Udostępnianie drukarki w sieci
Witam,
piszę ten post bo opadaja mi juź ręce.
Przed przeinstalowaniem systemu było wsio ok.
W sieci są 3 komputery: brama do neta i 2 klienty.Wszystkie stoją na XP.System został przeinstalowany na kompie bramie. Wsie systemy są oryginalne jak reszta oprogramowania.
Na bramie jest dodatkowo zainstalowany Norton Internet Security 2005.Teraz za nic nie mogę drukować w sieci. Komputer jest widoczny ale nie drukarka. Dodatkowo nie mam dojścia do plików udostepnionych jak to było wcześniej.
Na kaźdym komputerze jest włączone udostępnianie plików i drukarek, ale nic z tego nie wychodzi.
Przy wyszukiwaniu drukarki wpisałem juz nawet adres IP i nazwę drukarki ale dalej jest komunikat "System Windows nie moze podłączyć do drukarki.Wpisano niepoprawna nazwę drukarki lub określona drukarka utraciła połączenie z serwerem".
Na bazie był zainstalowany SP2, w nim w wyjatkach zaznaczyłem udostępnianie i nic.Dalej to samo. Odinstalowałem ten SP2 i to tez nic nie pomogło.
Nortona raczej wykluczam bo w zaufanych adresach są wpisane te klienty.Nawet jak go wyłączyłem to dalej nic z tego nie wychodzi.
Oczywiście net działa bez problemu, jak ta lala.
Komp baza:
ip:192.168.0.1
maska:255.255.255.0
klient1:
ip:192.168.0.11
brama:192.168.0.1
klient2:
ip:192.168.0.12
PLIS pomóźcie bo juź sam nie wiem co zrobic z tym fantem(po co ja przeinstalowałem tego XP)
piszę ten post bo opadaja mi juź ręce.
Przed przeinstalowaniem systemu było wsio ok.
W sieci są 3 komputery: brama do neta i 2 klienty.Wszystkie stoją na XP.System został przeinstalowany na kompie bramie. Wsie systemy są oryginalne jak reszta oprogramowania.
Na bramie jest dodatkowo zainstalowany Norton Internet Security 2005.Teraz za nic nie mogę drukować w sieci. Komputer jest widoczny ale nie drukarka. Dodatkowo nie mam dojścia do plików udostepnionych jak to było wcześniej.
Na kaźdym komputerze jest włączone udostępnianie plików i drukarek, ale nic z tego nie wychodzi.
Przy wyszukiwaniu drukarki wpisałem juz nawet adres IP i nazwę drukarki ale dalej jest komunikat "System Windows nie moze podłączyć do drukarki.Wpisano niepoprawna nazwę drukarki lub określona drukarka utraciła połączenie z serwerem".
Na bazie był zainstalowany SP2, w nim w wyjatkach zaznaczyłem udostępnianie i nic.Dalej to samo. Odinstalowałem ten SP2 i to tez nic nie pomogło.
Nortona raczej wykluczam bo w zaufanych adresach są wpisane te klienty.Nawet jak go wyłączyłem to dalej nic z tego nie wychodzi.
Oczywiście net działa bez problemu, jak ta lala.
Komp baza:
ip:192.168.0.1
klient1:
ip:192.168.0.11
klient2:
ip:192.168.0.12
PLIS pomóźcie bo juź sam nie wiem co zrobic z tym fantem(po co ja przeinstalowałem tego XP)
Odpowiedzi: 3
Nie wiem. Byc moze trzeba usunac udostepnienie drukarki na kompie ktory ja udostepnial i na nowo udostepnic byc moze pod inna nazwa.studys:Ale dlaczego po odinstalowaniu SP2 dalej drukarka nie jest widoczna?
Oczywiscie nie daje gwarancji ze moja wczorajsza odpowiedz przyniesie 100%–wą skutecznosc.
W poniedziałek sprawdzę. Ale dlaczego po odinstalowaniu SP2 dalej drukarka nie jest widoczna?
Sprawdze i napisze.
Sprawdze i napisze.
"Serwer" z SP2 – w opcjach Zapory znajdziesz zakladke Zaawansowane a w niej w gornym okienku dwa polaczenia sieciowe – z internetem i z LANem. Usun ptaszka z polaczenia dla LANa.
Strona 1 / 1