udostepnianie folderow
mam pewien problem odnosnie tematu. Chcialem zabezpieczyc foldery w windowsie XP za pomoca hasla tzn zeby nie mozna bylo uzyskac do niego dostepu bez podania np hasla poniewaz pewna osoba ciagle mi grzebie w plikach!! zabezpieczanie haslem uzytkownika nie ma sensu. Wyczytalem ze sa programy typu sekretnik ale on nie ma takiej mozliwosci jak zabezpieczanie haslem folderu–badz jakis inny sposob jak klikam prawym–wlasciwosci–udostepnianie–to nie ma opcji uczyn ten folder prywatnym(?) help winodwsa tez niewiele mi podpowiedzial! HELP!!!
Odpowiedzi: 7
W takim razie poszukaj na forum o PGP, albo na googlach o innych programach w rodzaju Folder Password.
Zreszta wybierz sobie cos z 19 stron programow freeware i shareware – http://www.freedownloadscenter.com/Utilities/File_Encryption_Utilities/index.html
Zreszta wybierz sobie cos z 19 stron programow freeware i shareware – http://www.freedownloadscenter.com/Utilities/File_Encryption_Utilities/index.html
twardego mam ntfs ale problem w tym ze tego folderu nie chce udostepniac osobom korzystajacym z tego samego profilu co ja a haslo na wejscie chyba nie ma sensu bo czesto jestem przy komputerze dlatego folder chcialem zabezpieczyc haslem... :( ale dzieki za pomoc!
Wtedy zalecam convert litera_dysku: /fs:ntfs :wink:
dk i marcel – a jesli to FAT32 ? :wink:
Musisz w zakładce narzędzia > opcje folderów > widok usunąć zaznaczenie Uźyj prostego udestępniania plików.Wtedy klikając prawym klawiszem myszki masz opcję udostępnianie i zabezpieczenia wchodzisz w zakładkę zabezpieczenia dodajesz uźytkowanika i robisz wszystko na odmów.
lub druga opcja:
start|panel sterowania| narzędzia administracyjne|zarządzanie komputerem
rozwiń drzewo uźytkownicy i grupy lokalne a następnie wskaź folder uźytkownicy – prawa dla uźytkowników wyglądaja podobnie jak w systemie windows 2000.opcja umoźliwiająca udostępnianie udzialu z menu w xp nazywa sie udostępnianie i zabezpieczenia
start|panel sterowania| narzędzia administracyjne|zarządzanie komputerem
rozwiń drzewo uźytkownicy i grupy lokalne a następnie wskaź folder uźytkownicy – prawa dla uźytkowników wyglądaja podobnie jak w systemie windows 2000.opcja umoźliwiająca udostępnianie udzialu z menu w xp nazywa sie udostępnianie i zabezpieczenia
z uruchom contol userpasswords2 zmień ustawienia dla uźytkownika nadając mu odpowiednie prawa
Strona 1 / 1