Udostepnianie folderu do zapisu wybranej osobie ?

Witam,

Nie mam pojęcia co robię źle. Próbuję udostępnić w XP Pro dany katalog do ZAPISU tylko jednej osobie (reszta tylko odczyt). Robię tak:

"Panel sterowania" –> "Narzędzia administracyjne" –> "Zarządzanie komputerem" –> "Uźytkownicy i grupy lokalne" –> "Uźytkownicy", z menu "Akcja" –> "Nowy uźytkownik" i dodaję np. Mariusz (bo tak się nazywa konputer w otoczeniu sieciowym) oraz odznaczam opcję uźytkownik musi podać hasło przy następnym logowaniu (chcę aby logował się bez podawania hasła)

Następnie udostępniam folder, daje Uprawienia, wybieram Mariusz i daje pełne prawa.

Lecz mariusz nie moze się nawet połączyć i odczytać folderu, poniewaź ma odmowę :/ Jeśli dodatkowo dam uprawienia na odczyt dla wszystkich wtedy moźe się połączyć i odczytać, lecz dalej nie ma praw zapisu :(

HELP ME!

Odpowiedzi: 7

Moze nie to ze trzeba, bo mozna to zrobic poprzez konto Gosc, ale jest to najwygodniejsze. Nie mialbys problemu ktory opisales, gdybys wglebil sie w przyklejony temat o udostepnianiu plikow.
EL NINO
Dodano
20.02.2006 19:25:33
juź sobie poradziłem.

Trzeba było zaloźyć na serwerze na którym jest backup dokładnie takie same konta z hasłami uźytkowników, którzy chcą się łączyc z nami.
tomekf
Dodano
20.02.2006 19:23:06
andrev123:
najpierw wylacz proste udostepnianie w panel sterowania ustawienia folderow
a potem zabieraj sie za udostepnianie
prawoklik na katalogu do udostepniania i opcja udostepnianie a tam znajdziesz juz wszystkie opcje
Te ktore juz znalazl wczesniej ?
tomekf:
Następnie udostępniam folder, daje Uprawienia, wybieram Mariusz i daje pełne prawa.
EL NINO
Dodano
20.02.2006 19:12:28
najpierw wylacz proste udostepnianie w panel sterowania ustawienia folderow
a potem zabieraj sie za udostepnianie
prawoklik na katalogu do udostepniania i opcja udostepnianie a tam znajdziesz juz wszystkie opcje

a propo uzytkownikow
zakladannie uzytkownnikow nie rowna sie nazwie kompa
andrev123
Dodano
20.02.2006 00:40:04
Napisz jasno i wyraznie jakie kto ma uprawnienia i czy jednoczesnie oprocz uprawnien maja jakies odmowy.
Z prawami jest tak, ze jesli nadasz uzytkownikowi np. pelne prawa, a w drugim miejscu zabronisz mu dostepu, nie bedzie mogl nic zrobic. Odmowa stoi wyzej w hierarchii, jest wazniejsza.
EL NINO
Dodano
18.02.2006 19:28:05
FAT32

teraz jestem na takim etapie, źe udało mi się udostępnić folder (odczyt/zapis) ale tylko dla jednej osoby :–( Jak dodaję kolejnych uźytowników to nic się nie zmienia i nie mogą nic zapisać w folderze. Ustawienia moim zdaniem maja takie same wszyzscy :–( Nie mam pojecia gdzie jest błąd :–(
tomekf
Dodano
18.02.2006 13:16:38
Masz FAT czy NTFS?
Udostępniasz w zakładce Udostępnianie czy zabezpieczenia? Jeźeli masz NTFS i w zakładce udostępnianie dodasz uźytkownikowi prawa do zapisu a nie ma on takiego prawa w Zabezpieczeniach na poziomie plików to musisz mu je nadać.

ps. PPM na folderze–>Udostępnianie i zabezpieczenia
sh@dow
Dodano
18.02.2006 12:32:02
tomekf
Dodano:
18.02.2006 10:52:24
Komentarzy:
7
Strona 1 / 1