udostępnianie katalogów przez użytkownika zaawansowanego
Witajcie
Jestem nowy na forum. Napisałem omyłko posta w dziale Windows Vista, za dublowanie przepraszam. Mam pytanie odnośnie praw użytkownika zaawansowanego. W jaki sposób nadać uprawnienia użytkownikowi zaawansowanemu aby mógł sobie sam decydować i udostępniać katalog / katalogi?? Bardzo prosze o pomoc
Pozdrawiam
Robson
Odpowiedzi: 3
Jak sie okazuje problem raczej nie rozwiązany. Użytkownicy do udostępnionego katalogu przez użytkwnika zaawansowanego nie mogą się dostać - wychodzi komunikat "Możesz nie mieć uprawnień do używania tego zasobu sieciowego. Skontaktuj się z adminisratorem tego serwera, aby uzyskać uprawnienia". Sprawdzałem uprawnienia i użytkownicy zaawansowani mają pełne. Co poradzicie?
No dobrze.. rozpracowałem problem.. i dla tych którzy będą kiedyś taki mieli informuję co należy zrobić. Poprzez konto Administratora należy wyłączyć [b]Użyj prostego udostępniania plików (zalecane)[/b] aby to wykonać należy mój komputer - Narzędzia - opcje folderów - widok - i tutaj należy znaleźć i odznaczyć "Użyj prostego udostępniania plików (zalecane)" - po restarcie i zalogowaniu się jako użytkownik zaawansowany - udostępnienie działa.
Pozdrawiam
Robson
P.S. Proszę o anulowanie mi minusowych punktów. Dzięki
Nadmiarowy post usunięty.
Co do problemu - to nie wydaje mi się żeby takie ustawienie było możliwe na poziomie uprawnień. Można oczywiście kombinować z udostępnianiem uprawnień do polecenia net share w linii komend - ale wówczas równie dobrze można dać użytkownikowi uprawnienia admina....
-
[b]Veers [/b]już ci napisał, jak można to zrobić.[quote=Veers] równie dobrze można dać użytkownikowi uprawnienia admina....[/quote]
Strona 1 / 1