Udostępnianie drukarki w winxp

Witam.
Mam problem.
W firmie jeden komp ma Windows XP (dziś zakupiłam i zainstalowałam) a drugi ma Win98. Otoczenie sieciowe działa, pliki "się widzą", działają. I teraz mam pytanie: na komputerze z WinXP zainstalowałam drukarkę na USB. I chcę ją teraz udostępnić w sieci źeby z kompa z windowsem 98 moźna było drukować. W opcjach udostępniania drukarki jest opcja źe udostępniana jest ona do drukowania na kompach ze starszym systemem. I ok. Tylko w pewnym momencie prosi mnie o jakieś sterowniki (sterowniki Win 95, 98, Me). Ale nie mam pojęcia skąd je wziąć? Co mam zrobić źeby ta drukarka działała na kompie z win 98. Skąd wziąć te sterowniki? Próbowałam z płytą XP, 98, do drukarki. Nigdzie nie znajduje. Proszę powiedzcie skąd to wziąć. I czy jakieś specjalne czynności trzeba tu robić.
Pozdrawiam.
Lia

Odpowiedzi: 6

Lia, masz pakiet/drivery dla W98 ? Widze ze na stronie HP jest paczka o wadze 166MB – masz to ?

Lia:
Acha, czyli w kompie z XP po prostu ją udostępniam? A w tym z 98 co robię? Mam "na goło" zainstalować sterowniki? Ale chyba będzie chciał podłączać drukarkę itp...to co
1. W komputerze z XP po prostu udostepniasz, nadajac jej prosta nazwe – np. "HP", no i w uprawnieniach dodajac konto "Gosc".
2. Na W98 uruchamiasz paczke driverow – "na golo", jak piszesz. Podczas konfiguracji wybierasz "drukarke sieciowa" i podajesz sciezke: \\komp_z_XP\HP

To nic trudnego, poradzisz sobie.[/list]
EL NINO
Dodano
03.12.2005 23:37:40
EL NINO:
Nie wiem co to za drukarka, zreszta nie jest to takie istotne.

To jest drukarka HP PSC 2210 All–in–One.

EL NINO:
Lia, sterowniki drukarki dla systemu W98 zainstaluj na komputerze z W98, podajac rowniez w trakcie instalacji sciezke do udostepnionej drukarki na XP – instalujesz ja jako sieciowa (cos w rodzaju \\komputer_z_XP\nazwa_udostepnionej_drukarki).

Acha, czyli w kompie z XP po prostu ją udostępniam? A w tym z 98 co robię? Mam "na goło" zainstalować sterowniki? Ale chyba będzie chciał podłączać drukarkę itp...to co wtedy?

–––Update–––
No nie wiem jak mam to zrobić. Jak chcę podać lokalizację sterownika z rozpakowanego instalatora to źe "nie znaleziono informacji o sprzęcie". Nie mam pojecia jak to zrobić. Pomóźcie, bo to drukarka w firmie i kurczę dobrze by było jakby drukowała z obydwu kompów... Ani nie działa dodanie starszych sterownikow do xp, ani dodanie drukarki sieciowej do 98. Obstawiam, źe coś źle robię. Bo otoczenie sieciowe normalnie działa – kompy są połączone switchem (firmy D–link), widzą sie, pliki z jednego do drugiego moźna kopiować i otwierać, tylko ta drukarka nie działa na tym 98. Proszę o instrukcję co mam robić, bo chyba faktycznie coś zle robie. W xp włączyłam konto gościa, czy coś jeszcze potrzebne? Otoczenia sieciowego nie instaloowałam jakos specjalnie, kompy od razu się "zobaczyły". Nie mam pojecia...
Lia
Dodano
03.12.2005 11:57:34
Lia:
I teraz jak będę ją udostępniać to po prostu mam podać lokalizację tych sterowników z dysku i system juź sobie sam wszystko zrobi?
Nie wiem co to za drukarka, zreszta nie jest to takie istotne. Lia, sterowniki drukarki dla systemu W98 zainstaluj na komputerze z W98, podajac rowniez w trakcie instalacji sciezke do udostepnionej drukarki na XP – instalujesz ja jako sieciowa (cos w rodzaju \\komputer_z_XP\nazwa_udostepnionej_drukarki).
Na XP po prostu udostepnij.
EL NINO
Dodano
02.12.2005 21:43:31
Jeśli zarząda sterowników to podaj lokalizacje tych nowych (jesli sa spakowane to rozpakuj) i powinno byc ok
michal85
Dodano
02.12.2005 14:07:14
Ściągnęłam sterowniki do win 98 dla tej drukarki. I teraz jak będę ją udostępniać to po prostu mam podać lokalizację tych sterowników z dysku i system juź sobie sam wszystko zrobi? Oczywiście muszę najpierw włączyć konto gościa.
Lia
Dodano
02.12.2005 13:02:09
Spróbuj w necie poszukać na stronie producenta drukarki driverów dla starszych systemów. Win 98 sam nie znajdzie bo prawdopodobie drukarka nie jest tak wiekowa jak Win 98 z koleji stery z win xp moga nie dzialać na 98. Dlatego kopnij się na stronke producenta i poszukaj :P

Pozdro
michal85
Dodano
02.12.2005 10:21:40
Lia
Dodano:
01.12.2005 21:15:52
Komentarzy:
6
Strona 1 / 1