uciazliwy scandisk w windows xp
mam pytanie dlaczego windows xp za kazdym uruchomieniem wlacza scandiska nawet pod partycja ntfs dlaczego :shock:
Odpowiedzi: 7
arcymag:Fat 32. Odczekuje aź sprawdzi spójność a mimo to przy nastepnym uruchomieniu jest to samo.
Moźe być tak, źe jakieś drobne błedy na dysku występują np. z powodu jakichś problemów z tasma – nie na tyle istotynch by powodować komunikaty o opóźnionym zapisie, ale jednak, ew. kontroler jest przetaktowany.
W ramach ogólnie stosowanych porad :
Zainstaluj Operę – o przepraszam, tym razem to chyba nie to – miało być : przekonwertuj na ntfs – to naprawdę jest lepszy dla XP system plików i to z wielu względów, w tym i tego, o którym powyźej napisał McScr@by. – polecenie convert omawiane i na forum i w pomocy systemu.
Fat 32. Odczekuje aź sprawdzi spójność a mimo to przy nastepnym uruchomieniu jest to samo.
Tia, a ja sobie nawet wtyczke mogę wyłączyć z kontaktu podczas pracy PC i Scandisk`a nie ma przy ponownym uruchomieniu.
Zapewne nie tylko ja tak mogę :P :mrgreen: .
arcymag a system plików na C u Ciebie to :?: .
Zapewne nie tylko ja tak mogę :P :mrgreen: .
arcymag a system plików na C u Ciebie to :?: .
Win XP ma to do siebie źe jak źle zamkniesz system to podczas ponownego włączenia pojawia się Scandisk – to wszyscy wiedzą, ale...gdy pojawia się a ty go wstyrzymujesz by Windoza sybciej się uruchomiła, to system to uwaźa jako próba przełoźenia tego na później. Inaczej mówiąc musisz spokojnie odczekać aź sprawdzi dysk i nie będzie się więcej pokazywać.
Pozwolę sobie podpiąć się pod ten temat. Od jakiegoś tygodnia podczas wiekszości uruchomień włancza się sprawdzanie spójności danych na C, pomimo ze zamykam system poprawnie.Ktoś wie z jakiego powodu? i co na to poradzić?
Mógł wystapić błąd dysku twardego.
Scandisk zostaje uruchomiony w celu diagnostyki i próby naprawy.
Scandisk zostaje uruchomiony w celu diagnostyki i próby naprawy.
Przypuszczalnie w trosce o dane na dysku.
Moźesz odszukać w rejestrze wartość MULTI_SZ o nazwie BootExecute i wyłączyć to ręcznie.
Moźesz odszukać w rejestrze wartość MULTI_SZ o nazwie BootExecute i wyłączyć to ręcznie.
Strona 1 / 1