Udostapmianie internetu, blokada adninistratora sieci.
Witajcie mam taki problem iz nie moge udostepnic netu drugiemu komputerowi. Z tego co sie zorietowałem mój dostwaca zablokował taką mozliwość(za niski abonamet). Poswieciłem temu sporo czasu, komputery widza sie na wzajem,połączone są RJ45 z przeplotem. I tu nasówa sie moje pytanie czy jest jakas moźliwosc jakis program źeby to obejsc?? Wiem ze na linux_ie jest to moźliwe ale moja wiedza na jego temat jest nalutka.
D–link radiowy
Na 2 kompach jest WIN XP z SP2
Pozdrawiam
D–link radiowy
Na 2 kompach jest WIN XP z SP2
Pozdrawiam
Odpowiedzi: 16
Zaptaszkuj oba okienka "Use ...". Jedno przy hasle – "Use current Windows login" i drugie na dole – "Use these details next...".
Witam nie wiem co robie zle, nie mam pojecia o tym bo to moje pierwsze spotkanie z takim problemem.
Chodzilo mi o fragment Twojego posta:adek22:nic z tego nie rozumiem mógłbys mi to bardziej wyjasnic??P.S. Jakie haslo w WG?
O jakim hasle piszesz ?WinGate 4.4.2 sciagnołem ale nie moge sobie poradzic z hasłem
Najlepiej zrobic tak:
1. zainstalowac freeproxy
2. Uruchmomic server
3 konfigurowac klienta
4. Miec neta na drugim/trzecim itd.. kompie
Ja mam rozpoznywanie neta przez adres k.sie. MAC wiec niemam innego wyjscia. Ale mam :D (neta)
pozdrowka
1. zainstalowac freeproxy
2. Uruchmomic server
3 konfigurowac klienta
4. Miec neta na drugim/trzecim itd.. kompie
Ja mam rozpoznywanie neta przez adres k.sie. MAC wiec niemam innego wyjscia. Ale mam :D (neta)
pozdrowka
nic z tego nie rozumiem mógłbys mi to bardziej wyjasnic??P.S. Jakie haslo w WG?
Pozdrawiam i dziekuje za zainteresowanie moim postem.
1. Zle sie orientujesz.adek22:Witam z tego co sie orietuje to chodzi tu o mac karty.
nie moge przejsc na wyzszy takl mi powiedzieli w BOK i nie moge udostepnic netu.
2. "Nie moge" nie jest rownoznaczne z zablokowaniem takiej mozliwosci.
P.S. Jakie haslo w WG ?
Witam z tego co sie orietuje to chodzi tu o mac karty. WinGate 4.4.2 sciagnołem ale nie moge sobie poradzic z hasłem próbowałem wszystkie mozliwosci przy okazji szukałem cracka i sie syfu nabawiłem. CO do umowy, to nie moge przejsc na wyzszy takl mi powiedzieli w BOK i nie moge udostepnic netu. W wyzszym abonamęcie tak ale tylko jeden komputer. Na zwiekszanie abon. nie mam checi bo ten net chodzi tak jak by chciał a nie chciał zdarza sie ze 2–4 razy w tygodniu dzwonie do BOK z pytaniami co jest nie tak... a oni zawsze czy uzywa pan firewalla jaki antywirós, i karzą wszystko na nowo robic(dodam ze odzwania do mnie gostek i mówi co mam robic w danej chwili a on cos tam u siebie sprawdza) Moze ktos ma jakis pomysł na jakiej podstawie wypowiedziec umowe??
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Czyli na 100% nie wiadomo czy zablokowali, czy tez tylko "nie mozesz" udostepniac bo abonament tego nie przewiduje.adek22:zadzwoniłem do BOK i tam sie spytałem
WinGate sie instaluje i wszystko bez zadnej konfiguracji pracuje. Konfiguracja jest dla nieszablonowych potrzeb.
P.S. Jaki masz IP komputera ktory jest podlaczony do LANu/neta ?
tak, ale nie moge przejsc bo zawarłem umowe na 12 miesiecy i musze czekac do konca
w biurze obslugi tak Ci powiedzieli? Jesli chcesz przejśc to ja bym im nie odpuscił, powiedz im ze jesli tak mówia to chyba nie traktuja Cie powaznie bo rozumiem takie stwierzenie jesli chciałbys obnizyc pakiet ale podwyzszyć jeszcze powinni Cie po rekach całowac ze kase im bedziesz zanosił.
A co do tematu ja do konca sie na tym nie znam wiem tylko ze raczej admin nie jest w stanie tego zablokowac tak samo było na początku u mnie w Aster ze niby nie wolno i ze to jest zablokowane a wszyscy i tak rozdzielali. Są programy takie jak przedmówcy podawali pobaw się nimi są tez sprzętowe routery ale przeczytaj regulamin swojej sieci zanim do tego dojdziesz bo sie moze okazać ze w koncu Ci sie uda a admin sie o z tym polapie i mozesz grubo zabulić za złamanie regulaminu świadczenia usług i działania na szkode firmy :) Ja tam bym ich cisnoł o to zeby mi zwiekszyli pakiet i niegadali bzdur ze umowa na 12 miesiećy bo Ty chcesz im wiecej kasy przynosić a chyba tylko idiota kierujący firma by tego nie chciał.
