Udostępnianie, czyli marnuję czas i nic się nie dzieje
Sytuacja wygląda tak:
Komputer A - PC, z podłączoną Neostradą, avast, Zone Alarm, Peer Guardian 2
Komputer B - laptop, używa A do internetu, avast, zapora Windows
Wszystko działa pięknie, ładnie, internet hula, udostępnianie drukarek też, niestety pliki nie do końca. Komputer A widzi zasoby A i B, natomiast komputer B widzi tylko B. Gdy próbuje dostać się do A wyskakuje błąd treści "\\Piotrek nie jest dostępny. Możesz nie mieć uprawnień do używania tego zasobu sieciowego. Skontaktuj się z administratorem tego serwera, aby uzyskać uprawnienia dostępu.
Odmowa dostępu"
Wspomnę, że przeszukałem Google, zrobiłem wszystko zgodnie z procedurami z Jamy Mastaha. Komputery połączone są kablem crossowanym.
Pozdrawiam.
Odpowiedzi: 4
Sprawdź kabel czy nie uszkodzony
Na komputerze A i B sprawdź wszystkie zasady w [b]Panel sterowania -> Narzędzia administracyjne -> Zasady zabezpieczeń lokalnych -> Zasady lokalne -> Opcje zabezpieczeń[/b], pamiętam że tam miałem prawdopodobnie konto Gościa w wyjątku [b]Odmowa dostępu do tego komputera z sieci[/b]. Sytuacja była identyczna, net działał, ale nie było wymiany plików.
Tak, wyłączałem wszystko. Pingi dochodzą bezproblemowo. Próbowałem net view \\piotrek ale też nic. Zawieszam temat na jakiś czas, bo mi laptop uciekł magisterkę w bibliotece pisać.
Próbowałeś na czas testów wyłączyć Zone Alarm, Peer Guardian 2? Na pingi komp A odpowida? Próbowałeś wejść na kompa a poprzez \\adresip ?
Strona 1 / 1