Udostepnianie i blokowanie

Jestem w malej sieci lokalnej i mam udostepnionych kilka folderow, ale kilka dowcipnisiow bawi sie w scanowanie mojego komputera i przegladanie jego zawartosci. Jak zabezpieczyc komp przed nieautoryzowanym dostepem, ale tek, zeby nie wylaczac nikomu dostepu do udostepnianych zasobow?

XP Prof, Konto Gość bez hasła

Odpowiedzi: 4

opek:
Jak zabezpieczyc komp przed nieautoryzowanym dostepem, ale tek, zeby nie wylaczac nikomu dostepu do udostepnianych zasobow?

XP Prof, Konto Gość bez hasła
Skoro zasoby udostepniasz dla wszystkich (Gosc bez hasla), to nic oprocz blokowania IP innych niz IP kolegow nie zrobisz. Jesli chcialbys zablokowac inaczej, pozostaje Ci udostepnianie dla zalozonych kont z haslami.

Czy masz haslo na konto Administrator ? Czy masz dodane konto Administrator w odmowie logowania z sieci ?
EL NINO
Dodano
15.08.2004 18:06:34
w zone alarm mozesz jedynie poblokowac adresy ip.
pewnym rozwiazaniem byloby przejscie na domeny, ale z drugiej strony nie ma 100% zabezpieczen. zatem jedyne rozwiazanie 100% to nie udostepniac zasobow... chociaz... nie to tez mozna przejsc :(
Szymon Grabiński
Dodano
14.08.2004 01:11:58
gusioo:
Włączyć firewall, dodać konto gościa do odmowy logowania lokalnego, wpisać w szukajce forumowej: autoshare.reg i jako autora podać mnie.

Chodzi co o jakis konkretny firewall? Mam ZoneAlarm, ael nie zabardzo wiem jak go skonfigurowac, do tej sieci, jakie nadac uprawnienia... Wylaczylem logowanie lokalne dla goscia, utworzylem i zarejestrowalem plik.
opek
Dodano
13.08.2004 23:25:59
Włączyć firewall, dodać konto gościa do odmowy logowania lokalnego, wpisać w szukajce forumowej: autoshare.reg i jako autora podać mnie.
Anonymous
Dodano
13.08.2004 16:50:02
opek
Dodano:
13.08.2004 15:06:28
Komentarzy:
4
Strona 1 / 1