Udostępnianie drukarki
Witam
Jestem userem w sieci w której jest wyłączone otoczenie sieciowe. Chciałem sie dowiedzieć czyt jest moźliwe uostepnienie drukarki kumplowi z LANa bez potrzeby włanczania otoczenia sieciowego.
Pozdrawiam
Jestem userem w sieci w której jest wyłączone otoczenie sieciowe. Chciałem sie dowiedzieć czyt jest moźliwe uostepnienie drukarki kumplowi z LANa bez potrzeby włanczania otoczenia sieciowego.
Pozdrawiam
Odpowiedzi: 7
Daj mu plytke ze sterownikami drukarki, niech "aktualni" sterowniki podajac je systemowi z plyty (klika z "dysku").
Wszystko zroblem tak jak pisaliscie mi i drukuje, ale jak kolega uruchomi ponownie komputer to musi odnowa dodawac drukarke bo niechce drukowac.
Jak to jak masz udostepnic ? Nic nigdy nie udostepniales ? Masz XP ? Wywolaj "Drukarki i faxy", kliknij prawym myszy na drukarke, wybierz Udostepnianie.
Kolega u siebie instaluje taka drukarke jaka Ty masz, podajac w trakcie instalacji sciezke do niej – \\IP_kompa\nazwa_drukarki
Kolega u siebie instaluje taka drukarke jaka Ty masz, podajac w trakcie instalacji sciezke do niej – \\IP_kompa\nazwa_drukarki
Moźe mi ktoś krok po kroku opisać jak mam udostepnić drukarke a potem kolega ma zniej korzystac.
Jesli pingi chodza, to nic kurna nie jest wylaczone i drukarke mozna udostepnic – jesli nie przez nazwe kompa (\\nazwa_kompa\drukarka), to przez IP (\\IP_kompa\drukarka).
Jestem podłączony za pomocą switcha kolega teź jest podłączony do tego samego switcha. Ping do kolegi dochodzi.
W jaki sposob ?synio:Jestem userem w sieci w której jest wyłączone otoczenie sieciowe.
W jaki sposob polaczeni sa uzytkownicy tej sieci ? Huby, switche ? Kazdy polaczony wylacznie z serwerem ?
P.S. Ping do kolegi daje "normalna" odpowiedz ?
Strona 1 / 1