Udostępnianie internetu
witam wszytkich,
informuje, źe przeczytałem zarówno przyklejont topic jaki parę i innych, które są podobne do mego problemu,
w kompie mam 2 sieciówki, jedna radiówka, druga LAN, problem polega na tym, źe gdy chce udostępnić połączenie wyskakuje błąd:
Nie moźna włączyć usługi udostępniania internetowego. Połączenie przez sieć lokalną jest juź skonfigurowane z adresem IP wymaganym do automatycznego adresowania IP.
wcześniej, poniewaź trochę juź się tym bawie, udało mi się udostępnić połączenie, lecz po około 5 minutach, kiedy internet był na 2 komputerach, połączenie urywało się i na źadnym z komputerów nie moźna było wejść na internet.
Moje pytanie jest takie co robić :?: , poniewaź juź chyba próbowałem wszystkiego, łącznie z większością programów do udostepniania połączenia.
informuje, źe przeczytałem zarówno przyklejont topic jaki parę i innych, które są podobne do mego problemu,
w kompie mam 2 sieciówki, jedna radiówka, druga LAN, problem polega na tym, źe gdy chce udostępnić połączenie wyskakuje błąd:
Nie moźna włączyć usługi udostępniania internetowego. Połączenie przez sieć lokalną jest juź skonfigurowane z adresem IP wymaganym do automatycznego adresowania IP.
wcześniej, poniewaź trochę juź się tym bawie, udało mi się udostępnić połączenie, lecz po około 5 minutach, kiedy internet był na 2 komputerach, połączenie urywało się i na źadnym z komputerów nie moźna było wejść na internet.
Moje pytanie jest takie co robić :?: , poniewaź juź chyba próbowałem wszystkiego, łącznie z większością programów do udostepniania połączenia.
Odpowiedzi: 8
oczywiście, źe poszło, miałem jeszcze parę innych problemów, musiałem antenę przekręcać bo mi przekaźnik zmienili no teraz wszystko działa :!:
Nie ma za co.
Rozumiem, ze poszlo ?
Rozumiem, ze poszlo ?
dzięki za pomoc El Nino
pzdr
pzdr
Masz racje i raczej pozostanmy przy tej "samokrytyce".Visa:Nie rozumiem zagadnienia. ?
chwila,
Nie rozumiem zagadnienia. ?
Mamy siecióke zwykłą i do niej mamy podłączony net, niewaźne jak przyjmijmy ze ma ip z klasy publicznej.
Montujemy drugą sieciówke dajemy jej adres 192.168.0.1
i urychamiamy dzielenie netu. ?
Gdzie tu problem, co za róźnica ( nie mówie o tych oczywistych ) czy to WiFI czy to Ethernet ?
Prosze jeśli to moźliwe o wyjaśnienie zjawiska...
czyźby chodziło o to ze karta sieciowa która daje nam pierwotny dostęp do netu nie moźe być adresowana przez DHCP ? wydaje mi sie źe dzieliłem kiedyś net z aster City gdzie właśnie DHCP jest po stronie WAN
Nie rozumiem zagadnienia. ?
Mamy siecióke zwykłą i do niej mamy podłączony net, niewaźne jak przyjmijmy ze ma ip z klasy publicznej.
Montujemy drugą sieciówke dajemy jej adres 192.168.0.1
i urychamiamy dzielenie netu. ?
Gdzie tu problem, co za róźnica ( nie mówie o tych oczywistych ) czy to WiFI czy to Ethernet ?
Prosze jeśli to moźliwe o wyjaśnienie zjawiska...
czyźby chodziło o to ze karta sieciowa która daje nam pierwotny dostęp do netu nie moźe być adresowana przez DHCP ? wydaje mi sie źe dzieliłem kiedyś net z aster City gdzie właśnie DHCP jest po stronie WAN
mynio:nie mogę odnaleźć podanej ścieźki w rejestrze, a dokładnie wpisu BackupIPAdress,
(...)
czy chodzi o załączenie ICS na radiówce, przed tą zamianą w rejestrze, bo jesli tak to ICSu nie da się włączyć bo wyskakuje w/w błąd
1. Dodaj wpis BackupIPAdress i podaj mu wartosc.
2. Tak, na radiowce. No i nie mow ze sie nie da. Zmieniasz na tej karcie IP na jakis inny – np. 10.10.10.1, zalaczasz ICS, dodajesz wpis BackupIPAdress, zmieniasz IP na poprzedni.
W przypadku gdyby nasza karta sieciowa łącząca nas ze światem miała IP 192.168.0.xxx to załączenie ICS nie pomoźe. W tym przypadku kolidować z sobą będą adresy pierwszej i drugiej karty w komputerze udostępniającym. Jednak i na to jest pewien sposób.
Po załączeniu ICS na pierwszej karcie (tej z ustawieniami 192.168.0.xxx) w rejestrze w kluczu:
Dla W2k/XP
HKLMSystemCurrentControlSetServicesSharedAccessParameters
Dla W98
HKLMSystemCurrentControlSetServicesICSharingSettingsGeneral
We wpisie BackupIPAddress
wpisujemy nowy adres IP serwera (np. 10.0.0.1). Dodatkowo, ten sam adres ręcznie wpisujemy w ustawieniach drugiej sieciowki do sieci lokalnej (zastępując ten 192.168.0.1). Na drugim komputerze (i ewentualnie kolejnych) ustawiamy stałe adresy z zakresu wybranej podsieci (np. 10.0.0.2 do 253), wpisujemy adres serwera jako bramę domyślną, a takźe wpisujemy adresy serwera/ów DNS.
Ustawienia te utrzymują się do momentu wylaczenia/wlaczenia ICS i niestety musimy powyźszą operację powtarzać.
nie mogę odnaleźć podanej ścieźki w rejestrze, a dokładnie wpisu BackupIPAdress, mam win xp, btw czy chodzi o załączenie ICS na radiówce, przed tą zamianą w rejestrze, bo jesli tak to ICSu nie da się włączyć bo wyskakuje w/w błąd
pzdr
Eeeee no. Piszesz ze czytales. Przeczytaj w takim razie jeszcze raz linka o laczeniu komputerow z naciskiem na dolny fragment zaczynajacy sie od slow:mynio:Nie moźna włączyć usługi udostępniania internetowego. Połączenie przez sieć lokalną jest juź skonfigurowane z adresem IP wymaganym do automatycznego adresowania IP.
"W przypadku gdyby nasza karta sieciowa ..."
Strona 1 / 1