Udostępnianie drukarki w winxp
Witam.
Mam problem.
W firmie jeden komp ma Windows XP (dziś zakupiłam i zainstalowałam) a drugi ma Win98. Otoczenie sieciowe działa, pliki "się widzą", działają. I teraz mam pytanie: na komputerze z WinXP zainstalowałam drukarkę na USB. I chcę ją teraz udostępnić w sieci źeby z kompa z windowsem 98 moźna było drukować. W opcjach udostępniania drukarki jest opcja źe udostępniana jest ona do drukowania na kompach ze starszym systemem. I ok. Tylko w pewnym momencie prosi mnie o jakieś sterowniki (sterowniki Win 95, 98, Me). Ale nie mam pojęcia skąd je wziąć? Co mam zrobić źeby ta drukarka działała na kompie z win 98. Skąd wziąć te sterowniki? Próbowałam z płytą XP, 98, do drukarki. Nigdzie nie znajduje. Proszę powiedzcie skąd to wziąć. I czy jakieś specjalne czynności trzeba tu robić.
Pozdrawiam.
Lia
Mam problem.
W firmie jeden komp ma Windows XP (dziś zakupiłam i zainstalowałam) a drugi ma Win98. Otoczenie sieciowe działa, pliki "się widzą", działają. I teraz mam pytanie: na komputerze z WinXP zainstalowałam drukarkę na USB. I chcę ją teraz udostępnić w sieci źeby z kompa z windowsem 98 moźna było drukować. W opcjach udostępniania drukarki jest opcja źe udostępniana jest ona do drukowania na kompach ze starszym systemem. I ok. Tylko w pewnym momencie prosi mnie o jakieś sterowniki (sterowniki Win 95, 98, Me). Ale nie mam pojęcia skąd je wziąć? Co mam zrobić źeby ta drukarka działała na kompie z win 98. Skąd wziąć te sterowniki? Próbowałam z płytą XP, 98, do drukarki. Nigdzie nie znajduje. Proszę powiedzcie skąd to wziąć. I czy jakieś specjalne czynności trzeba tu robić.
Pozdrawiam.
Lia
Odpowiedzi: 6
Lia, masz pakiet/drivery dla W98 ? Widze ze na stronie HP jest paczka o wadze 166MB – masz to ?
2. Na W98 uruchamiasz paczke driverow – "na golo", jak piszesz. Podczas konfiguracji wybierasz "drukarke sieciowa" i podajesz sciezke: \\komp_z_XP\HP
To nic trudnego, poradzisz sobie.[/list]
1. W komputerze z XP po prostu udostepniasz, nadajac jej prosta nazwe – np. "HP", no i w uprawnieniach dodajac konto "Gosc".Lia:Acha, czyli w kompie z XP po prostu ją udostępniam? A w tym z 98 co robię? Mam "na goło" zainstalować sterowniki? Ale chyba będzie chciał podłączać drukarkę itp...to co
2. Na W98 uruchamiasz paczke driverow – "na golo", jak piszesz. Podczas konfiguracji wybierasz "drukarke sieciowa" i podajesz sciezke: \\komp_z_XP\HP
To nic trudnego, poradzisz sobie.[/list]
EL NINO:Nie wiem co to za drukarka, zreszta nie jest to takie istotne.
To jest drukarka HP PSC 2210 All–in–One.
EL NINO:Lia, sterowniki drukarki dla systemu W98 zainstaluj na komputerze z W98, podajac rowniez w trakcie instalacji sciezke do udostepnionej drukarki na XP – instalujesz ja jako sieciowa (cos w rodzaju \\komputer_z_XP\nazwa_udostepnionej_drukarki).
Acha, czyli w kompie z XP po prostu ją udostępniam? A w tym z 98 co robię? Mam "na goło" zainstalować sterowniki? Ale chyba będzie chciał podłączać drukarkę itp...to co wtedy?
–––Update–––
No nie wiem jak mam to zrobić. Jak chcę podać lokalizację sterownika z rozpakowanego instalatora to źe "nie znaleziono informacji o sprzęcie". Nie mam pojecia jak to zrobić. Pomóźcie, bo to drukarka w firmie i kurczę dobrze by było jakby drukowała z obydwu kompów... Ani nie działa dodanie starszych sterownikow do xp, ani dodanie drukarki sieciowej do 98. Obstawiam, źe coś źle robię. Bo otoczenie sieciowe normalnie działa – kompy są połączone switchem (firmy D–link), widzą sie, pliki z jednego do drugiego moźna kopiować i otwierać, tylko ta drukarka nie działa na tym 98. Proszę o instrukcję co mam robić, bo chyba faktycznie coś zle robie. W xp włączyłam konto gościa, czy coś jeszcze potrzebne? Otoczenia sieciowego nie instaloowałam jakos specjalnie, kompy od razu się "zobaczyły". Nie mam pojecia...
Nie wiem co to za drukarka, zreszta nie jest to takie istotne. Lia, sterowniki drukarki dla systemu W98 zainstaluj na komputerze z W98, podajac rowniez w trakcie instalacji sciezke do udostepnionej drukarki na XP – instalujesz ja jako sieciowa (cos w rodzaju \\komputer_z_XP\nazwa_udostepnionej_drukarki).Lia:I teraz jak będę ją udostępniać to po prostu mam podać lokalizację tych sterowników z dysku i system juź sobie sam wszystko zrobi?
Na XP po prostu udostepnij.
Jeśli zarząda sterowników to podaj lokalizacje tych nowych (jesli sa spakowane to rozpakuj) i powinno byc ok
Ściągnęłam sterowniki do win 98 dla tej drukarki. I teraz jak będę ją udostępniać to po prostu mam podać lokalizację tych sterowników z dysku i system juź sobie sam wszystko zrobi? Oczywiście muszę najpierw włączyć konto gościa.
Spróbuj w necie poszukać na stronie producenta drukarki driverów dla starszych systemów. Win 98 sam nie znajdzie bo prawdopodobie drukarka nie jest tak wiekowa jak Win 98 z koleji stery z win xp moga nie dzialać na 98. Dlatego kopnij się na stronke producenta i poszukaj :P
Pozdro
Pozdro
Strona 1 / 1