzebuje pomocy w konfiguracji sieci, probowalem juz wszystkiego i nic ;(

Do pierwszego kompa (win xp) mam podpiete lacze Dialogu 1mbit.
Chce udostepniac to lacze innym komputerom w sieci (kilka komputerow polaczonych przez switch)
Caly problem w tym, ze windows nie pokazuje tego lacza w polaczeniach sieciowych i internetowych (laczy sie ono automatycznie, bez logowania itp)
Wiec nie moge wlaczyc jego udostepniania. Probowalem przez 2 karty sieciowe, tzn jedna "podpieta" do modemu, a druga do sieci. Ale albo cos zle wpisuje albo .. sam nie wiem...
W kazdym razie siec dziala, ale inne kompy nie maja netu

Najlepiej by bylo to zrobic pod windowsem, ale jak sie nie da to moze jakis soft, co polecacie?
Probowalem juz Wingate i nawet byl internet na pozostalych kompach, ale nie mogly on wogole uzywac programow p2p, robic serwerow w grach internetowych itp, a na tym tez mi zalezy

Dzieki za pomoc

Odpowiedzi: 1

Masz dwie moźliwości:

1. Zainstalować na kompie z internetem dwie karty sieciowe i odpowiednio je skonfigurować (działa napewno bo sam tak miałem zrobione, przez 2 dni)
Pomoc na http://forum.infojama.pl/viewtopic.php?t=12707

2. Kupić router (ja mam D–LINK DL–604) i mieć święty spokój. Router w konfiguracji jest prosty jak budowa młotka i kosztuje 150 PLN. Jeśli masz kilka osób w sieci to koszt jest niewielki.

Zaleta routera jest taka źe pobiera on bardzo niewiele energii, nie hałasuje, posiada dobry i w pełni konfigurowalny firewall i jak Ci się komp zawiesi to kolesie dalej mają internet :–)
cerber1978
Dodano
20.12.2004 01:03:32
s3rafin
Dodano:
13.12.2004 19:43:52
Komentarzy:
1
Strona 1 / 1