To proxy do Windows.
Sam nie uzywam, ale z tego co mi waidomo konfiguracja nie jest zbyt trudna.
Poszukaj na Google, keyword: wingate
Sam nie uzywam, ale z tego co mi waidomo konfiguracja nie jest zbyt trudna.
Poszukaj na Google, keyword: wingate
EL NINO:Co D–link radiowy ?adek22:D–link radiowyDlaczego nie mozesz ? Jak dostawca zablokowal ? W jaki sposob to stwierdziles ?adek22:Witajcie mam taki problem iz nie moge udostepnic netu drugiemu komputerowi. Z tego co sie zorietowałem mój dostwaca zablokował taką mozliwość
w jaki sposób to ztwierdziłem zadzwoniłem do BOK i tam sie spytałem, bo nie miałem juz nerwów do tego. I powiedzieli mi ze w tym abonamęcie co mam (58zł 128/64 kb/s) nie moge udostepnic netu drugiemu komputerowi, w wyzszym abon. tak, ale nie moge przejsc bo zawarłem umowe na 12 miesiecy i musze czekac do konca. A propo tego programu mozecie cos wiecej o nim powiedziec jk on działa? jakas konfiguracja jego?
Pozdrawiam
Zainstaluj wingate – jesli nawet ttl = 1, to jemu to nie przeszkadza :)
Co D–link radiowy ?adek22:D–link radiowy
Dlaczego nie mozesz ? Jak dostawca zablokowal ? W jaki sposob to stwierdziles ?adek22:Witajcie mam taki problem iz nie moge udostepnic netu drugiemu komputerowi. Z tego co sie zorietowałem mój dostwaca zablokował taką mozliwość
Witam nie jest to siec osiedlowa. Jest to TeleNet połaczenie szerokopasmowe login i hasło.Mówisz router cena jedo do D–Link–a to 599zł a wiec odpada. Macie jeszcze jakies pomysły.
taaa...jest tez inny sposob...isc opierdzielic admina i sie z nim klocic...pozdrawiamtomaszzz:Najpierw trzeba odpowiedziec na pytanie, w jaki sposob uzyskujesz dostep do sieci, jak rozumiem osiedlowej.
Czy siec jest przydzielana dla danego adresu MAC karty sieciowej, czy kazdy uzytkownik ma przydzielony indywidualny statyczny adres IP czy tez otrzymuje go automatycznie z serwera DHCP?
Jesli w gre wchodzi rozwiazanie, ktore przytoczylem powyzej, to aby udostepnic siec i Internet dla wiekszej liczby kompow w domu, nalezy zaopatrzyc sie w odpowiedni router i skonfigurowac go, tzn.:
– sklonowac adres MAC,
– ustawic statyczny IP i wpisac wymagane ustawienia lub ustawic uzyskiwanie adresow z DHCP,
– uruchomic i skonfigurowac wewnewtrzny serwer DHCP routera,
– w dwoch kompach, ktore posiadasz ustawic we wlasciwosciach TCP/IP automatyczne uzyskiwanie adresu z DHCP,
– wpiac sie oddzielnie kazdym kompem do routera i wszystko powinno hulac.
Admin nie bedzie w stanie tego zablokowac, chyba, ze dowie sie o tym, ze nielegalnie udostepniasz Internet i odetnie Cie zupelnie. Ale to juz Twoja sprawa.
Pozdrawiam,
Najpierw trzeba odpowiedziec na pytanie, w jaki sposob uzyskujesz dostep do sieci, jak rozumiem osiedlowej.
Czy siec jest przydzielana dla danego adresu MAC karty sieciowej, czy kazdy uzytkownik ma przydzielony indywidualny statyczny adres IP czy tez otrzymuje go automatycznie z serwera DHCP?
Jesli w gre wchodzi rozwiazanie, ktore przytoczylem powyzej, to aby udostepnic siec i Internet dla wiekszej liczby kompow w domu, nalezy zaopatrzyc sie w odpowiedni router i skonfigurowac go, tzn.:
– sklonowac adres MAC,
– ustawic statyczny IP i wpisac wymagane ustawienia lub ustawic uzyskiwanie adresow z DHCP,
– w dwoch kompach, ktore posiadasz ustawic we wlasciwosciach TCP/IP automatyczne uzyskiwanie adresu z DHCP,
Admin nie bedzie w stanie tego zablokowac, chyba, ze dowie sie o tym, ze nielegalnie udostepniasz Internet i odetnie Cie zupelnie. Ale to juz Twoja sprawa.
Pozdrawiam,
– sklonowac adres MAC,
Pozdrawiam,
Strona 1 / 1